Jövőre már tényleg Magyarországon lehet a Nagy Rajt

Újabb rangos sporteseménynek adhat otthont Magyarország. A Giro d’Italia már tavaly is Budapesten tartotta volna a Grande Partenzát (Nagy Rajt), de akkor a koronavírus-járvány közbeszólt. A magyar kormány támogatja, hogy 2022-ben pótoljon a Giro.

2021. 06. 03. 14:36
Magyarországon a Nagy Rajt
Forrás: girohungary2020.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden esély megvan arra, hogy 2022-ben Magyarországé legyen a Nagy Rajt, nálunk induljon a Giro d’Italia. Az olasz kerékpáros körverseny mezőnye már tavaly hazánkban teljesítette volna az első három szakaszt, ám a koronavírus-járvány felülírta a terveket. A Girót az eredeti, májusi időpont helyett októberben megrendezték ugyan, de kizárólag olaszországi etapokkal, ahogy az idei viadal során sem tekertek a versenyzők Itálián kívül.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtökön bejelentette, hogy a magyar kormány támogatja a 2020-ban elmaradt Nagy Rajt 2022-es pótlását, és a tárgyalások már zajlanak az olasz szervezőkkel.

A Giro d’Italia a három nagy háromhetes kerékpáros körverseny egyike, amelynek jelentősége egyre inkább vetekszik a hosszú évtizedekig egyedüli csúcsként számon tartott Tour de France-éval. Idén maga a viadal is nagy magyar sikert hozott, hiszen három napig viselhette az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót. A Groupama–FDJ versenyzője végül a 14. helyen zárta a Girót, amely az első háromhetes volt két magyar résztvevővel, Valter mellett Dina Márton (Eolo–Kometa) is a mezőny tagja volt. Hogy a magyarországi Nagy Rajton (Grande Partenza) hány hazai versenyző lesz a mezőnyben, azt most még nem tudhatjuk, de az idei két résztvevő mellett erre reális eséllyel pályázhat Fetter Erik (Eolo–Kometa), Peák Barnabás (BikeExchange) vagy akár Pelikán János (Androni Giocattoli–Sidermec) is.

A Giro d’Italiát 1909 óta rendezik meg, azóta csak a két világháború alatt maradt el verseny. 1965-ben fordult elő először, hogy a Nagy Rajt helyszíne nem Olaszország volt, ekkor San Marinóból indult a mezőny. Több további külföldi indulás után 2010-ben hagyományt teremtett a Giro, azóta a páros években Olaszországon kívül kezdődött a körverseny, 2020 kivételével. Két hollandiai, valamint egy-egy dániai, észak-írországi és izraeli nagy rajt után jöhet a sorban Magyarország, ha a pandémia miatt nem is 2020-ban, hanem 2022-ben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.