Kedd estére eltűnik az összes kérdőjel

Hétfőn három labdarúgó Eb-selejtező csoportban is befejeződtek a küzdelmek. Az F és a J csoportban már nem volt nyitott kérdés, ellenben a D csoportból a kvalifikáció még háromesélyes volt.

Ch. Gáll András
2019. 11. 19. 12:45
Euro 2020 - Group J Qualification - Finland v Liechtenstein
A finn Teemu Pukki meze nagyon kelendő Fotó: Lehtikuva Lehtikuva Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn három labdarúgó Eb-selejtező csoportban is befejeződtek a küzdelmek. Az F és a J csoportban már nem volt nyitott kérdés, Spanyolország és Svédország, illetve Olaszország és Finnország korábban biztosította továbbjutását, ellenben a D csoportból a kvalifikáció még háromesélyes volt. Dánia 15, Svájc 14, Írország 12 ponttal állt, az írek a dublini Aviva Stadionban a dánokat fogadták, Svájc pedig Gibraltárba látogatott: a helyszín a Victoria Stadion a Winston Churchill Avenue-n – micsoda magasztos, történelmi nevek! –, a pálya befogadóképessége azonban csupán ötezer fő.

A kép egy kicsit kusza volt: Svájcnak elég volt bármilyen különbségű győzelem a továbbjutáshoz. Ha Dánia nem kapott ki Írországtól, akkor szintén nyeregben volt, az íreknek viszont akármilyen győzelem az üdvösséget jelentette, mert pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény dönt, és az első meccsük 1-1-re végződött. Végül vegyük a legkevésbé valószínű végkifejletet: Svájc remizett Gibraltárral, Írország megverte Dániát, és mindhárom csapat 15 ponttal végzett. Ekkor a hármas kör eredményeit kellett figyelembe venni. Svájc és Dánia eddig 5-5, Írország 2 pontot gyűjtött, ír győzelemnél a szigetországiaknak is 5 pontja van, dönthetett a gólkülönbség. Jó számolgatást!

Vasárnap este fejeződött be a H csoport három, érdektelen meccse: Albánia–Franciaország 0-2, Andorra–Törökország 0-2, Moldova–Izland 1-2. A franciák és a törökök már korábban kvalifikáltak.

A finn Teemu Pukki meze nagyon kelendő
Fotó: Reuters

Az Eb-selejtezők gólkirálya egyelőre 12 góllal. Az angolok mesterlövésze vasárnap egyszer talált be a koszovói hálóba, így megelőzte a 11 gólos izraeli Eran Zahavit, aki viszont ma még növelheti góljai számát Észak-Macedónia ellen. Cristiano Ronaldónak is tizenegy gólja van, de Portugália már nem játszik, sőt Szerbia, a tízgólos Alekszandar Mitrovics csapata sem. A gólpasszkirály – most még – hármas holtversenyben (Franciaország), (Anglia) és Memphis Depay (Hollandia) 7-7 assziszttal. Már egyikük sem játszik, ahogy a 6-6 egységgel álló (Portugália) és (Belgium) sem.

Végül ejtsünk egy szót az egyetlen olyan válogatottról, amely – eddig – a harmadik kalapból továbbjutott. Ez Finnország, amely korábban még egyetlen nagy tornára sem kvalifikált. A hős természetesen Teemu Pukki, a Norwich City centere, aki tavaly Tamperében nekünk is rúgott egy gólt. A Pukki-őrület olyan méreteket öltött, hogy a Kanárik hivatalos boltot nyitottak Helsinkiben, mivel mindenki Pukki-mezt akar venni. Antti Rinne finn miniszterelnök pár hónapja, amikor a francia köztársasági elnökkel találkozott, egy Pukki-dresszt ajándékozott Emmanuel Macronnak.

Ennyit a futball erejéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.