Két év múlva férfiak, négy év múlva nők

A férfikézilabda Európa-bajnokság stockholmi záró hétvégéjén örömmel nyugtáztuk, hogy nem lehetett nem beszélni a magyarokról: a magyar–osztrák–svájci pályázat győzött a 2024-es női kézilabda Eb-rendezéséről szóló szavazáson, a záró sajtótájékoztatón bemutatkozott a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű Eb szervezőbizottsága, végül Bánhidi Bence tette fel a pontot az i-re. Az Eb-n a kilencedik helyen végzett magyar válogatott beállója bekerült a torna álomcsapatába.

Szilágyi László (Stockholm)
2020. 01. 27. 17:13
BÁNHIDI Bence
Bánhidi Bence ezúttal is húzóember volt Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan csak másodpercekre felvillanó színes diákra és egy-két rövid mondatra volt idő, de immár történelmi tény: a hagyományoknak meg­felelően az Európa-bajnokság záró sajtótájékoztatóján bemutatkozott a következő, a 2022-es magyar–szlovák Eb szervezőbizottsága. Bíró Szabolcs, a magyarországi szervezőbizottság elnöke és szlovák kollégája természetesen „lehozta a csillagokat az égről”, példaértékű, fesztivál jellegű Eb-t ígér a magyar–szlovák tandem. Kocsis Máté, a magyar és Jaroslav Holesa, a szlovák szövetség elnöke pedig a protokollnak megfelelően a magasba emelte a „stafétát”, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) zászlóját. Nagy Lászlót is a színpadra szólították; az MKSZ szakmai alelnöke vette át a tavaly nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt kiváló kézilabda-szakírót, Simon Józsefet megillető posztumusz médiadíjat.

A stockholmi csarnok konferenciatermében valamennyi tagország felvonultatta a nagyágyúit, egyebek mellett azért, mert pár órával korábban szavazott az EHF tagsága a 2024-es női Európa-bajnokság rendezőjéről. Szerencsére alaptalan volt Horváth Gabriella félelme. A magyar szövetség főtitkára a szavazás előtt attól tartott, hogy a tagság nem fog lelkesedni egy újabb magyar rendezésért. A voksolók azonban más érdekek mentén döntöttek; a magyar–osztrák–svájci pályázat a második körben 28-21-re győzte le a lengyel–cseh–szlovák triót. Az orosz pályázat az első fordulóban kiesett.

Bánhidi
Bence bekerült az All Star csapatba
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség

Sajátos bravúrt tud felmutatni a magyar sportdiplomácia: 2024-ig Budapest a házigazdája a női kézilabda Final Fournak, idén nyáron nálunk lesz a junior férfi-vb, két év múlva a férfi-Eb, és szombat óta tudjuk, hogy részben nálunk lesz 2024-ben a női kézilabda Eb is. – A magyar sportdiplomácia óriási sikerének tartom, hogy elnyertük a 2022-es férfi- és a 2024-es női Eb rendezési jogát. A csapatainknak tudniuk kell élni a lehetőséggel, hogy itthon, hazai közönség előtt játszhatnak, aminek a jelentőségét aligha kell hangsúlyozni – mondta lapunknak Kocsis Máté, az MKSZ elnöke.

pedig arról gondoskodott, hogy ne csak a közeli és távoli jövő legyen terítéken. Az Eb-n a kilencedik helyen végzett magyar válogatott beállóját beválasztották az Európa-bajnokság legjobbjainak csapatába. – Az, hogy benne lehetek az All Star csapatban, elsősorban annak köszönhető, hogy ezen az Európa-bajnokságon remek válogatottban játszhattam – nyilatkozta szerényen a Mol Pick Szeged 24 éves játékosa.

A vasárnapi döntő előtt megnyílt a magyar pavilon, skandináv gyerekek lőhettek kézilabdakapura, néha megjelent egy-két horvát úr is – jellemzően vízilabdasapkában. De nem ők, hanem a Sport Televízió szakkommentátora tartotta a rekordot, a korábbi válogatott szélső, Borsos Attila 110 kilométer per órás lövését senki sem tudta überelni. Nem beszélve Méhes Gáborról, a riporter a legnagyobb decibelű hangerővel büszkélkedhetett.

A pályán és a pályán kívül is jól teljesítettek a magyarok Stockholmban.

Spanyol arany

Spanyolország nyerte a férfi Európa-bajnokságot, miután a tegnapi döntőben 22-20-ra legyőzte Horvátországot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.