Kulcsár: Tokióban lesz olimpia, mindenki így készüljön!

A szöuli olimpikon Sinkó Andrea vezetésével alakuló ülést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportolói bizottsága, amelyen Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is részt vett.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság2020. 10. 01. 12:15
KULCSÁR Krisztián
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportolói bizottságának jövőt érintő tervei között szerepel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) irányelveihez igazodva a hazai sportági szakszövetségek sportolói bizottságainak megalakításának és működtetésének további szorgalmazása. A korábbi ritmikus gimnasztikázó Sinkó Andrea elmondta, hogy ez ügyben már több alkalommal is küldtek levelet a szövetségeknek, amelyek közel felének van sportolói bizottsága, és azoknak is csupán a fele működik. Szeretnék, ha a hazai szövetségek is összhangban működnének a NOB-bal, megfelelnének a szervezet elvárásainak. A MOB hasonló bizottságának tagjai közül az egykori úszó Gyurta Dániel a NOB Sportolói Bizottságának a tagja, az atléta az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának az alelnöke, a korábbi rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor a nemzetközi szövetség testületében tag. A kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztinát a 2017-es racicei világbajnokságon választották be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Sportolói Bizottságába – ő azonban nem tagja a MOB hasonló testületének.

Az ülésen részt vett Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Vékássy Bálint főtitkár, akik aktualitásokról tájékoztatták a résztvevőket. Kulcsár Krisztián elmondta, hogy készül a MOB új alapszabálya, és céljuk, hogy az etikai bizottsághoz hasonlóan teljesen független sportolói bizottságot hozzon létre a hazai ötkarikás szervezet. Ennek olyan jelenlegi vagy egykori sportolók lehetnek tagjai a tokiói olimpia után életbe lépő szabályozás után, akik a megválasztást megelőzően maximum a harmadik olimpián (a nyáriak közül London) voltak résztvevők sportolóként – ez összhangban van a NOB ajánlásával is. – Jó út azon munkálkodni, hogy a szövetségekben is megalakuljanak a sportolói bizottságok, hogy a sportolók is hallassák hangjukat, elmondják véleményüket – tette hozzá.

A MOB elnöke kijelentette, hogy Tokióban lesz olimpia, mindenki így készüljön; kérdések a járványból adódó körülmények, szabályozások, szigorítások körül lehetnek, de ezek a tényen nem változtatnak. – A japánok tökéletesen meg fogják oldani a feladatot – szögezte le a sportvezető. Kulcsár Krisztián azt is elmondta, hogy sorra járják az edzőtáborokat, ahol az olimpiára készülő sportolókkal személyesen is tudnak találkozni. Vékássy Bálint az olimpia elhalasztásával kapcsolatban hozzátette, hogy a sportolók 72 százaléka egyetlen olimpián vesz részt, így nem lehet alternatíva a játékok eltörlése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.