Messiék még pihennek, volt újpestiekkel rajtol a La Liga

A négy legerősebb európai labdarúgó-bajnokság közül e hét végén a spanyol La Liga és az angol Premier League is elrajtol. Spanyolországban, mint szinte minden évben, ezúttal is a Real Madrid és a Barcelona harca várható az aranyéremért. A katalánoknál felettébb viharos volt a holtidény, de legalább Messi végül maradt.

2020. 09. 11. 12:00
FC Barcelona vs SSC Napoli
epaselect epa08592464 FC Barcelona's Lionel Messi in action during the UEFA Champions League round of 16 second leg soccer match between FC Barcelona and SCC Napoli in Barcelona, Catalonia, north eastern Spain, 08 August 2020. EPA/Enric Fontcuberta Fotó: Enric Fontcuberta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenhat nap után költözik vissza a futball a spanyolországi stadionokba a La Ligában. A szám lehetett volna eggyel kevesebb is, eredetileg pénteken a Granada–Athletic Bilbao mérkőzéssel rajtolt volna a 2020–2021-es idény, ám ezt a meccset végül áttették szombatra. A döntésnek nincs köze a koronavírus-járványhoz, a Spanyol Labdarúgó-szövetség az eddigi gyakorlattal szemben ellenzi a hétköznapra eső találkozókat. Erről csupán egy nappal az eredeti rajt előtt döntöttek, érvényesült a híres spanyol mentalitás: mañana – ráér holnap is…

Nincs viszont változás abban, hogy a járvány miatt bevezetett öt cserelehetőséggel ezentúl is élhetnek a csapatok, és a nézők továbbra sem térhetnek vissza a stadionokba. – A miniszterelnök kijelentette, reméli, hogy decembertől elkezdik beoltani a koronavírus ellen a lakosságot, így számunkra is ez lehet a kulcsdátum – fogalmazott Javier Tabas, a La Liga elnöke.

Az egykori újpesti Enisz Bardhi világsztárok ellen is megállja a helyét a Levante mezében Fotó: Reuters

Tehát a következő hónapokban továbbra is üres lelátók előtt futballoznak ott, ahol egykor a Barcelona Kubala Lászlónak köszönhetően nőtte ki előző stadionját, a Les Cortsot, és vált szükségessé a Nou Camp felépítése. Az utóbbi tíz évben a hatszoros aranylabdás miatt teltek meg a százezres aréna lelátói, de az argentin minden eddiginél eltökéltebben távozni akart a csapattól. Végül a katalán klub a szerződés erejével röghöz kötötte. 634 góljával Messi a Barcelona gólrekordere, de talány, mennyire lesz motivált a folytatásban. Mindenesetre így egy újabb Barcelona-csúcsot dönthet meg: eddig Xavi lépett pályára a legtöbbször az együttes történetében (767), Messi már csak 36 meccsel van lemaradva mögötte.

Az elmúlt hetek arról szóltak, Barcelonában hogyan próbálnak meg úrrá lenni a Bayern Münchentől a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében elszenvedett 8-2-es kudarcon. Először is, a klub egykori BEK-győztese, Ronald Koeman vette át az irányítást Quique Setién edzőtől. A holland fegyelmet, intenzívebb és hosszabb edzéseket követelt meg a felkészülés során. A keretben is nagy volt a mozgás: Arthur a Juventusba távozott, Miralem Pjanics onnan érkezett, Ivan Rakitić pedig visszatért az Európa-liga-győztes Sevillába. Luis Suárez átadólistára került, így a tavaly igazolt középcsatárt játszhat az új idényben.

Sokkal nyugodtabb az élet a Real Madridnál. Zinedine Zidane csapata senkit sem igazolt, bár a tavaly nyáron 115 millió euróért megvásárolt szinte új embernek számít, mivel az előző idényben sérülések miatt mindössze 1545 percet töltött a pályán. Érkező tehát nincs, de a mellőzött Gareth Bale távozása napirenden van.

A másik madridi gigásznál, az Atléticónál sincsenek jelentős változások. Diego Simeone leginkább annak örülhet, hogy a Real, a Barcelona és a Sevilla mellett az ő együttesének első fordulós meccsét is későbbre halasztották az elhúzódó nemzetközi szereplés miatt, ugyanis az Atlético csatára, Diego Costa múlt héten megfertőződött a koronavírussal.

A nagyok hiányában két korábbi újpesti labdarúgóra figyelhetünk a La Liga nyitófordulójában: Enis Bardhi a Levantéval a Valencia ellen készül, az Atlético Madrid érdeklődését is felkeltő Marko Dmitrovics pedig az Eibar kapuját védi a Celta Vigo ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.