Lukaku a gólja után egy kamerán keresztül egyből Eriksennek üzent

Június 12-e Oroszország napja – legalábbis az oroszok naptárában, mert a labdarúgó Európa-bajnokságon nem volt az, s a szbornaja ráadásul otthon, Szentpéterváron kapott ki 3-0-ra a belgáktól a B csoport 1. fordulójában.

2021. 06. 12. 22:54
null
Lukaku Forrás: Twitter/Goal

Június 12-e Oroszország napja – legalábbis az oroszok naptárában, mert a labdarúgó Európa-bajnokságon nem volt az, s a szbornaja ráadásul otthon, Szentpéterváron kapott ki 3-0-ra a belgáktól a B csoport 1. fordulójában.

Ami ezt a bizonyos ünnepet illeti, Borisz Jelcin elnök 1994. június 12-én írta alá az Oroszország állami szuverenitásáról szóló nyilatkozatot, 2002-ig ennek az elfogadásának napja volt az ünnep hivatalos neve, akkor „egyszerűsítették le” Oroszország napjává. A lényeg, hogy ez a nemzeti egység jelképének is tekinthető, és a labdarúgó Eb-n az orosz válogatott természetesen a Belgium elleni győzelemmel szerette volna megünnepelni Szentpéterváron. Az itteni Gazprom Arena befogadóképessége 68 ezer fős, az oroszok a koronavírus-járványra tekintettel az első hírek szerint a stadion felének megtöltését vállalták, így 34 ezren lehettek volna a lelátókon, de csak 26 500-an voltak.

Mindenesetre az orosz drukkerek már a 10. percben nagyon szomorúak voltak, mert egy kapitális hazai védelmi hiba után Romelu Lukaku megszerezte a vezetést a belgáknak. Dries Mertens jobb oldali oldali beadása lesen találta volna a vendégek első számú gólzsákját, ám a labda el sem jutott volna hozzá, ha Andrej Szemjonov nem szerencsétlenkedik vele, róla csorgott az Internazionale játékosa elé, aki köszönte szépen és a kapuba továbbította, így már szabályos volt a gól, 1-0 a belgáknak.

Lukaku gólöröm helyett a legközelebbi kamerához szaladt, hogy interes klubtársának, a kora esti Dánia–Finnország találkozón a hazai csapatban váratlanul összeesett Christian Eriksennek üzenjen, akinek az életéért hosszú percekig küzdöttek az orvosok a koppenhágai Parken Stadionban, mielőtt kórházba szállították és ott stabilizálták az állapotát. „Chris, I love you!” (Chris, szeretlek!)– kiabálta bele a kamerába Lukaku.

A 20. percben a kilépő Lukaku elől Georgij Dzsikija az utolsó pillanatban mentett remek ütemű becsúszással, de a 34. percben megint jött egy borzalmas orosz hiba. Thorgan Hazard balról élesen ívelt a kapu elé, Anton Sunyin kapus gyámoltalanul középre tenyerelte ki a labdát, Thomas Meunier pedig hét méterről belőtte, így a belgák már 2-0-ra vezettek.

A második játékrészben az oroszok jóval aktívabbak voltak, mint az elsőben, de még szépíteni sem tudtak, a belgák pedig visszavettek a tempóból, hiszen messze még az Eb vége, s ők a végjátékban is ott akarnak lenni. De azért a hajrában még takarék üzemmódban is betaláltak egyszer, a 88. percben egy jó indítással kilépve, majd az akciót befejezve újra Lukaku volt eredményes, beállítva a 3-0-s végeredményt.

Labdarúgó Európa-bajnokság, B csoport, 1. forduló: Belgium–Oroszország 3-0 (2-0), Szentpétervár, gólszerzők: Lukaku (10., 88.), Meunier (34.).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.