Ma este Celtic–Fradi: nem hiányoljuk az ötvenezer skótot

Ha nincs a koronavírus, akkor a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörében a Ferencváros ma este borítékolhatóan legalább ötvenezer tomboló skót előtt lépne pályára a Celtic ellen Glasgow-ban (20.45, tv: M4 Sport). Jelen helyzetben nézők nem lesznek, viszont visszavágó sem, így nincs mese, idegenben kell kiharcolni a továbbjutást. Erre mondják: szép feladat.

2020. 08. 26. 7:12
null
Nguen a Nou Campban is nagyot alakítana Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Celtic 92 millió euróra taksált kerete papíron majdnem négyszer erősebb, és a glasgow-i zöld-fehérek a BL első selejtezőfordulójában múlt kedden önbizalmat erősítő, 6-0-s győzelemmel léptek át az izlandi KR Reyjkjavíkon, mégsem veszik félvállról a mai mérkőzést. Azután, hogy az FTC 2-0-ra verte a Djurgårdent, a svéd bajnok angol középpályása, Curtis Edwards is figyelmeztette a Celticet.

– Azt hittük, hogy a középpályán majd megnyerjük a párharcokat, és mi uraljuk ezt a területet, ám erre esélyünk sem volt. A magyar csapat támadói pedig rengeteg gondot okoztak nekünk. A Celtic sem számíthat könnyű meccsre – nyilatkozta Edwards a Scottish Daily Recordnak, és a lapban a skót bajnok vezetőedzője, Neil Lennon is ennek a véleményének adott hangot: – Láttam a mérkőzést, a Ferencváros jól játszott, erős csapat. Nehéz megbontani a játékát, és jól is kontrázik.

A skótokat a tavalyi nemzetközi kupaszereplésük sem teheti elbizakodottá. Akkor augusztusban a BL-selejtező harmadik fordulójában hiába értek el 1-1-et Kolozsváron a Cluj ellen, hazai pályán 51 ezer néző előtt 4-3-ra kikaptak. S bár a negyedik gólt kitámadva, a 97. percben kapták, a 3-3-mal is búcsúztak volna. Átkerülve az Európa-ligába, a C csoportban 13 ponttal az első helyen végeztek a Cluj (mit tesz a sors...), a Lazio és a Rennes előtt, de az egyenes kiesésben a 32 között rögtön elvéreztek a dán FC København ellen (1-1, 1-3). Megint a hazai pályán rendezett visszavágón buktak el, a Celtic Parkban, ezúttal 56 ezer szurkolójuk előtt.

A Ferencvároshoz nyáron szerződött válogatott Bogdán Ádám skóciai légióskodása során előző csapata, a Hibernian színeiben védett már a glasgow-i együttes otthonában, mi több, Neil Lennonnal is dolgozott együtt. A kapus a Fradi honlapján elmondta, hogy játszott néhány telt házas mérkőzésen Angliában is, de a Celtic stadionjának – amely a Manchester United otthonához, az Old Traffordhoz hasonlít – az atmoszférája mégis lenyűgözőbb valamennyinél.

Ha a Celticet tavaly két kínos fiaskó is érte a saját közönsége előtt, a Fradinak jobb, hogy ma nem tombolnak majd a skót drukkerek a lelátókon. Így látja ezt a Ferencvárosból Somalia is, akit a Scottish Daily Record ugyancsak megkeresett, tekintettel arra, hogy a brazil játékos két korábbi csapattársával is összefuthat. A francia Toulouse-ban a mai Celtic két francia alapemberével, Odsonne Édouard-ral (aki a skótok legnagyobb ásza) és Christopher Julliennel is együtt játszott.

– A Celtic nagy múltú klub, de nem gondolom, hogy egyértelmű favoritja az összecsapásnak. A zárt kapuk mögött szerintem mindkét csapatnak ötven-ötven százalék esélye van a továbbjutásra. Az biztos, hogy hatalmas élmény lesz pályára lépni a misztikus Celtic Parkban, már ez a lehetőség is feldob bennünket – mondta Somalia.

A tegnapi elutazás előtt Sigér Dávid pedig azt említette pluszmotivációként, hogy hétfőn Dibusz Dénessel és Botka Endrével együtt bekerült szövetségi kapitány keretébe.

– Be akarom bizonyítani, hogy a Fradiban és a nemzeti csapatban is helyem van. Az előző szezonban is remek érzés volt, amikor más nemzetek bajnokai ellen léphettünk pályára, és most is nagyon várjuk már a skót bajnok elleni összecsapást. Az lesz a legfontosabb, hogy fegyelmezetten hajtsuk végre azokat az utasításokat, amiket Szergej Rebrovtól kapunk – szögezte le Sigér Dávid.

Sigér Dávid a kör közepén
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Amennyiben a Ferencváros túljut a Celticen, a jövő hétfői sorsoláson derül ki, hogy a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában ki lesz az ellenfele. Ha elvérzik Glasgow-ban, akkor az Európa-liga selejtezőjének harmadik fordulójában folytatja, de erre most ne is gondoljunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.