Mágikus vívással második Szatmári

Szatmári András nemcsak a budapesti vívó-vb reklámfilmjében forgatja zseniálisan a kardot — egy ellene minden furfangját bevető varázslót tanít móresre —, tegnap a világbajnokság első éremosztó napján is ezt tette. Stílszerűen legyen mondva, a BOK-csarnokban Thomas Bach NOB-elnök jelenlétében mágikus vívással szerzett ezüstérmet.

2019. 07. 19. 12:40
null
Két éve vb-arany, most szépen csillogó ezüst honfitársunk (jobbra) mérlege Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap megnyitották az A csarnokot is, ahol a világ(bajnokság) csodájaként egy 124 méter széles, 4 méter magas LED-fal által határolt U alakú arénában zajlik a hadakozás, és a tegnapi hat főtáblás versenyzőnk közül öt vívhatott a különleges kulisszák között. Férfikardban Decsi Tamás kellemetlen meglepetésre a 64 között még a kisteremben elvérzett, két párbajtőrözőnőnk azonban pozitív szenzációval szolgált. A 16 éves Muhari Esztertől már az is nagy bravúr volt, hogy a selejtezőből hat győzelemmel felkerült a főtáblára, és itt is nyert egy asszót, a második körben aztán a tavalyi Eb-győztes észt Lehis vetett véget a menetelésének (6-15). „Egy sokkal rutinosabb vívótól kaptam ki, de most én is rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, boldog vagyok, hogy a legjobb 32-ig jutottam” – summázott a magyar vívás nagy ígérete, aki egy éve még úgy készült, hogy önkéntesként dolgozik majd a vb-n. A 21 éves Nagy Kinga a világranglista 203. helyéről indulva jutott a legjobb tizenhatig, és 15-12-re legyőzte a rangsorban negyedik ko­reai Csoj In Dzsongot is. „Megéreztem a vérszagot” – bökte ki mosolyogva, és nagy bosszankodásra akkor sem volt oka, amikor a kínai Lin Seng kiejtette (7-15).

Férfikardban is a 32 között búcsúzott a világranglista negyedik helyezettje, és ez nagy baj volt, mert Szilágyi Áronról van szó. Kétszeres olimpiai bajnokunk 12-7-re is vezetett a japán Josida ellen, de 15-14-re kikapott, és érthetően üveges szemekkel érkezett az interjúzónába. „A japán vívó egyszerű vívást mutatott be, ám azt jól csinálta. Az asszó közepén sikerült kivédenem az egyenes támadásait, mégis ugyanúgy jött tovább előre az egyenes szúrásaival. Arra számítottam, hogy váltani fog, de nem tette. Csak magamat hibáztathatom, nekem is egyszerűbben kellett volna vívnom, nem pedig erőltetni a különböző akciókat. Magam alatt vagyok, legalább tíz éve nem jártam úgy, hogy egy vb-n már a harminckettő között búcsúzzak. Megpróbálom összeszedni magam, de nem lesz könnyű” – mondta letörten olimpiai bajnokunk.

Két éve vb-arany, most szépen csillogó ezüst honfitársunk (jobbra) mérlege
Fotó: Mirkó István

Gémesi Csanád a tizenhatig jutott, és bosszankodott, miután 15-8-ra kikapott a világranglista-vezető amerikai Dershwitztől. „Nyerhető meccs lett volna, az döntött, hogy 8-6 után három elkerülhető tust kaptam. A hangulat viszont frenetikus, hatalmas élmény volt a hazai közönség, a családom előtt vívni” – fogalmazott a gödöllői kardozó, és miután ő is elköszönt, a közönség szeretete Szatmári Andrásra koncentrálódott. Utolsóként állva maradt versenyzőnk, a 2017-es lipcsei vb aranyérmese a grúz Mardaleisvilit 15-10-re, a koreai Kim Dzsun Hót 15-11-re, majd az orosz Resetnyikovot 15-12-re verte, de egyszer ránk hozta a frászt. Kimet 11-4-ről felengedte 12-11-re, persze, azt is mondhatjuk, hogy csak elhúzta előtte a mézesmadzagot. Majd immár a négy közé jutásért, éremért vívva 15-12-re legyőzte Dershwitzet is.

„Itthon mindenképpen szerettem volna érmet nyerni, hál’ istennek ez sikerült, de megpróbálom úgy intézni, hogy ne itt legyen a vége” – jegyezte meg, és készülhetett az esti elődöntőre az iráni Abedini ellen. Aki ugyancsak a szűk nemzetközi elit tagja, még ha régi nagyjaink aligha hitték volna, hogy egyszer majd ilyesmit mondunk egy iráni kardvívóról. Szatmári azonban befűzte az oktatófilmet, 15-8-ra verte Abedinit, és az „aranyasszóban” is 9-5-re vezetett a kétszeres csapatvilágbajnok koreai Oh Szang Uk ellen, de végül az ázsiai kardozó kerekedett felül 15-12-re. „Jött egy hullámvölgy, sajnos fejben ment el, mert vívótudásban szerintem nem vagyok gyengébb. Sajnálom, hogy nem tudtam befejezni” – értékelt rezignáltan Szatmári. A BOK-csarnok közönsége azonban most az ezüstérmest is győztesként ünnepelte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.