Magyar játékos nyerte a Puskás Ferenc-díjat!

Első magyarként Zsóri Dániel nyerte az év legszebb góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjat, amelyet hétfőn a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) milánói gáláján vehetett át.

Forrás: MTI2019. 09. 23. 20:53
Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 18 esztendős futballista február 16-án a Debreceni VSC színeiben a későbbi bajnok Ferencváros elleni hazai NB I-es találkozón a 81. percben csereként állt be élete első felnőtt élvonalbeli mérkőzésére, majd a 93. percben 15 méterről ballal a kapu jobb alsó sarkába ollózott 1-1-es állásnál, így győzelemhez segítve csapatát.

A MOL Fehérvár FC játékosa a színpadon elmondta, óriási megtiszteltetés, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként nyerhette el.

Reuters

Ezzel a góllal nyerte meg Zsóri a Puskás-díjat – videó!

A Puskás Ferenc-díj története

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2009-ben története során először nevezett el díjat egy korábbi játékosról, mégpedig Puskás Ferencről, az Aranycsapat 2006 novemberében elhunyt futballistájáról.

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter akkori elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

Az év góljáért járó Puskás-díjat idén adták át 11. alkalommal.

Az első ilyen elismerést a portugál vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil a szlovák Miroslav Stoch, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a kolumbiai James Rodríguez, a brazil Wendell Lira, a malajziai Mohd Faiz Subri, a francia az egyiptomi Mohamed Szalah, ezúttal pedig első magyarként Zsóri Dániel volt a díjazott. Eddig kétszer adta át magyar a díjat: Puskás Ferenc özvegye után Zlatan Ibrahimovic Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át az elismerést.

A FIFA futballbizottsága minden évben összeállít egy tízes listát, amelynek góljaira a szurkolók szavazhatnak a FIFA hivatalos honlapján. Idén a voksok alapján csökkent három jelöltre a lehetséges győztesek sora, amelyből a legendás játékosokból álló zsűri választotta ki a győztest.

Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. A FIFA-t – Puskás Ferenc özvegyének felhatalmazásával – 2007-ben kereste meg Szöllősi György az elképzeléssel, amelyet Blatter egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:

- gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól),

- a gól nem a másik csapat hibájából vagy szerencsével született,

- a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott.

Szöllősi György: az egész magyar nemzet erőfeszítése benne van

Szöllősi György szerint az, hogy Zsóri Dániel hétfő este a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) éves gáláján elnyerte a legszebb gólért járó Puskás-díjat, nemcsak a 18 éves támadó, hanem az egész magyar nemzet érdeme.

„Bár úgy tűnik, a semmiből jött a fiatal Zsóri Dániel csodagólja és az érte nyert Puskás-díj, valójában az egész magyar futball, sőt miután határon túl született magyar fiatalról van szó, az egész magyar nemzet erőfeszítése benne van” – nyilatkozta a milánói díjátadó helyszínén az MTI-nek a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete.

A Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke hozzátette, már a Puskás-díj létrejöttéhez is kellett magán Puskás Ferencen és az ügyet felkaroló özvegyén túl a Nemzeti Sport, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Puskás Akadémia közreműködése.

„Aztán ott van Zsóri gólja mögött a magyar bajnokság, mégiscsak egy NB I-es rangadón született a találat. A fiatalokat előszeretettel a csapatba állító Herczeg András, az egyik legsikeresebb aktív magyar edző személye révén ott vannak mögötte az edzők, a szakma képviselői. Akárhogyan is, de az egyik legszebb új stadionban született a gól, amelyet a fiatal nemzeti televíziós sportcsatorna, az M4 Sport rögzített és közvetített, s amelyért idejében megkezdte a lobbizást a szövetség”

– fűzte hozzá Szöllősi.

Szöllősi György kijelentette, benne vannak a sikerben a szurkolók is, akiknek tízezrei a legjobb tíz közül a legjobb háromba segítették a találatot.

„A többi pedig már történelem: a magyar csatárzseniről, Puskás Ferencről elnevezett globális díjat annak évtizedes története során először egy magyar futballista vehette át a FIFA-nak az egész világon figyelemmel kísért díjkiosztó gáláján. Talán nem kell mondanom, hogy mekkora öröm ez nekem azután, hogy 2006 végén, az ötletgazda néhai Csorba Istvánnal először beszéltünk a Puskás-díj lehetőségéről egy félreeső szerkesztőségi szobában” – mondta Szöllősi.

Orbán Viktor minisZterelnök is gratulált Zsóri Dánielnek

[embed]https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10157404826096093/?type=3&theater[/embed]

A Puskás-díj eddigi nyertesei:

2009:

Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) – FC Porto-Manchester United, Bajnokok Ligája-negyeddöntő

2010:

Hamit Altintop (török, Bayern München) – Kazahsztán-Törökország, Európa-bajnoki selejtező

2011:

Neymar (brazil, Santos) – Santos-Flamengo, brazil bajnoki mérkőzés

2012:

Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce) – Fenerbahce-Genclerbirligi, török bajnoki mérkőzés

2013:

Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain) – Svédország-Anglia, barátságos mérkőzés

2014:

James Rodríguez (kolumbiai, AS Monaco) – Kolumbia-Uruguay, világbajnoki nyolcaddöntő

2015:

Wendell Lira (brazil, Goianesia) – Atlético-GO – Goianesia, brazil Goiás állami bajnokság

2016:

Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang) – Penang-Pahang, malajziai bajnoki mérkőzés

2017:

Olivier Giroud (francia, Arsenal) – Arsenal-Crystal Palace, angol bajnoki mérkőzés

2018:

Mohamed Szalah (egyiptomi, FC Liverpool) – Liverpool-Everton, angol bajnoki mérkőzés

2019:

Zsóri Dániel (magyar, Debreceni VSC) – Debreceni VSC-Ferencváros, magyar bajnoki mérkőzés

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.