Magyar kerékpáros még nem durrantott akkorát, mint most Dina

Sporttörténelmi magyar siker született csütörtökön a profi kerékpárosok alpesi körversenyén (Tour of the Alps): az olasz EOLO-Kometa színeiben tekerő Dina Márton az utolsó szakasz előtt élre állt a hegyi pontversenyben. A Velo.hu szakportál tájékoztatás szerint Pro kategóriás viadalon korábban még nem ölthette magára magyar bringás a hegyi trikót.

Magyar Nemzet
2021. 04. 22. 20:55
null
Dina Márton Forrás: Twitter/EoloKometaCyclingTeam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világelitet jelentő World Tour alatti kategóriába tartozó, ötnapos Pro viadalon három magyar vesz részt, a korábbi szakaszokon már volt szökésben vagy támadott Dina Márton és Fetter Erik (EOLO-Kometa), valamint (Groupama-FDJ) is. Csütörtökön a Naturno és Pieve di Bono közötti 168,6 kilométeres szakaszon Dina és Valter is tagja volt a nap szökésének: a királyetapon több mint száz kilométert haladt a mezőny előtt a kilencfős boly, amelyben ott tekert a hétszeres Grand Tour-győztes brit Chris Froome (Israel Start-Up Nation) is.

Dina az első kategóriás, 1682 méter magas Campo Carlo Magnón megnyerte a hegyi hajrát, ezzel a korábban gyűjtött hat pontja mellé újabb tízzel gazdagodott a hegyi pontversenyben, eggyel megelőzve az élen az olasz Alessandro de Marchit (Israel Start-Up Nation). A szökevényeket húsz kilométerre céltól, a nap utolsó hegyének kezdetén megfogták, s a hegyi pontverseny sorsa még nyitott maradt. 161,7 kilométer után értek el a bringások a második kategóriás, 1163 méteres Boniprati tetejéhez, ahol az összetettben vezető brit Simon Yates (Team BikeExcahnge) átengedte a hajrá győzelmet a vele szökésben lévő orosz Alekszandr Vlaszovnak (Astana-Premier Tech), így a brit nem tudott elég pontot gyűjteni, hogy átvehesse a hegyi trikót is.

A szakaszt a spanyol Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) nyerte, Fetter Erik a 31., Valter Attila a 36., Dina Márton a 97. helyen végzett. Az összetettben Fetter a 28., Valter a 40., míg Dina a 93. helyen áll a 124 fősre fogyatkozott mezőnyben. Dina számára azonban a hegyi pontverseny állása a fontos: ezt ő vezeti 16 ponttal, De Marchinak 15, Yatesnek 14 pontja van.

„Nem mindennap látod a gyerekkori barátodat lekapni egy első kategóriás hegyet Froome előtt. Már csak ezért megérte ma szökni” – írta a Twitteren Valter Attila az etapot követően.

A Garda-tó körüli pénteki 120 kilométeres zárószakaszon még két hegyi hajrá vár a mezőnyre, és a hegyi pontversenyben vezetőt megillető kék trikót a 25 éves Dina Márton viselheti. A Velo.hu szakportál tájékoztatás szerint Pro kategóriás viadalon korábban még nem ölthette magára magyar bringás a hegyi trikót.

Dina Márton kékbe öltözött
Fotó: Twitter/EoloKometaCyclingTeam

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.