Edzőtábor a muszlim naptár és tokiói program jegyében

A magyar úszóválogatott egyik csoportja kétszer három hetet Dubajban tölt, ahol az állóképesség megalapozása a cél. Az edzőtáborban speciális kihívásoknak is meg kell felelni, a sportolók egyrészt a muszlim naptárhoz, másrészt a tokiói versenyprogramhoz is alkalmazkodnak.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2021. 01. 28. 9:10
Swimming - 18th FINA World Swimming Championships
Kapás Boglárka és társai egyszerre irigylésre méltó és embert próbáló munkát végeznek Fotó: Reuters Forrás: Stefan Wermuth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztonságban érzik magukat és nagyon elégedettek az edzéslehetőségekkel a magyar úszóválogatott tagjai Dubajban, ezért máris azt tervezik a szakemberek, hogy ha letelik a mostani három hét, rövid budapesti tartózkodás után azonnal visszatérnek a közel-keleti országba. Mind a kilenc úszó, köztük a világbajnok és az olimpiai bronzérmes is gyorsan megbarátkozott a háromórás időeltolódással, és kezd ráállni arra az edzésbeosztásra is, ami nagyjából szimulálja a tokiói olimpiai úszóversenyek menetrendjét.

– Nagyszerű szállodában helyezkedtünk el, 8-10 perc alatt eljutunk abba a jól felszerelt sportközpontba, amelynek az uszodája mellett minden igényt kielégítő edzőterme is van. A medence érdekes kialakításának köszönhetően egyszerre van 50-es és 25 méteres vízfelületünk, a nyolc sáv közül csupán egyet kell megosztania kis csapatunk két legfiatalabb tagjának. Kellemes az idő, napközben 24-26 fok a hőmérséklet, ezt kihasználva a versenyzők a pihenőidejük egy részét a szálloda teraszán napozással tölthetik. Mielőtt valaki ebből a leírásból arra következtetne, hogy hű de jó dolguk van Dubajban a magyar úszóknak, el kell mondanom, hogy idén is a januári–februári az év legkeményebb edzőtábora, ilyenkor a állóképesség fejlesztése az elsődleges cél, másképpen fogalmazva a kilométerek szorgos gyűjtése – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője, egyszersmind a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke.

A Dubajban tartózkodó edzők rangidőse a háromhetes felkészülési etapra jellemző adatokkal is szolgált, amikor jelenlegi legsikeresebb tanítványa, a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok és junior vb-aranyérmes Késely Ajna napi munkájáról beszélt.

– Ajna délelőttönként 7,5, esténként 6,5 kilométert hagy maga mögött, ehhez jön még másfél óra erősítés, nyújtás és lazítás. Most még virgonc, de a harmadik hét végén ő és a társai is viharos sebességgel igyekeznek majd az ebéd után a szobájukba, hogy pihenhessenek egy-két órát. Az edzések beosztását a muszlim naptárhoz kellett igazítanunk, illetve egy kicsit felforgatnunk.

Az iszlám országaiban ugyanis a szombat az ünnep-, avagy pihenőnap, ezért a magyar úszók is egy nappal elcsúsztatják heti beosztásukat. Másfelől pedig a tokiói versenyprogramhoz igazodva esténként 8-tól 10-ig, délelőttönként pedig 9-től fél 12-ig tartanak az edzések, azért ebben a sorrendben, mert szakmailag az estire épül a délelőtti tréning.

Turi György végül arról is beszámolt, miért érezhetik biztonságban magukat a magyar úszók Dubajban.

– A szállodában az ebédet és a vacsorát is egy olyan különteremben fogyaszthatjuk el, ahol rajtunk, magyarokon kívül senki sem tartózkodhat. Saját buszt kaptunk, amely a szálloda és a sportközpont között közlekedik, a jármű olyan tágas, hogy senkinek sem kell a másikhoz közel helyet foglalnia. A szállodában és az utcákon is kötelező a maszkviselet. A csapatunk orvosa mindenkit orvosi száj- és orrmaszkkal látott el, a versenyzők ellenőrzése rendszeres. Reméljük, hogy mindenki egészségesen tér majd haza. Ha viszont ne adj’ Isten, valaki az óvatosság ellenére is megbetegedne, azt az otthon ragadt masszőrünk megüresedett szobájában fogjuk elkülöníteni. Bízunk abban, hogy erre semmiképpen sem kerül sor – mondta befejezésül Turi György.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.