Majoros nagy bravúrja: váratlanul beesett egy olimpiai kvóta!

A férfiaknál hetvenhárman indultak az asztaliteniszezők dohai olimpiai kvalifikációs tornáján, ahol mindössze négyen jutnak kvótához, és kedden délelőtt eldőlt, hogy az egyikük Majoros Bence, aki mindössze a 16. volt a kiemelési rangsorban!

Magyar Nemzet
2021. 03. 16. 9:40
null
Majoros Bence Forrás: Facebook/Majoros Bence
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dohában a női kvalifikációs tornán nem vagyunk érdekeltek, hiszen csapatunk tavaly kiharcolta az olimpiai részvételt, ami egyszersmind három kvótát jelent. A katari fővárosban a férfiaknál színeinket képviselve a 23 éves Majoros Bence (a világranglista 61. helyezettje) és a 25 esztendős Szudi Ádám (115.) próbált szerencsét. A 73 induló versenyző között Majoros a 16., Szudi a 35. kiemeltként állt asztalhoz Dohában, ahol csupán négy kvóta várt gazdára.

A selejtezőn három csoportra osztották a játékosokat, akik így az első szakaszban három párhuzamosan zajló minitornán, három táblán szerezhetnek kvótát, egyenes kieséses rendszerben, a saját táblájukat megnyerve. Az azonos országbelieket külön táblára tették. Majoros az első körben erőnyerő volt, ezután legyőzött egy Fülöp-szigeteki versenyzőt, majd a papírforma szerint a világranglistán 27., Dohában a negyedik helyen kiemelt Vlagyimir Szamszonovval találkozott volna. A fehéroroszok veterán klasszisát a tavalyi portugáliai, gondomari olimpiai csapatselejtezőn 3:2-re legyőzte, tehát most sem számított volna esélytelennek, de Szamszonov sérülés miatt nem állt ki a török Abdullah Yigenler (205.) ellen. Így Majorosra utóbbi várt, 4:1-re meg is verte, majd 1:3-ról fordítva 4:3-ra a világranglistán éppen előtte álló, egyéniben Eb-2., párosban pedig vb-ezüstérmes román Ovidiu Ionescut (60.) is legyőzte. Versenyzőnk így a tábláján bejutott a döntőbe, és kedden délelőtt az olimpiai kvótáért játszhatott a belga Florent Lambiet-vel, aki még váratlanabbul jutott ilyen messzire, hiszen csak a 104. a világranglistán, Dohában pedig a 32. kiemelt volt. A két játékos egyébként jól ismeri egymást, mert évek óta csapattársak a francia Chartres együttesénél.

Majoros a nagy lehetőség kapujában sem torpant meg, az első játszmát 11-6-tal húzta be, a másodikat pedig 11-7-tel. A harmadik szettben 9-7-re vezetett, s ugyan Lambiet 9-9-re egyenlített, 11-9-re ezt is Majoros nyert meg. A negyedik játszmát a belga elvitte 11-8-cal. Az ötödikben Majoros 4-3-ra, 8-4-re is vezetett, azonban Lambiet 9-8-re felzárkózott. Többre viszont nem futott az erejéből, Majoros 11-8-ra nyerte a szettet, a mérkőzést pedig 4:1-re, így kijutott a tokiói olimpiára! Ez hatalmas bravúr, nagy gratuláció jár neki! Majoros Bence pályafutása első olimpiájára készülhet.

– Elsősorban saját magamnak szerettem volna bizonyítani, hogy ott van a helyem Tokióban, és nagyon örülök, hogy sikerült kontrollálni az érzelmeimet, illetve csak a játékra koncentrálni – mondta az M1 aktuális csatornának Majoros. Hozzátette, nagyon nehéz mérkőzéseken és stresszes időszakon van túl, a kvótaszerzéshez pedig sok ember közös munkájára volt szükség.

Szudi Ádám három meccset nyert, a tábláján a döntőben jutásárt a szlovákok honosított kínai asztaliteniszezője, a dohai rangsorban hatodik Yang Wan (34.) állította meg, akitől 4:2-es vereséget szenvedett. Ám ezzel még nem ért véget Szudi számára a verseny, játszhat a második szakaszában is, amelyben még egy kvóta talál gazdára. Ebben a versenyben csak azok vehetnek részt, ugyancsak kieséses rendszerben, akik az első szakaszban legalább az elődöntőig eljutottak a táblájukon; azaz az utolsó kvótáért kilencen harcolnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.