Máltai kapufa az utolsó percben, nyögvenyelős fehérvári továbbjutás

A Bozsik Péter vezette válogatott 2006-os, gyászos emlékű, 2-1-re elveszített Eb-selejtezője óta tudjuk, hogy Máltán nyerni nem egyszerű feladat. Idén is igazolódott a tétel: a Mol Fehérvár csak egy góllal volt jobb a félamatőr Hiberniansnál, és várhatja az Európa-liga selejtezőjének harmadik körét.

Magyar Nemzet
2020. 09. 17. 21:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros szerdai katartikus BL-selejtezője után csütörtökön a Mol Fehérvár és Honvéd folytatta szereplését az európai kupaporondon. A kispestiek Malmö elleni mérkőzése lapzártánk után ért véget, nem úgy a fehérváriaké. Rossz előjelekkel készült a Vidi a máltai Hibernians elleni idegenbeli Európa-liga selejtezőre: végül a koronavírus-gyanús Márton Gábor vezetőedző is zöld utat kapott, ő is ott lehetett a Ta’Qualiban a magyar ezüstérmes idei második nemzetközi mérkőzésén. A Ferencváros tavaly a Valletta ellen ugyanezen a műfüves pályán futballozott a BL második selejtezőkörében. Az akkori 1-1 a Fradi továbbjutását jelentette, a Vidinek ez nem lett volna elég a boldogsághoz, a párharc ugyanis egy mérkőzésen dőlt el.

Boban Nikolov gólja döntötte el a továbbjutást
Fotó: Domenic Aquilina/EPA

Nem sokat teketóriázott a Fehérvár: főleg Ivan Petrjak volt aktív, rajta kívül a válogatottba visszakerült Nikolics helyén játszó Budu Zivzivadze és Loic Nego került helyzetbe. A hazaiak azt hozták, amit tudnak: nem sokat, de amit viszont igen, azt nagyon lelkesen. Ettől függetlenül illett komolyan venni a Hibernianst: a máltai csapat az előző fordulóban a tavaly a Vidit az EL-selejtezőjének második körében kiejtő Vaduzt verte ki. Nem ártott tehát az óvatosság, és ez rányomta a bélyegét a találkozó színvonalára.

A szünet után nem sokat változott a helyzet: Márton Gábor csapata továbbra is mezőnyfölényben futballozott, de az első félidővel ellentétben sokáig adós maradt a komoly helyzetekkel. A 60. percben szögletből sikerült megszereznie a vezetést: Petrjak szöglete után Stopira csúsztatta tovább a labdát, amelyet a hosszú oldalon Nikolov pofozott a kapuba. Kisvártatva Petrjak bebiztosíthatta volna a továbbjutást, de közelről ziccert rontott. A végén még örülni kellett az egygólos sikernek, kis híján egyenlített, a lécet is eltalálta a hajrában a Hibernians, amely végül 10 emberrel fejezte be a meccset.

A magyar ezüstérmes nem brillírozott, de hozta a kötelezőt: az Európa-liga harmadik selejtezőkörében a Servette–Reims párharc győztesével játszhat.

Európa-liga, 2. selejtezőkör: Hibernians–Mol Fehérvár 0-1 (0-0). Gólszerző: Nikolov (60.). Továbbjutott: Mol Fehérvár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.