Marco Rossi szerint mentálisan a legjobb edzés a győzelem

A magyar labdarúgó-válogatott pénteken este megtartja az első főpróbáját az Európa-bajnokság előtt. Az ellenfél Ciprus lesz, amelyről a szigetországban játszó Lang Ádám dicsérő jellemzést adott a csütörtöki sajtótájékoztatón, és elmondta, a játékosok számára ennek a meccsnek is lesz tétje. Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a ciprusi és keddi ellenfél ír csapat jó tulajdonságait mindhárom Eb-ellenfelünk ötvözi magában, és ezért is hasznosak ezek a találkozók.

2021. 06. 03. 17:16
null
magyar válogatott sajtótájékoztató Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez már a célegyenes – június 15-én már pályára lép a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. Az közismert, hogy a címvédő Portugália, a világbajnok Franciaország és Németország lesznek az ellenfeleink a csoportban, és ezt megelőzően szövetségi kapitány két felkészülési meccsen nézheti meg, melyik játékosa mennyire felkészült a komoly kihívásokra.

Az elsőt pénteken este 20 órakor játssza a magyar csapat, az ellenfele pedig Ciprus lesz. A szigetország együttese nem jutott ki az Európa-bajnokságra, így nincs rajta nyomás, és nyilván bizonyítani akar egy Eb-résztvevő ellen. A csütörtöki sajtótájékoztatón nem véletlenül ült ki az újságírók elé, hiszen ő már két éve Cipruson futballozik.

– A ciprusiak nincsenek lemaradva Európa középmezőnyétől, jó csapat a válogatottjuk – mondta az Omonia Nicosia 28 éves védője. – Fizikálisan erősek a játékosok, felvállalják a párharcokat, és érződik, hogy szeretnek futballozni. Nem cifrázzák a játékot, nincsenek virtuózaik, különösen a támadásokat élvezik. Emellett a védekezésük is stabil, igyekeznek gyorsan átlendülni az ellenfél térfelére, de ha letámadják őket, akkor hosszú indításokkal próbálkoznak. Gyors és kombinatív játékkal fel lehet törni a védekezésüket, erre törekszünk majd. Egyelőre erre a meccsre összpontosítunk, még nem az Európa-bajnokság lebeg a szemünk előtt. Attól sem félünk, hogy megsérülünk, teljes erőbedobással harcolunk majd. Mindannyian bizonyítani akarunk, hogy helyünk van a csapatban, és mindenki remek teljesítménnyel szeretné meggyőzni a szövetségi kapitányt.

 

Marco Rossi és Lang Ádám szerint is fontos meccs a Ciprus elleni
Fotó: Mirkó István

 

Marco Rossi nyitott erre a meggyőzésre, ám mielőtt rátért volna a Ciprus elleni mérkőzésre, visszatért a keddi kerethirdetésre, és mint kiderült, komoly tüske maradt benne.

– Számomra minden kerethirdetés olyan, mintha keresztre feszítenének. Ha valakit meghívok, akkor azt kérdezik, miért hívtam meg, ha nem, akkor pedig azt, hogy miért nem. Bevallom, ilyenkor mindig felmegy bennem a pumpa, ezek a kérdések nagyon felhúznak. A válaszom egyszerű: azért, mert így döntöttem. Én vagyok a szövetségi kapitány, az MLSZ vezetése bennem bízott meg, hogy ezeket a döntéseket meghozzam, és ha majd egyszer nem bízik meg bennem, akkor menni fogok. Addig viszont kizárólag szakmai alapon én döntöm el, hogy ki a leghasznosabb éppen a válogatottnak.

Ezután már jöhetett a Ciprus elleni mérkőzés, és persze az Európa-bajnokság, hiszen a péntek esti találkozó a kontinenstorna egyik főpróbája. Marco Rossi sem tartja barátságos mérkőzésnek, hiszen a játékosok számára komoly a tétje.

– Megvannak már az alapvető elgondolásaink, azokat kipróbáljuk, és mindenkit megnézünk majd, hogy milyen állapotban van. Ne felejtsük el, hogy fárasztó szezon után vagyunk, a fizikális és mentális felkészültség ma még nem egyforma mindenkinél. Ennek megfelelően van, aki kevesebb, van, aki több időt tölt majd a pályán Ciprus és kedden Írország ellen. A legfontosabb azonban az, hogy nyerjünk, mert mentális szempontból a győzelem a legjobb edzés.

A szövetségi kapitány fontosnak tartotta megjegyezni, hogy egyáltalán nem becsülik le Ciprust, és nagyon hasznosnak ígérkezik számára ez a két felkészülési mérkőzés. Meg is indokolta, miért:

 

A szövetségi kapitány szerint álmodozni lehet, az ingyen van
Fotó: Mirkó István

 

– A ciprusiak nagyon gyorsak, az előreívelt labdáik hatékonyak, az írek pedig fizikálisan roppant erősek, ebben közel állnak a franciákhoz és a németekhez. A három Eb-ellenfelünk ötvözi ennek a két csapatnak a jó tulajdonságait, ezért jól szolgálják ezek a meccsek a felkészülésünket.

Azt egyelőre még nem tudja a kapitány, hogy az ellenfél kapujának a közeléből a szabadrúgásokat, valamint a szögleteket kik végzik majd el és Kalmár Zsolt távollétében. Elmondta, most sajnálja, hogy a futball nem olyan sportág, amelyben például csak egy szabadrúgás erejéig pályára lehet küldeni valakit, de számára egyelőre az a legfontosabb, hogy az Európa-, a világbajnok és a németek ellen legyenek szögleteink és veszélyes helyekről szabadrúgásaink…

Végül szóba került az is, hogy a magyar válogatott hosszú idő után ismét szurkolók előtt léphet pályára hazai környezetben:

– Nagy ösztönző ez a játékosoknak, érzelmileg lendületet adhat nekik, ugyanakkor nagy felelősséget is kapnak ezzel. Bízom benne, hogy az akarás, a motiváció és a harcosság tekintetében megfelelünk a szurkolók várakozásának, mert akkor biztosan megbecsülik a munkánkat, és támogatnak minket. Ami pedig az Európa-bajnokságot illeti, az álmodozás semmibe sem kerül, álmodozunk, és megteszünk mindent, hogy ezeket az álmokat valóra is váltsuk.

Felkészülési mérkőzés: Magyarország–Ciprus, Szusza Ferenc Stadion, 20.00 (tv.: M4 Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.