Marco Rossi elveszítheti a válogatott összes kulcsjátékosát

Kemény döntést hozott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA): a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel a kluboknak nem lesz kötelező elengedniük a játékosokat a szeptember elején esedékes válogatott mérkőzésekre. Ez sajnos jó eséllyel azt jelenti, hogy a magyar válogatottnak külföldön szereplő kulcsemberei – Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szalai Ádám, Sallai Roland, sőt akár Nagy Ádám – nélkül kell lejátszani a Törökország és Oroszország elleni mérkőzéseit az Európai Nemzetek Ligájában. De a hazai klubok is visszatarthatják a futballistáikat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 25. 12:29
null
Gulácsi Péter hiányozna a magyar válogatottból Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA azért döntött így, mert a válogatott csapatok az Európa Nemzetek Ligájában játszanak szeptember 3. és 8. között, de a legtöbb európai topligában a szeptember 12–13-i hétvégén már bajnoki meccseket rendeznek, így lehetetlen lenne betartani a legalább ötnapos karanténba vonulást.

hiányozna a magyar válogatottból
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A határozat elsősorban tehát a topligák érdekeit védi. Ez sajnos jó eséllyel azt jelenti, hogy a magyar válogatottnak külföldön szereplő kulcsemberei – Gulácsi Péter, sőt akár – nélkül kell lejátszani a Törökország és Oroszország elleni mérkőzéseit.

De a határozat nem csak a légiósokra vonatkozik, tehát a Ferencvárostól a Kisvárdáig valamennyi magyar csapat megtagadhatja, hogy elengedje a válogatottba a futballistáit.

Egészen pontosan a FIFA meghagyja az egyesületeknek a jogot arra, hogy szabadon döntsenek a futballisták elengedéséről, ha azoknak olyan európai országokba kellene utazniuk a válogatott találkozóra, ahol beutazási korlátozás van érvényben a pandémia miatt, vagy a visszaút után kötelező lenne a legalább ötnapos karantén.

Ne feledjük, a magyar válogatott első ellenfele, Törökország piros zónába tartozik, tehát a rendelkezés hatálya alá esik.

A Magyar Labdarúgó-szövetség egyelőre nem kommentálta a bejelentést.

A FIFA már múlt szerdán közölte, hogy a pandémia miatt elhalasztja az augusztus 31. és szeptember 8. közötti időszakra tervezett, Európán kívüli válogatott találkozókat, melyeket jövőre, január 24. és február 1. között pótolnak.

Az európai szövetség (UEFA) továbbá arra kérte a nemzeti sportági szövetségeket, az egyes országok kormányaival egyeztetve vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy miként mentesülhetnek a labdarúgók a kötelezően előírt házi karantén teljesítése alól.

Német mentesség a BL-szereplők zömének

A Bajnokok Ligájában elődöntőig jutott RB Leipzig játékosaira nem számít a jövő heti Nemzetek Ligája-mérkőzéseken Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a BL-győztes Bayern Münchent pedig csak egy futballista képviseli. A müncheni Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Manuel Neuer és Serge Gnabry, valamint a lipcsei Lukas Klostermann és Marcel Halstenberg azért maradt ki a keretből, mert csapataik elhúzódó BL-szereplése miatt csak a múlt héten ért véget számukra az előző idény. A Bayern középhátvédje, Niklas Süle azért jelent kivételt, mert keresztszalag-szakadása után csupán öt meccset játszott a közelmúltbeli visszatérése óta. Szintén tagja a keretnek a BL-elődöntős Paris Saint-Germain két futballistája, Julian Draxler és Thilo Kehrer, mert Franciaországban törölték a tavaszi szezont. A német válogatott jövő csütörtökön Spanyolországot fogadja, vasárnap pedig Svájc vendégeként lép pályára a Nemzetek Ligája élvonalában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.