Marco Rossi pénteken visszatér a Felvidékre

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Gombaszögi nyári táborban a pozsonyi Új Szó meghívásának eleget téve egy pódiumbeszélgetésen vesz részt.

Ch. Gáll András
2019. 07. 16. 18:52
ROSSI, Marco
Marco Rossi szerint lehet olyan játékos is, aki nem vállalja az Európa-bajnokságot Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gombaszög valójában egy völgy Aggtelektől légvonalban 12 kilométerre – a cseppkőbarlang egyik járata át is nyúlik oda –, közigazgatásilag Szalóc köz­séghez tartozik, a történelmi Gömör vármegyében, a Sajó partján. A bökkenő csak annyi, hogy Szalócot lassan száz éve hivatalosan Slavecnek hívják, jóllehet az 1900-as népszámlálás adatai szerint mind az 573 lakosa magyar anyanyelvű volt, s még ma is, 119 évvel később, a 458 szalóciból 235 magyarnak vallja magát.

Csakhogy időközben húztak egy határt Aggtelek és Szalóc, és ennek megfelelően Gombaszög közé.

A derék felvidéki magyar fiatalok azonban nem sokat emésztették magukat a történelem keserű fintorán, és az önsorsrontó búslakodás helyett már 1928-ban megrendezték Gombaszögön a maguk kulturális fesztiválját, amely a mai napig él és virul, Gombaszögi nyári tábor néven. Kilencvenegy éve fesztiváloznak a jó palóc atyafiak a festői gombaszögi völgyben.

Ide érkezik péntek kora délután a pozsonyi Új Szó meghívásának eleget téve (képünkön), a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egy pódiumbeszélgetésre Bőd Titanillával, a felvidéki magyar lap sportújságírójával.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rossinak nem idegen a környezet, 2017 nyarától 2018 júliusáig a dunaszerdahelyi DAC 1904 szakvezetője volt, és az Európa-liga-szereplést érő harmadik helyre vezette az együttest. Az olasz szakembert megragadta a szerdahelyi szurkolók klubszeretete és patriotizmusa, hogy magyar egyesületnek tekintik a DAC-ot, a felvidéki magyarság zászlóshajójának, éppen ezért nem habozott elfogadni a meghívást Gombaszögre.

Rossi most még nyári szabadságát tölti a lakóhelyéhez, Pozzuolihoz közel fekvő Acciaroliban, a Tirrén-tenger partján, csütörtökön tér vissza Budapestre. A szakember örül kupacsapataink remek első fordulóbeli szereplésének, s egyedül a Ferencváros, továbbá a DAC továbbjutását érzi problematikusnak a Cracovia ellen a dunaszerdahelyi 1-1 után. Mintha a DAC is magyar klub lenne… Persze ahol minden hazai meccs előtt eléneklik a Himnuszt, az a klub joggal fészkeli be magát az ember agyába magyarként. A biztos továbbjutó(nak tűnő) magyar csapatok egyike a Debrecen, amely – amennyiben az otthon megszerzett 3-0-s előny birtokában túljut az albán Kukesin – a következő körben a Torinóval kerül szembe, s Rossi a július 25-i torinói meccset szülővárosában tekinti meg.

Addig azonban Gombaszögön lesz jelenése, vélhetően lelkes és népes hallgatóság előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.