Marija csodája, Noé hiánya

Mikulás-napi ajándék vagy megelőlegezett bizalom? Elsőre nehéz volt eldönteni, mi motiválta Gulyás István szövetségi kapitányt december 6-án, amikor a jövő évi Európa-bajnokságra készülő válogatott bő keretébe jelölte a november elején megsérült Lékai Mátét. A veszprémi irányító állapota – hála a Szkopjéból igazolt erőnléti edzőnek – rengeteget javult, január elején dől el, részt vehet-e pályafutása negyedik Eb-jén.

2019. 12. 13. 12:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2009-ben mutatkozott be a férfi-kézilabdaválogatottban, visszavonulása után a mezőnyjátékosok között ő a legrégebbi motoros a szakmában. Három Európa-, négy világbajnokságon vett részt, karrierje legnagyobb sikere a 2012-es londoni olimpián elért negyedik hely. Temérdek szövetségi kapitány, Hajdu János, Csoknyai István, Mocsai Lajos, Talant Dujsebajev, Ljubomir Vranješ, a Csoknyai, Matics kettős is számított az utóbbi tíz évben sorrendben Szegeden, a szlovéniai Celjében és 2014 óta Veszprémben szereplő irányítóra. S úgy tűnik, a nyáron kinevezett Gulyás István és segítője, Chema Rodríguez is ragaszkodik Lékai Máté játékához. Ebben semmi meglepő sincsen, abban annál inkább, hogy a november 2-án elszenvedett súlyos keresztszalag-sérülése ellenére Lékai szerepel a 2020-as Európa-bajnokságra nevezett, december 6-án kihirdetett bő keretben. Gulyás István kapitány természetesen naprakész Lékai állapotáról; a héten meglátogatta a veszprémi edzésen, rehabilitációja közben, éreztette vele, hogy számít rá.

– Megoszlottak a vélemények arról, vajon mennyit, két vagy három hónapot kell kihagynom. Csak az tűnt biztosnak, hogy nem épülök fel az Európa-bajnokság rajtjáig. Azóta sok minden változott. Rengeteget dolgoztunk Marijával (Marija Lojanica, a Telekom Veszprém szerb erőnléti edzője), és napról napra javul az állapotom. Ma már nincsenek fájdalmaim, de bizonyos mozdulatokat még nem erőltetek. Január elején megpróbálok beszállni a többiek közé, s akkor dől majd el, mennyire terhelhető a lábam, van-e esély az Eb-n való részvételre – mondta lapunknak a háromszoros Bajnokok Ligája-döntős kézilabdázó.

A mozgékony irányító (elöl) rengeteget segíthetne a januári Eb-n
Fotó: aaa

A dán, osztrák, svéd rendezésű Eb-n az utolsó szalmaszálba kapaszkodhat a magyar válogatott: az esetleges jó szereplés esetén még halvány remény kecsegtet a tokiói részvételre. Lékai Máté harminchat éves lesz 2024-ben, így jó eséllyel a jövő nyári lehetne karrierje utolsó olimpiája.

– Erős csoportba kerültünk, a Dánia, Oroszország, Izland hármasból kellene két csapatot megelőznünk a csoportból való továbbjutáshoz. Vannak sérültjeink, nem tudom például, hogy Bodó Richárd felépül-e az Eb-ig. Sajnos az idei vb-n kellett volna jobban szerepelnünk, de ezzel már nem szabad foglalkoznunk – fogalmazott a válogatott irányítója.

Téved, aki azt hiszi, hogy a hivatalosan is veszprémi lakos Lékai a sérülése miatt több időt tölthet el Noéval, a januári világbajnokság idején született gyermekével.

– Szinte többet vagyok az arénában, mióta megsérültem. Egyedül az idegenbeli Bajnokok Ligája-meccsek látogatása alól kaptam felmentést, nem utaztam el a csapattal a Vardar elleni rangadóra, de itthon kint voltam az arénában a Kielce és a Szeged elleni mérkőzéseken. Tehát nem láthatom többet a fiamat a sérülésem óta.

Ha Gulyás István szövetségi kapitányon múlik, nem januárban fog elmélyülni az apa-fiú kapcsolat a Lékai családban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.