Másodszor is elnyernék a rendezést

Nem a 2023-as budapesti világbajnokságra épülne atlétikai centrum, hanem fordítva: a sportág régen várt otthona lenne a helyszíne a földkerekség egyik legnézettebb sporteseményének – hangsúlyozza a különbséget a Magyar Atlétikai Szövetség. A Rákóczi hídtól délre felépülő, negyvenezer fős befogadóképességű atlétikai stadiont a vb után 10-15 ezer fősre bontanák vissza, a környezet zöldberuházással teljesen megújulna, és egyfajta „második Margitszigetként” a szabadidősport bázisa is lehetne.

2019. 11. 07. 12:24
null
A szabadidősportot és a kikapcsolódást is szolgálná a terület Forrás: KKBK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest tavaly decemberben szerezte meg a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát, ám ezt másodszor, itthon is meg kell nyerni. A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vezetése eltökélt, a harmincmilliárd forintos kormánygarancia is megvan, ám a főváros részéről még a Tarlós István főpolgármester vezette, kormánytöbbségű fővárosi közgyűlés kötelezte el magát a vb mellett. S azáltal, hogy október 13-án az önkormányzati választásokon Budapesten Karácsony Gergely és az ellenzék győzött, új helyzet állt elő. Bár az építési engedélyeket kiadták a létesítményekre, Karácsony nagy lendülettel stadionstopot hirdetett, a kormány pedig jelezte, hogy nem kíván szembemenni a budapestiek akaratával. Az új főpolgármester azóta már módosított az elképzelésén, de a MASZ és az atléták még nem lélegezhetnek fel, egyelőre nem kaptak zöld utat.

– Megvártuk a Fővárosi Közgyűlés alakulóülését és a szerdai kormányülést is, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök meghívta Karácsony Gergelyt is. Az, hogy a főpolgármester két sportberuházást elviekben jóváhagy és támogat, a mienkre pedig nem mondott kategorikus nemet, mindenképpen pozitív hozzáállást mutat, amit ezúton is szeretnék megköszönni neki. Azon leszünk, hogy megismertessük vele az elképzeléseinket, és bízunk benne, hogy november végén a Fővárosi Közgyűlés számunkra kedvező döntést hoz – fogalmazott Gyulai Miklós, a MASZ elnöke egy tegnapi háttérbeszélgetésen.

A szabadidősportot és a kikapcsolódást is szolgálná a terület
Fotó: KKBK

A média valójában most ismerhette meg a Nemzeti Atlétikai Központ részletes terveit, és láthatta azt a kétségkívül meggyőző filmet, amelyen a lerobbant állapotú rozsdaövezetbe „átúszik” a jövőbeli területrendezés animációja. A Rákóczi hídtól délre, a Csepel-sziget északi csücskében levő ipari terület rehabilitációjával egyfajta második Margitsziget jönne létre, és az elzárt Duna-partot is birtokba vehetné a nagyközönség sportolásra, kikapcsolódásra, mindezt pedig zöldövezetben tehetné. A rekortán futópálya népszerűsége borítékolhatóan verné a Boráros teret és a Rákóczi hidat jelenleg összekötő térköves pályát…

A 2023-as atlétikai vb-re építendő stadiont 10-15 ezer fős befogadóképességűre bontanák vissza, és a sportág otthona lehetne, amelyet minden korosztály használhatna felkészülésre, a diákolimpiáktól kezdve pedig rangos nemzetközi versenyeket is rendezhetnének itt. Magyarországon jelenleg egyetlen olyan atlétikai pálya sincs, amelynek a célegyenesen kívül is van állandó lelátója.

– Ez a centrum sokat segítene az utánpótlásnak, még több gyereket terelhetnénk a sportág felé, és a szakemberképzés is profitálna belőle. Szemléletbeli különbség, hogy az atlétikai központnak lenne világbajnoksága, nem pedig a vb-nek atlétikai sta­dionja – szögezte le Gyulai Miklós, aki elmondta, hogy több más sportágat is befogadnának, például rögbimérkőzések megrendezésére is alkalmas lenne a pálya.

Pars is a vb mellett

Több atléta után tegnap olimpiai bajnok kalapácsvetőnk, Pars Krisztián is kiállt a vb-rendezés mellett a közösségi oldalán. „Emlékszem pályafutásom első meghatározó momentumára: a ’98-as budapesti Eb-n hihetetlen élmény volt látni és érezni azt az euforikus hangulatot, amikor a hazai közönség torkaszakadtából buzdított minden magyar versenyzőt. Jó lenne, ha most nem azért kellene minden erőnket mozgósítani, hogy egyáltalán megrendezhessük a budapesti vb-t. De ha azért (is) küzdeni kell, hát legyen! Közösen, egy csapatként, nemcsak a jelen nagy versenyzői miatt, hanem a jövő fiatal atlétáiért is. Amennyiben sikerül az összefogás, én is azon leszek minden erőmmel és tudásommal, hogy ott legyek a dobókörben, a vb méltó lezárása lehetne pályafutásomnak” – írta Pars Krisztián.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.