Mecénás szerepkörben a bokszelnök

Gálos Roland a magyar ökölvívás első – és reméljük, nem utolsó – tokiói olimpikonja. A bajai bunyós a hétfőn félbeszakított londoni olimpiai kvalifikációs tornán jutott be a legjobb nyolc közé az 57 kilós súlycsoportban, s szerezte meg ezzel a kvótát. Ez már biztos – ami bizonytalan, hogy mikor rendezik meg az olimpiát. A 25 éves sportoló felkészülését a szövetség elnöke, Bajkai István rendkívüli, ötmillió forintos apanázzsal igyekszik támogatni, saját pénztárcájából!

Ch. Gáll András
2020. 03. 20. 7:18
null
Kettős öröm érte a bajai bunyóst Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én nagyon bízom abban, hogy az eredeti időpontban, július 24-én megkezdődik Tokióban az olimpia, úgy is készülök édesapámmal, egyben edzőmmel – mondta a Magyar Nemzetnek a 25 éves ökölvívó. – Most még egy hetet pihenek, rám is fér, meg aztán csinosítani kell a gyerekszobát, júliusra várjuk a feleségemmel az első gyermekünket, egy kislányt. Aztán jövő héten belevágunk édesapámmal, van itthon egy edzőtermünk, ki sem kell tenni a lábamat a házból ezekben a koronavírusos időkben.

Gálosék amúgy nem dúskálnak az anyagiakban, Tamás, az édesapa kolbásztöltéssel és favágással egészíti ki a család jövedelmét, a napokban azonban pénz áll a házhoz, mert Bajkai István, a Magyar Ökölvívó-szövetség (MÖSZ) elnöke ötmillió forintot ajánlott fel annak, aki olimpiai kvótát szerez Tokióra a bokszolók közül.

– Minden fillérnek meglesz a helye, főleg most, hogy jön a kislányunk – érzékenyült el Gálos, aki első nagy sikerét hét éve érte el Rotterdamban, az ifjúsági Európa-bajnoki cím megszerzésével. – Évek óta arra készülök, hogy olimpikon legyek, már négy éve is megvolt rá az esélyem, de akkor az utolsó kvalifikációs tornára a rutinos Varga Miklóst vitte ki az akkori szövetségi kapitány azzal, hogy nekem lesz még lehetőségem. Hát most megragadtam az esélyt. Örülök, hogy szülővárosomnak, Bajának dicsőséget hozhattam, de az fáj, hogy még egy gratuláló telefont sem kaptam a polgármester asszonytól, Nyirati Klárától.

Kettős öröm érte a bajai bunyóst
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Bajkai István MÖSZ-elnök nem tartozik azon szövetségi vezetők közé, akik a sportból élnek, ellenkezőleg. – Amikor haza kellett hozni a csapatot Londonból, rohammunkában át kellett írnunk a repülőjegyeket, és egymillió forinttal beszálltam a költségekbe, mivel a szövetségnek szűkösek a forrásai – mondta a MÖSZ-t szeptember 29. óta irányító országgyűlési képviselő, aki kéthetes önkéntes otthoni karanténban van, amióta hazatért a brit fővárosból.

– S mielőtt kiutaztak a versenyzők, felajánlottam, hogy a kvótásoknak 3-5 millió forint jutalmat adok, ugyancsak a saját zsebemből, hiszen erre nincs kerete a szövetségnek. Akkor lettem volna a legboldogabb, ha mindenki kvalifikál, ebben az esetben csak hárommilliót kaptak volna a bunyósok, hiszen az én lehetőségeim sem végtelenek, de mivel egyelőre Roland az egyetlen sikeres versenyzőnk, ezért ő természetesen megkapja az ötmilliót. Úgy kellett nekünk ez az eredmény, mint egy falat kenyér. És ne feledjük, hogy Pribojszki Kata, Nagy Tímea és Fodor Milán még nem esett ki, ha valamikor folytatják a selejtezőt, még ők is célba érhetnek.

Amit ugyan az elnök pénztárcája bánna, de ettől aligha lenne szomorú.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.