Mégis közel kerülhet az első százhoz

Balázs Attila tegnap címlapra került. Nem akárhol: az ATP Tour honlapján. Ott, ahol többnyire Roger Federer, ­Rafael Nadal vagy Novak Djokovics a főszereplő.

2019. 07. 22. 7:20
null
Mától karriercsúcson jegyezhetik a világranglistán Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balázs Attila tegnap címlapra került. Nem akárhol: az ATP Tour honlapján. Ott, ahol többnyire ­Rafael Nadal vagy Novak Djokovics a főszereplő. A férfitenisz első számú szaklapja is méltatta, hogy a – mögött – második számú magyar játékos bejutott az 524 ezer euró (168 millió forint) összdíjazású umagi salakpályás torna döntőjébe. Harmincévesen, pályafutása során először került ilyen magasságba, hiszen eddig az elődöntő volt a legjobb szereplése még 2012-ben Bukarestben.

Mától karriercsúcson jegyezhetik a világranglistán
Fotó: Teknős Miklós

Az oldal is feleleveníti, hogy sorozatos sérülések miatt Balázs Attila 2014-ben felhagyott a játékkal és edzőnek állt, de aztán 2016-ban visszatért. „Kissé unalmas volt. Úgy éreztem, még túl fiatal vagyok az edzősködéshez. Éreztem magamban motivációt, s úgy gondoltam, nincs vesztenivalóm. Természetesen örülök, hogy így alakult” – beszélt akkori döntéséről Balázs még áprilisban. Másfél éve pedig, amikor kijelentette, az első százat célozza meg a világranglistán, sokan megmosolyogták. Nos, nem kellett volna.

Az umagi szereplés pályafutása eddigi legnagyobb sikere. Visszavonulása előtt a 232. volt a legjobb helyezése. 2017-ben hónapokon át az első kétszázban jegyezték, a legelőkelőbb helyezése a 159. volt, aminél a mától érvényes rangsorban karriercsúcsként biztosabb előrébb lesz.

Érdemes feleleveníteni a nagyszerű menetelés állomásait. A magyar játékos először is a selejtezőből jutott fel a főtáblára, ahol előbb hét meccs­labdát hárítva verte a horvát Viktor Galovicot (197.), majd a hatodik kiemelt szerb Filip Krajinovicot (58.) és az olasz Stefano Travagliát (105.) búcsúztatta. A legjobb négy között a zentai születésű Györe Lászlóval találkozott, akit eddigi egyetlen meccsükön, 2017-ben a genovai challengertorna nyolcaddöntőjében legyőzött. Azóta azonban Györe nagyot lépett előre, februárban megnyerte a riói salakpályás viadalt, és jelenleg már 32. az ATP-rangsorban. Ehhez képest Balázs viszonylag simán 6:2, 6:4-re felülmúlta az umagi torna 3. kiemeltjét.

A tegnapi fináléban újabb neves játékossal, a világranglistán 36., szerb Dusan Lajoviccsal játszott. A mérkőzés a nagy meleg miatt este nyolckor kezdődött. Balázs jól kezdte a meccset, brékelt, 5:4-re az első szettért adogatott, ám ott megtorpant, Lajovics fordított, s 7:5-tel vezetést szerzett. A mérkőzés lapzártánk után ért véget, de bárhogy is végződött, Balázs Attila nem lehet elégedetlen, pályafutása legjobb tornáját zárta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.