Meglepő taktikai húzás: nem akarja elhagyni a fővárost a Fradi

Kialakult a negyeddöntő párosítása a magyar bázisú jégkorongbajnokságban, az Erste-ligában. A hagyományoknak megfelelően az alapszakasz első három helyezettje választhatott ellenfelet magának az ötödik-nyolcadikok közül. Az elsőként zárt Brassó inkább elkerülte a közeli Gyergyót, s vállalva a budapesti utat is a Vasast választotta; az FTC-nél ellentétesen okoskodtak: az ötödik MAC-ra voksoltak, mert így nem kell elhagyniuk a fővárost, sőt még a Tüskecsarnokot sem.

Magyar Nemzet
2021. 03. 01. 18:42
null
Az alapszakaszban nagy csatákat vívott az FTC és a MAC, összesítésben kevéssel az előbbi volt jobb
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorsolási procedúrán elsőként az alapszakasz győztese, a Brassó választhatott. Logikus döntésnek tűnik, hogy a nyolcadik Vasast kérte. Az vezérelhette erre az erdélyi klub vezetőit, hogy tavaly az utazást kerülendő a Gyergyóra voksoltak, ám meglepetésre a Brassó 4-3-as összesítéssel alulmaradt. A 2020–21-es idény alapszakaszában a Brassó ugyan a Gyergyó elleni mind a négy mérkőzést megnyerte, de a tavalyi ütés benne maradhatott a csapatban.

Másodikként az FTC következett, s szintén nem az alapszakaszban hetedik Gyergyót, de még csak nem is a hatodik UTE-t kérte, hanem az ötödik MAC-ot. Az alapszakaszban a két együttes szoros csatákat vívott egymással, a Fradi a megszerezhető 12 pontból hetet gyűjtött be. Csak összehasonlításképpen: a Gyergyó ellen 9, az UTE ellen pedig 8 pontot szereztek a zöld-fehérek.

Hudák Gábor szakosztály-igazgató azzal indokolta a döntést, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben nem akartak messzire utazni, az Újpesttel szemben pedig érzelemdús párharcot vívtak volna, ahol bármi megtörténhet.

– Szeretnénk kihívás elé állítani a liga legerősebb összeállítású csapatát. Sajnos nem lehetnek nézők, pedig biztosan telt ház lenne minden mérkőzésen – így fogadta a kihívást Kangyal Balázs, a MAC vezetőedzője.

Harmadikként a Csíkszereda választhatott, és az erdélyi szomszédra, a Gyergyószentmiklósra csapott le. A két székely együttes az alapszakaszban 2-2-re végzett egymással. Jason Morgan, a csíkiek vezetőedzője kiemelte: az elmúlt öt hétben 21 mérkőzésük volt, most nem szerettek volna messzire utazni, hogy több energiájuk maradjon, ezért bevállalták a tradicionális erdélyi csatát.

A negyedik Debrecennek maradt a hatodik UTE, és ebben a párharcban is 2-2-re végeztek a felek az előcsatározások során. A DEAC még nem tudott nyerni sosem Újpesten, de most a pályaelőny a hajdúságiaknál van.

Fodor András, a DEAC szakosztályvezetője az eddigi legszínvonalasabb bajnokságnak nevezte a mostanit – pedig a mérkőzések a nézők kizárásával zajlanak. Ancsin János, az UTE vezetője hangsúlyozta: megtiszteltetés, hogy most senki sem merte őket választani. A szezonban kétszer sújtotta őket a járvány, sokszor és sokan hiányoztak, ez lehet az egyik oka, hogy nem a felsőházban zártak. Ezzel együtt úgy látja, reális esélyük van a továbbjutásra.

A párharcok az egyik csapat negyedik sikeréig tartanak, és már több fronton kedden megkezdődnek. A rájátszás legkésőbb április második hetében zárul. A mérkőzéseken hosszabbítás esetén 4-4 mezőnyjátékossal folytatódik a csata az első gólig. Találkozó halasztására nincs lehetőség, azaz amennyiben egy csapat nem tud kiállni sérülések, fertőzések miatt, akkor automatikusan az ellenfél a győztes.

Becze a gólkirály

Az alapszakaszban a csíkszeredai Becze Tihamér szerezte a legtöbb pontot (62) és ütötte a legtöbb gólt (32), míg az újpesti Bodó Christopher volt a legjobb előkészítő 34 gólpasszal. A kapusok között a gyergyói Jordon Cooke 93,41 százalékkal, a ferencvárosi Arany Gergely pedig 2,41-es kapott gólátlaggal bizonyult a legjobbnak. A legtöbb büntetőpercet a ferencvárosi Justin Hodgman szedte össze (99).

Az Erste Liga negyeddöntőinek párosítása (zárójelben az alapszakaszban elért helyezés):

Brassó (1.)–Vasas (8.)

Az alapszakasz egymás elleni mérkőzései:

Vasas–Brassó 0-4

Brassó–Vasas 7-3

Vasas–Brassó 2-5

Brassó–Vasas 4-2

FTC (2.)–MAC (5.)

Az alapszakasz egymás elleni mérkőzései:

FTC–MAC 5-4, hosszabbítás után

MAC–FTC 5-6, hosszabbítás után

FTC–MAC 6-4

MAC–FTC 5-1

Csíkszereda (3.)–Gyergyó (7.)

Az alapszakasz egymás elleni mérkőzései:

Csíkszereda–Gyergyó 6-3

Csíkszereda–Gyergyó 6-2

Gyergyó–Csíkszereda 5-4, hosszabbítás után

Gyergyó–Csíkszereda 4-2

DEAC (4.)–Újpest (6.)

Az alapszakasz egymás elleni mérkőzései:

DEAC–UTE 8-1

UTE–DEAC 5-2

UTE–DEAC 7-5

DEAC–UTE 3-2, szétlövés után

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.