Egy nagy ország nagyon kicsi lett, pont nélkül búcsúzott az Eb-n

Az első mérkőzésükön 3-0-ra, a másodikon 2-0-ra, a harmadikon 3-1-re kaptak ki a törökök.

Magyar Nemzet
2021. 06. 20. 19:51
null
Seferovic Forrás: Twitter/UEFA EURO 2020
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó Európa-bajnokságon az A csoport záró, harmadik fordulójában vasárnap kora este a Svájc–Törökország mérkőzés szereplői úgy léptek pályára Bakuban, hogy a döntetlen egyiküknek sem jó, azzal kart karba öltve zuhannak a szakadékba – azaz búcsúznak a kontinenstornán. A svájciak ugyanakkor kalkulálhattak úgy, hogy ha nyernek, akkor a walesiek ellen szerzett egy pontjukhoz hármat téve akár a csoport második helyére is befuthatnak. De ha nem így lesz, négy ponttal jó eséllyel bekerülnek a négy legjobb csoportharmadik közé, és ezen az úton is továbbjuthatnak. A nullapontos törökök viszont tudhatták, hogy a szörnyű, 0-5-ös gólkülönbségükről (Olaszország ellen 0-3, Wales ellen 0-2) indulva a svájciak esetleges legyőzése mellett még nagy szerencsére lenne szükségük, hogy majd a többi csoportban számukra kedvezően alakuljanak az eredmények.

De már Bakuban is rosszul kezdtek alakulni a dolgaik, pedig a 17 ezres szurkolóseregből az azeriek és a törökök barátságából fakadóan szinte mindenki nekik szurkolt. Ugyan az 5. percben a svájci kapusnak, Sommernek kellett nagyot védenie, Ayhan 20 méterről komoly löketet eresztett meg, azonban a következő percben a túloldalon már gólt is láthattunk. Seferovic 18 méterről vette be Cakir kapuját, a labda Demiral lábai között talált utat. A 26. percben aztán Shaqiri ugyancsak a 16-oson kívülről, 19 méterről a gyengébbik, a jobb lábával a bal felső sarokba tekerte a labdát, a svájciak így már 2-0-ra vezettek.

Azt azért nem mondhattuk, hogy a törököknek közük sincs a meccshez, Sommer a 35. percben már a harmadik nagy védését mutatta be, amikor Müldür 21 méterről megküldött, elemi erejű lövését szögletre ütötte. A 43. percben megint ők ketten voltak a főszereplők, az amúgy balhátvéd Müldür a saját térfeléről indulva nagy szólóval három svájcit cselezett ki, betört a 16-oson belülre, majd lőtt, de Sommer eszén most sem tudott túljárni. Fordulás után az 52. percben Cakir is megmutatta, hogy nem véletlenül került a török válogatott kapujába, a nagy lövések meccsén Embolo bombáját hatástalanította. A 62. percben szépítettek a törökök, egy csel után Kahveci 21 méterről a jobb felsőbe lőtt, de gyorsan jött a válasz: egy kontra végén Shaqiri egy bal oldali beadás után kivételesen már a 16-oson belülről zúdította be a labdát Cakir kapujába, 3-1 Svájcnak. Ez lett a végeredmény is, a törökök nulla ponttal, 1-8-as gólkülönbséggel mennek haza az A csoport utolsó helyezettjeként. Svájc a harmadik helyen zárt a négyesben.

Eredmény, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, A csoport:

Svájc–Törökország 3-1 (2-0)

Baku, 17 138 néző, jv.: Slavko Vincic (szlovén)

gólszerzők: Seferovic (6.), Shaqiri (26., 68.), illetve Kahveci (62.)

Az A csoport másik mérkőzésén: Olaszország–Wales 1-0 (1-0). A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Olaszország 9 pont, 2. (és továbbjutott) Wales 4 (3-2), 3. Svájc 4 (4-5), 4. Törökország 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.