Messi nyerte a háborút: lemondott a Barcelona elnöke

Spanyolországi sajtóhírek szerint a Barcelona mai elnökségi gyűlése után lemondott a katalán klub elnöke, Josep Maria Bartomeu és vele együtt a teljes igazgatótanács is. A Messivel összetűzésbe keveredett sportvezető ezzel megelőzte, hogy szavazás útján távolítsák el a posztjáról, döntését pedig a koronavírusra hivatkozva hozta meg.

Magyar Nemzet
2020. 10. 27. 21:16
FC Barcelona unveil Frenkie de Jong
Josep Maria Bartomeu Fotó: REUTERS/Albert Gea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy véget ért a hónapok óta húzódott belháború a Barcelonánál, ugyanis a katalán Sport beszámolója szerint Josep Maria Bartomeu és az elnökség benyújtotta a lemondását. A megjelent sajtóhírek alapján azért hozta meg a döntést Bartomeu, mert a katalán kormányzat nem engedélyezte az ellene szóló bizalmatlansági szavazás elhalasztását, amelyet november elején tartottak volna.

Az elnök arra hivatkozott, hogy a szavazásra jogosult tagság átlagéletkora 58 év, több mint negyvenezer tag pedig hatvan év feletti, amely a leginkább veszélyeztetett korosztály a koronavírus-járványban, és az ő védelmükben inkább lemond, hogy ne kelljen szavazni a sorsáról.

Nagy valószínűséggel Bartomeu ezzel csak elébe ment a dolgoknak, és megőrizte a méltóságát azzal, hogy önként távozott, ahelyett, hogy elküldték volna.

Korábban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be az elnök ellen, amelynek célja az volt, hogy a 2021-ben esedékes rendes tisztújítás előtt eltávolítsák Bartomeut az elnöki székből. a Barcelona legnagyobb sztárja a nyáron nyíltan és élesen kritizálta a vezetőséget, amivel nagymértékben hozzájárult az indítvány sikerességéhez: több mint húszezer klubtag támogatta aláírásával a kezdeményezést (16 520 volt a szükséges minimum), így kiírhatták a rendkívüli szavazást a tisztújításról. Ez lett volna esedékes november első napjaiban.

Messi szerint nincs jövőkép, hazudott neki az elnökség, és ennek volt köszönhető a bizalmatlansági indítvány az elnök ellen – árulta el Jordi Farre, aki életre hívta a Bartomeu megbuktatását célzó kezdeményezést.

A Mundo Deportivo információi szerint a klubot 2014 óta irányító Bartomeu október elején már a lemondását fontolgatta, noha szeptemberben még cáfolta, hogy önként távozna. Senki nem akar lemondani – mondta akkor a katalán TV3 csatornának.

Bartomeu távozásával Messi jövője is megoldódhat a klubnál. Az argentin sztár a nyáron távozni szeretett volna a szerződésében szereplő kitételre hivatkozva, ám jogi viták miatt inkább maradt, de a formája azóta nem meggyőző. A jelenlegi szerződése jövőre lejár, és Bartomeuval nem volt hajlandó tárgyalni a hosszabbításról. Az új korszak ebben is a változást hozhat a Nou Campban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.