Messiék visszatérnek, de a Barcelona a sajátjaival háborúzik

Negyvennégy nappal a Bayern München elleni 8-2-es vereség után először lép pályára tétmeccsen a Barcelona. Ma 21 órakor a Villarreal elleni La Liga-találkozón (tv: Spíler 2) mutatkozik be a Ronald Koeman irányításával átalakuló katalán csapat, amelynél egymást érik a botrányok, és az igazán fontos meccsek a háttérben zajlanak.

2020. 09. 27. 8:55
Messi
Lionel Messi új poszton lehet a Barcelona segítségére Fotó: Joan Monfort Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy tűnik, én vagyok a rosszfiú ebben a filmben – magyarázkodott Koeman, a Barcelona vezetőedzője az első mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. Ez is mutatja, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a Nou Campban. A Villarreal elleni bajnokin kezdi meg a 2020–2021-es idényt a katalán sztárcsapat, amely a Bajnokok Ligája-szereplés miatt kapott extra pihenőt a La Liga első két fordulójában.

– Nem csak rajtam múlt Luis Suárez távozása – védekezett Koeman. – Mielőtt aláírtam a klubhoz, a vezetőség már meghozott bizonyos döntéseket. Elmondtam Luisnak, hogy ha marad, kevesebb játékidőre számíthat, de akkor is a csapat része marad. Végig tisztelettel bántam vele.

Suárez elküldése nagy hullámokat vert

Hiába lép először pályára a Bayern elleni történelmi 8-2-es BL-negyeddöntős vereség óta a Barcelona, ráadásul új edzővel, új koncepcióval, új játékosokkal, az Atlético Madridhoz távozó Suárez a központi téma a Nou Camp környékén.

Luis Suárezt már be is mutatta az Atlético Madrid Fotó: Atlético Madrid / Ángel Gutiérrez

A 33 éves uruguayi csatár, aki az elmúlt hat évben 198 góllal segítette a Barcát, és 2016-ban európai aranycipős lett, maradni akart, de a hírek szerint Koeman nem tartott rá igényt, ezért mennie kellett. De az ügy szövevényesebb ennél, ahogy arra a holland edző reakciója is utal.

Könnyen lehet, hogy Suárez nem egy megfontolt szakmai döntés, hanem a és Josep Maria Bartomeu klubelnök között dúló háború áldozata lett.

Messi az Instagramon fakadt ki Suárez elküldése miatt: – Nem azt érdemelted, hogy úgy dobjanak el, ahogy tették, de én már nem lepődök meg semmin – írta az uruguayinak (de valójában nem csak neki) szóló nyilvános üzenetében.

A hatszoros aranylabdás a napokban nem először búcsúzott el hasonló módon egy csapattársától. Arturo Vidaltól szintén személyes üzenettel köszönt el, miután hivatalossá vált, hogy a chilei középpályás az Internazionaléban folytatja a pályafutását. Pedig Messinek az ilyesmi nem volt szokása korábban.

Messi elszigetelése lenne a cél?

Bizonyos elméletek szerint elképzelhető, hogy Suárez és Vidal elküldésével Messi elszigetelése volt a cél az öltözőben, hiszen mindkét dél-amerikai játékos közeli barátja és szövetségese volt az argentinnak a csapatban. Egy biztos: amióta Bartomeu az elnök, nem először vált meg a csapat egy Messinek személyesen is fontos embertől.

Bartomeu 2014 januárjában lett a Barcelona első embere, és a rá következő nyáron rögtön eladta Cesc Fabregast a Chelsea-nek, aki gyerekkori barátja volt az argentinnak. A következő nagy távozó volt, aki 2017-ben maga is menni akart a PSG-hez, amely kifizette a 222 millió eurós kivásárlási árát. Ez ügyben tehetetlen volt Bartomeu, de abban már ugyancsak Messi akaratával ment szembe, amikor két évvel később nem hozta vissza a brazilt, aki akkor mindent elkövetett ezért.

A követkető konfliktusforrás Ernesto Valverde edző kirúgása volt januárban, akivel Messi jó kapcsolatot ápolt, és többször kiállt mellette. Az utódával, Quique Setiénnel már nem jött ki jól a csapat központi figurája, most pedig Koemannal egyenesen ridegen indult a viszonya.

Messi mostanában nem tűnik boldognak Barcelonában Fotó: Joan Monfort / MTI/AP

Mint ismert, Messi a Bayern elleni súlyos vereség után bejelentette, hogy 19 év után elhagyná a Barcelonát, de jogi viták miatt végül visszakozott. Hogy mennyire volt okos dolog akarata ellenére röghöz kötni, az hamarosan kiderül, mindenesetre Messi azt ígérte, hogy a pályán továbbra is mindent megtesz a Barcelonáért. Ebben Koeman sem kételkedik.

– Normális, hogy Messi szomorú, amiért egy barátja távozott – fogalmazott az edző. – Leo példaértékű munkát végzett az edzéseken, soha nem láttam rajta, hogy ne állna készen az idényre. Elkötelezett a csapat iránt, nincs kétségem felőle.

Barcagate: sajátjai ellen áskálódik a klub?

Az igazi kérdés az, hogy a háttérben hogyan folytatódik a csatározás. Messi nyilvános kritikái az elnökkel szemben nagyban elősegítették a bizalmatlansági indítványt, amelyet 20 687 klubtag írt alá, ami elég lenne ahhoz, hogy akár már a 2021 márciusában esedékes választások előtt leválthassák Bartomeut, hiszen a rendkívüli tisztújításhoz a teljes tagság 15 százalékának (16 520 fő) aláírása szükséges.

Csakhogy a vezetőség szerint több mint ötezer aláírás hamis, és a hitelesítési eljárás szeptember 29-én indul el. Eközben a Marca információ szerint a klub megbízott egy külsős céget, az i3Venturest, hogy ássa alá Messi, Gerard Piqué és több más Barcelonához kötődő ember hitelességét a közösségi médiában, akik ellenszegülnek Bartomeunak.

A Barcelona ma este a Villarreal ellen lép pályára, de az igazán fontos meccsek a színfalak mögött zajlanak a Nou Campban. És alighanem ezek eredményétől függ Messi jövője is a klubnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.