Mezőkövesden és Kispesten mindenki harcra kész a Magyar Kupára

A kispestiek nyolcadszor kaparinthatják meg a trófeát, a Mezőkövesd viszont először jutott döntőbe.

2020. 06. 02. 15:51
BERECZ Zsombor; Boli, Franck
Budapest, 2019. november 2. A ferencvárosi Franck Boli (elöl) és Berecz Zsombor, a Mezőkövesd játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 11. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a Groupama Arénában 2019. november 2-án. MTI/Mohai Balázs Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bp. Honvéd és a Mezőkövesd jutott a labdarúgó Magyar Kupa holnap esti döntőjébe. A kispestiek nyolcadszor kaparinthatják meg a trófeát, a Mezőkövesd viszont először jutott döntőbe, azaz ebből a szempontból futballtörténeti esemény is a finálé, amely 20 órakor kezdődik a Puskás Ferenc Arénában, és az M4 Sport élőben közvetíti. A két klub online tartott sajtótájékoztatót egy nappal a döntő előtt.

Kuttor Attila, a kövesdiek vezetőedzője bevezetőként elmondta, hogy a már régebb óta sérült Guzmics Richárdon kívül mindegyik játékosa egészséges és a rendelkezésére áll.

– Ez nagyon fontos ebben a különleges időszakban – folytatta. – A bajnoki és kupameccsek roppant zsúfolt programot adnak nekünk, a nagy igénybevétel miatt szükség van minden egyes játékosunkra, hogy elérhessük a céljainkat.

A szakember egyébként az ötödik kupadöntőjére készül, játékosként négyet megnyert, edzőként viszont először irányít csapatot a fináléban.

– Különleges élmény magasba emelni a kupát, én szerencsés vagyok, hogy ennyiszer megtehettem, sok játékosnak egyetlen döntő sem adatik meg. Természetesen nagyon szeretném, ha edzőként is átélhetném ennek a sikernek az élményét. A Honvéd rutinos, kipróbált csapat, de nálunk is vannak olyan futballisták, akik szerepeltek már ilyen fontos meccsen, tehát nem ezen múlik majd a kupa sorsa. Tiszta lelkiismerettel megyünk ki a pályára, nem gondolunk arra, hogy jaj, mi lesz, ha nem nyerünk, mert tudjuk, minden tőlünk telhetőt megteszünk a győzelem érdekében.

A játékosok közül válaszolt az újságírók kérdéseire. Őt a hét végén Diósgyőrben kiállította a játékvezető, mert szerinte szándékosan megütötte az ellenfél játékosát, Márkvárt Dávidot. Az MLSZ három bajnoki mérkőzéstől már el is tiltotta, ami azt jelenti, hogy a kupadöntőben ott lehet a pályán.

– Megnéztem a felvételt is, és szerintem azon is látszik, hogy bár tényleg eltaláltam Márkvárt Dávid fejét, az ütés nem volt szándékos – reagált az ítéletre. – Természetesen fellebbezek a döntés ellen, és majd meglátjuk, hogyan végződik az ügy.

Bár a Mezőkövesd 1-0-ra kikapott a DVTK otthonában, Berecz Zsombor szerint ez nem törte meg a sem a csapat, sem az ő önbizalmát.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

– Biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk nyerni ezt a meccset, cseppet sem vagyunk esélytelenebbek a Honvédnál.

A Bp. Honvéd vezetőedzője, Pisont István csak Magyar Kupa-győzelemmel dicsekedhet, de az az egyik legkedvesebb emléke: mindössze 18 éves volt, amikor a Ferencváros ellen nyerve ünnepelhetett a döntőt követően. Kuttor Attilához hasonlóan ő is arról számolt be, hogy minden játékosa harcra készen áll a szerda estére.

– A múlt héten százhúsz perces elődöntőt játszva léptünk túl tizenegyesekkel az MTK-n, majd vasárnap is arra kértem a játékosokat a Debrecen elleni bajnoki előtt, hogy ne tartalékoljanak szerdára – mondta. – Minden siker roppant fontos, le is győztük a Lokit, és ez mentálisan sokat ad a futballistáinknak. Az elszántság kifogástalan, akadnak egyéni motivációk is. Davide Lanzafame például még nem nyert Magyar Kupát, Đorđe Kamber pedig már négy döntőben is hoppon maradt. A Mezőkövesd a harmadik a tabellán, közel áll ahhoz, hogy a bajnoki eredményével kijusson a nemzetközi porondra, nekünk viszont erre csak a Magyar Kupa ad lehetőséget. A két csapat szerintem egy szinten van, itt egy meccs dönt, és egyforma az esélye mindkettőnek a sikerre.

Batik Bence még csak 26 éves, de már háromszoros kupagyőztes, mindháromszor a Ferencváros labdarúgójaként ért fel a sorozatban a csúcsra.

– Tavaly a Fehérvártól az utolsó pillanatokban kaptunk ki a döntőben, ez még mindig fáj, és ezt a fájdalmat most enyhíteni szeretnénk. Fantasztikus érzés a Puskás Ferenc Arénában pályára lépni, ezt a múlt héten az MTK ellen tapasztalhattuk, és most még nagyobb élmény lesz, hiszen nézők is lehetnek a lelátókon.

Ha már itt tartunk: huszonnyolcadik alkalommal ad otthont a nemzeti stadion a labdarúgó Magyar Kupa döntőjének – természetesen a mostani az első a tavaly novemberben átadott Puskás Arénában. A Magyar Kupa-döntő hat év után tér vissza a legnagyobb hazai stadionba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.