Milák Kristóf titkos fegyvere az orvost is elképesztette

Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója Kaposvárott végzi a felkészülését, szerinte itthon a legjobbak a körülmények. Elárulta azt is, hogy ugyan ő nem földönkívüli lény, de van egy olyan titkos fegyvere, aminek köszönhetően sorozatban képes sikereket elérni a medencében.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2021. 03. 07. 8:50
null
Milák Kristóf remekül érzi magát a hazai edzőtáborban is Forrás: SzPress Sporthírügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

aki már második éve a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója, nem megy bele abba vitába, hogy a felkészüléshez elengedhetetlenül fontos-e melegégövi edzőtáborba utazni, egész egyszerűen itthon maradt, és Kaposvárott dolgozik. A 21 éves világklasszis az SzPress Sporthírszolgálatnak elárulta, hogy nem is talált ennél jobb megoldást:

„Magyarázatra aligha szorul, hogy a Covid–19 és az új mutánsok megjelenése késztetett arra, hogy az itthon maradásra voksoljak, de a döntésben az is közrejátszott, hogy jelenleg Magyarországon a legjobbak a felkészülés lehetőségei. Nem bántam meg, hogy a kínálkozó lehetőségek közül végül éppen Kaposvárra esett a választásom, mert itt a lehetőségek kiválóak. Nem tudunk olyat kérni, amit készséggel ne teljesítenének. A vendéglátók rugalmasságának köszönhetően, mi magunk írhatjuk meg egy-egy nap forgatókönyvét, ezért is határoztunk úgy, hogy két és fél hétig Kaposváron maradunk.”

 

Milák Kristóf remekül érzi magát a hazai edzőtáborban is
Fotó: SzPress Sporthírügynökség

 

Miután Milák Kristóf és vele együtt az edzője, Selmeci Attila is elhagyta Érdet, és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel kötötték össze a sorsukat, a már világbajnoki ezüstéremmel büszkélkedő úszózseni egy ideig edzőtárs nélkül rótta a hosszokat a Duna Arénában. Másfél éve viszont már nincs egyedül, előbb a Budafokhoz tartozó Márton Richárd, aztán a fradista Biczó Bence is beállt Selmeci csoportjába. Jó közösséget alkotva ebben a felállásban teljesítik az edzések feladatát, olykor a versenyeken is együtt szerepelnek.

Milák Kristóf felfedte sikereinek az egyik titkát is: ugyan nem „földönkívüli”, van viszont egy olyan képessége, mondhatni a titkos fegyvere, amit túlzás nélkül rendkívülinek lehet nevezni. Ez pedig az elképesztő állóképessége és regenerációs készsége. Ennek köszönhetően a versenyeken a kimerítő sorozatterhelések után sem szökik az égbe a véréből kimutatott tejsavszintje. Edzője sokszor hozza fel a 2018-as ifjúsági olimpiát, ahonnan Kristóf három aranyat hozott el, és az ugyanabban az évben megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságot is, ahol a tanítványa 12 perc leforgása alatt a 100 gyorsot és a 200 pillangót is „behúzta”. Más úszónak egy ilyen duplázásba beletörne a bicskája.

„Ez egy velem született adottság, amit sikerült az edzéseken még tovább fejlesztenem. Ez a képességem olyan előnyt jelent a számomra, amelyből már sokszor profitáltam. Emlékeim szerint először a 2017-es ifjúsági világbajnokság utolsó napján, amikor szinte már mindent kiadtam magamból, de így is sikerült megnyertem a 200 pillangót. A döntő után átsétáltam a medence túlsó oldalára, ahol egy orvos várt, hogy ellenőrizze a tejsavszintemet. Nem akart hinni a szemének, amikor a műszer 2 mmol/l-es értéket mutatott. Én is meglepődtem, mert a zárónap utolsó rajtja után még a 10–15-ös érték sem lett volna kiugróan magas.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.