Német győzelem a németek ellen a Bayern tinijéért

Jamal Musiala is betalált a Bayern Münchenben a Lazio ellen 4-1-re megnyert Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőn. A még csak 17 éves játékos a BL történetének második legfiatalabb gólszerzője. Anglia és Németország több éve harcol a tehetségért; utóbbi nyert, Musiala bejelentette, a német válogatottban kíván szerepelni.

Magyar Nemzet
2021. 02. 24. 7:26
SS Lazio vs FC Bayern Munich
Sané és Musiala együtt ünnepel Fotó: MAURIZIO BRAMBATTI Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Musiala szerezte a Bayern egyetlen „rendes” gólját, a müncheniek a másik hármat a rómaiak védelmének köszönhették a Lazio vendégeként 4-1-re megnyert találkozón.

Musiala ezzel a találattal bekerült a BL-történelem statisztikakönyvébe: Bojan Krkić után – aki 2008-ban még a Barcelona játékosaként rúgott gólt a Schalkénak – ő a sorozat második legfiatalabb gólszerzője.

Még két napig mondhatjuk Musialát 17 évesnek, hiszen február 26-án ünnepli a tizennyolcadik születésnapját. Egész pontosan 146 nappal maradt le arról, hogy elorozza Bojan Krkićtől a BL-történelem legfiatalabb gólszerzője büszke címét.

A Lazio elleni találata persze így is emlékezetes marad, ahogy ezt ő maga is világgá kürtölte Twitter-üzenetében

– Mindannyian éreztük, hogy Jamal mennyire izgatott. Ám nem volt ideje izgulni, belevetette magát a játékba. Igyekeztünk megadni neki a szabadságot, hogy úgy focizhasson, ahogy igazán szeret és persze ahogy tud – mondta róla a meccs után a csapattársa. Leon Goretzka.

A Bundesligában így is övé a legfiatalabb játékos címe, júniusban 17 évesen és 115 naposan mutatkozott be a Freiburg 31-es legyőzése során.

Sané és Musiala együtt ünnepel
Fotó: EPA/Maurizio Brambatti

Jamal Musiala élettörténete kuriózum még napjaink futballjában is. Nigériai származású brit apától és német anyától született Németországban, Stuttgartban. Hétéves korában az édesanyjával Angliába költözött, s a Chelsea akadémiáján nevelkedett, a Bayern 2019 nyarán vette meg a londoni klubtól.

Az igazi érdekesség az, hogy szerepelt már az angol és a német korosztályos válogatottban is – többnyire előbbiben, utóbbiban U16-osként.

Novemberben az Albánia ellen 5-0-ra megnyert találkozón bemutatkozott az angol U21-es csapatban, amely már a felnőttválogatott előszobája. Persze még mindig válthat, s dönthet úgy, hogy a német válogatott mezét húzza magára.

Az angol sajtóban az elmúlt napokban többször is cikkeztek arról, hogy Musiala döntött. Mégpedig a Nationalelf mellett.

Úgy tudják, a 17 éves reménység meghosszabbította a szerződését a Bayernnel, s noha Garreth Southgate is csábítja, mégis inkább a német válogatottat választotta.

S az értesülés, mint oly gyakran igaznak bizonyult.

– A szívem egy része Németországé, a másik Angliáé. Sokat gondolkodtam ezen a kérdésen, és a végén arra jutottam, hogy az a helyes döntés, ha a német válogatottat választom – nyilatkozta az ARD televíziónak szerdán Musiala. – Őszinte beszélgetésem volt a szövetségi kapitánnyal, aki világosan felvázolta a válogatottba vezető utamat – tette hozzá, s azt is elárulta, hogy a találkozón Löw mellett részt vett Oliver Bierhoff, a Nationalelf menedzsere is. – Meglepett, hogy mennyi mindent tudtak rólam, Löw az egész stílusomat részletesen kielemezte és felhívta a figyelmemet a gyengeségeimre, ugyanakkor jelezte, hogy a jövőben támadó középpályásként számít rám a nemzeti csapatban.

Nem lennénk meglepődve, ha a Bayernnel meghosszabbított szerződésnek valamilyen formában lenne kapcsolata a válogatottsággal is.

Mindenesetre ezzel egy fejezet lezáródott az ifjú játékos életében, s megkezdődött egy másik, talán nem olyan izgalmas, de garantáltan még gyümölcsözőbb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.