Rafael Nadal újra bizonyította, hogy ő Párizs „kecskéje”

Novak Djokovics ellenében Rafael Nadal a tizenharmadik tornagyőzelmét is megszerezte vasárnap „hazai pályáján”, a Roland Garroson, ezzel pedig Federer-i magasságokba emelkedett, ugyanis a svájci teniszezőhöz hasonlóan most már a spanyolnak is húsz Grand Slam bajnoki címe van. A mindig úriember Roger Federer ismét bizonyította sportszerűségét, elsők között gratulált Nadalnak.

Magyar Nemzet
Forrás: tennis.com2020. 10. 12. 15:34
NADAL, Rafael; DJOKOVIC, Novak
Párizs, 2020. október 11. A gyõztes spanyol Rafael Nadal ünnepel a bajnoki trófeával, miután 6:0, 6:2, 7:5 arányban gyõzött a szerb Novak Djokovic ellen a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2020. október 11-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi döntő egyik legnagyobb kérdése az volt, vajon szerzi-e meg huszadik Grand Slam titulusát, vagy Novak Djokovics a tizennyolcadikat, és zárkózik fel ezzel szorosan a svájci és a spanyol játékosok nyomába, számokban nézve 20-20-17, vagy 20-19-18 volt a két lehetőség.

A mérkőzésen viszonylag hamar eldőlt a trófea sorsa, hiszen Nadal 6:0-val húzta be az első szettet, és később ugyan lassított – 6:2, 7:5 arányban lett öve a másik két játszma –, de végig egyértelmű volt, hogy nem engedi ki a kezéből a győzelmet. Szettveszteség nélkül lett tizenharmadszor bajnok a Roland Garroson, tette ezt úgy, hogy a torna indulása előtt a hideg és esős körülmények miatt pályafutása legnehezebb párizsi versenyére számított.

A spanyol emellett négyszer nyert a US Openen, kétszer Wimbledonban és egyszer az Australian Openen. A huszadik Grand Slam címe azt is jelenti, hogy mellett ő lett a férfi tenisz legsikeresebb játékosa e tekintetben, a sportág berkein belül csak három női játékos, Margaret Court (24), Serena Williams (23) és Steffi Graf (22) áll előtte. A hölgyek közül ketten már visszavonultak, s a még aktív Williams 2017 óta sikertelenül kergeti maga előtt a mágikus huszonnégyest, úgyhogy akár még az is előfordulhat, hogy a nagy hármas (Djokovics, Federer, Nadal) egyik tagja megelőzi őket, hogy egyeduralkodó legyen a teniszben.

Federer ez alkalommal sem okozott csalódást, a rekordbeállítás miatti bánkódás helyett az elsők között gratulált a spanyolnak.

– Mindig a legnagyobb tisztelettel tekintettem barátomra, Rafára mint emberre és mint bajnokra is. Az évek során ő volt a legnagyobb ellenfelem, és hiszem, hogy egymás ösztönzése miatt váltunk jobb játékosokká. Ezért nekem jelent megtiszteltetést, hogy gratulálhatok neki huszadik Grand Slam bajnoki címéhez. Győzelmét még különlegesebbé teszi, hogy már tizenharmadik alkalommal nyerte meg a Roland Garrost, amit a világ egyik legnagyobb sportteljesítményének tartok. Gratulálok a csapatának is, hiszen erre senki sem lenne képes egyedül. Remélem, hogy a huszadik Grand Slam-győzelem csak egy állomás mindkettőnk számára, és tovább folytatjuk a megkezdett utat – írta Instagram-oldalán a teniszlegenda, majd hozzátette: szép munka volt, Rafa. Megérdemled!

Rafael Nadal újabb sikere nem csak a Grand Slam bajnoki címek száma miatt különleges, hiszen a salakkirály idén tovább javította a már azelőtt is elképesztő statisztikáit Párizsban, őt nevezhetjük a Roland Garros minden idők legjobb teniszezőjének, angol szlenggel élve „GOAT”-jának. (A goat szó ugyan magyarul kecskét jelent, de a sportvilágban mozaikszóként ismert a „GOAT”, ami a „Greatest Of All Time” kifejezésnek a megfelelője, vagyis minden idők legjobbját jelenti.)

Eddig tizenötször indult el itt, tizenhárom döntőt játszott, mindegyik alkalommal megnyerte a finálét. Ezzel ő lett az első teniszező, aki a magasabb szintű tornák közül egyet tizenháromszor is megnyert. A nők közül Martina Navratilova követi őt tizenkét chicagói bajnoki címmel.

A harmincnégy éves Nadal számára a vasárnapi volt a századik győzelme Párizsban, ami szintén rekord, emellett mindössze két vereséget szenvedett. 2009-ben nagy meglepetésre négy szettben, 6:2, 6:7, 6:4, 7:6-tal múlta felül a svéd Robin Söderling. A kiesés után kiderült, hogy mindkét térdében ínhüvelygyulladása volt a spanyolnak. Ezután harminckilenc mérkőzésen keresztül nem talált legyőzőre a Garroson, egészen 2015-ig, amikor Novak Djokovicstól 7:5, 6:3, 6:1-re kapott ki a negyeddöntőben. A két vereségén kívül 2016-ban csuklósérülés miatt kihagyta a tornát.

Nadal tizenhárom győzelme képekben
Fotó: MTI/EPA/STAFF

Rafael Nadal vasárnap az 1200. tour szintű mérkőzését játszotta, mindössze egy nyert mérkőzésre van az 1000. győzelmétől, jelenleg 999-201 a mérlege. Az open erában 83,3 százalékkal az ő győzelmi mutatója a legjobb. Rod Laver, Andre Agassi, Roger Federer és Novak Djokovics mellett ő az ötödik férfi teniszező, aki karrier Grand Slam címmel büszkélkedik, azaz a négy csúcstorna mindegyikét (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon és US Open) megnyerte legalább egyszer. Ráadásul 2008-ban a pekingi olimpia férfi egyes teniszdöntőjén 6:3, 7:6, 6:3-ra megverte a chilei Fernando Gonzálezt, ezzel a „Golden Slamet” (mind a négy Grand Slam-torna és az egyéni olimpiai aranyérem) is kipipálta, Andre Agassi mellett ő az egyetlen a férfiak mezőnyében, akinek ez sikerült. 2016-ban Rio de Janeiróban honfitársa, Marc López oldalán párosban is olimpiai bajnok lett. Nyolcvanhat tornagyőzelmet tudhat magáénak, ezzel negyedik az urak között. Pályafutása során 209 hetet töltött el a férfi teniszezők világranglistájának élén, jelenleg Novak Djokovics mögött a második pozíciót foglalja el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.