Nem csak Grosjean élete volt nagy veszélyben Bahreinben +videó

Bár vasárnap a Formula–1-es Bahreini Nagydíjon Romain Grosjean hatalmas balesete volt a legrémisztőbb, a futamon akadt még egy ijesztő jelenet: Lando Norris kis híján elütött egy tűzoltót, akinek akkor természetesen semmi keresnivalója nem lett volna a pályán.

2020. 11. 30. 16:55
null
Forrás: Twitter/Lando Norris
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három körrel a Bahreini Nagydíj leintése előtt a harmadik helyen haladó, és biztos dobogósnak számító Sergio Pérez (Racing Point) autójában a motor megadta magát, előbb csak füstölt, majd ki is gyulladt. A mexikói pilóta félreállt, és egy sportbíró tűzoltókészülékkel hozzá igyekezett, hogy megfékezze a lángokat, de a pályán forgalom volt, és Lando Norris McLarenje előtt nyargalt át. Még éppen átért, de ez nem sokon múlt.

„Egy srác fut át a pályán!” – jelentette Norris rémülten a rádión az esetnél, az illetőt egy nyomdafestéket nem tűrő szóval is minősítve.

A futam után a McLaren brit pilótája elmondta, hogy ilyesmire egyáltalán nem számított. – Nem nézett se jobbra, se balra, csak átrohant, és nem is vettem könnyen észre, mert valamilyen fekete vagy sötétkék szerelésben volt, én pedig éppen felpillantottam az égre. Hirtelen csak egy rázkódó tűzoltókészüléket láttam magam előtt az úton. Dupla sárga zászlós figyelmeztetés volt érvényben, ezért elég lassan haladtam, de ez így is egy őrült pillanat volt – mondta el Lando Norris már megkönnyebbülve.

A történtek kapcsán nyilatkozott Michael Masi, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) versenyigazgatója is, szerinte a sportbíró cselekedetére magyarázat lehet Romain Grosjean balesete, akinek hosszú ideig lángolt az autója.

– Sergio Pérez autójából is lángok csaptak ki, ezt látva a tűzoltó sportbíró utasítás nélkül, az ösztöneinek engedve cselekedett. A korábban történtek után a futamon az volt a prioritás, hogy a tüzet gyorsan el kell oltani. A sportbíróknak azonban világos az utasítás, hogy nem rohangálhatnak csak úgy összevissza a pályán. A futam után a megbeszélésen ezt újra hangsúlyoztuk – mondta el Michael Masi.

A Formula–1-ben hasonló helyzetben az 1977-es Dél-afrikai Nagydíjon szörnyű, végzetes baleset történt. A 22. körben a német Hans-Joachim Stuck és a walesi Tom Pryce csatázott egymással, egy gyors, beláthatatlan kanyarból hirtelen tűntek fel, és utóbbi Shadow-Fordja elütötte az úton átszaladó 19 éves Frederik Jansen van Vuurent. A helyi pályabíró kezéből kieső tűzoltókészülék pedig éppen a 27 éves Pryce fejéhez csapódott, s a balesetben mindketten életüket veszítették...

Romain Grosjeant a hét végén Pietro Fittipaldi helyettesíti

A Formula–1-es mezőny Bahreinben maradt, és a hét végi Szahíri Nagydíjon a Haas istállónál Romain Grosjeant a brazil Pietro Fittipaldi helyettesíti. A Haas csapat hétfőn bejelentette, hogy a 34 éves francia versenyzőt kedden kiengedik a kórházból, de mindkét kézfején égési sérülései vannak, és a mostani versenyhétvégén nem tud vezetni. Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke hétfőn meglátogatta Grosjeant a kórházban, és ezután azt mondta, hogy a pilótának legalább egy versenyt ki kell hagynia. A 24 éves Fittipaldi – az 1972-ben és 1974-ben világbajnok Emerson Fittipaldi unokája – az elmúlt két évben teszt- és tartalékversenyzője volt a Haasnak, futamon most fog debütálni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.