Nem zuhanás, csak útkeresés

Leszámítva Babos Tímea női páros elődöntőjét, magyar szempontból nem volt diadalmenet a hétvégén zárult wimbledoni teniszbajnokság.

2019. 07. 17. 13:48
BABOS Tímea; FUCSOVICS Márton
A vegyes páros tokiói indulására van némi esély Fotó: Ritchie Tongo Forrás: MTI/EPA/Ritchie Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leszámítva női páros elődöntőjét, magyar szempontból nem volt diadalmenet a hétvégén zárult wimbledoni teniszbajnokság. alanyi jogon, a világranglista-helyezésének köszönhetően játszhatott két mérkőzést a főtáblán. Babos Tímea, Balázs Attila, Bondár Anna és Stollár Fanny a selejtezőben kiesett.

Idén mindkét magyar éljátékos edzőt váltott, és egyelőre még nem látjuk ennek eredményét. Fucsovics eddigi karrierjének csúcspontján, a ranglista 31. helyén állva március elején jelentette be, hogy szakít Sávolt Attilával, nem sokkal később a francia Olivier Taumával kezdett dolgozni. A karriercsúcs után ma már a 49. pozícióba csúszott vissza, egyebek mellett annak következtében, hogy a tavalyi genfi tornagyőzelem után idén ugyanott már az első fordulóban búcsúzott, amivel rengeteg megvédendő pontot veszített. Köves Gábor Davis-kupa-kapitány elsősorban a megbízhatóbb adogatójátékokat hiányolja Fucsovicstól.

„Marci jól tartja magát az első ötvenben, de ahhoz, hogy beverekedje magát a top 20-ba, feltétlenül javítania kell az első szervái hatékonyságán. Huszonhét évesen már nem fog gyorsabban adogatni, de a pontosságon még javíthat” – mondta lapunknak a Dk-kapitány. Köves hozzátette, Fucsovics fonákja sokat javult, egyenesekkel is tud nyerőt ütni, és bátrabban kezdeményez, mint korábban. „Ennek is köszönhetően ötszettes küzdelemre késztette a Roland Garroson Diego Schwartz­mant, és megnyerhette volna Wimbledonban a Fabio Fognini elleni meccsét is. Ez nyilvánvalóan bosszanthatja, de legalább testközelből tapasztalhatta, hogy nem sokkal van lemaradva az elit mögött. Ha lesz még egy kiugró eredménye, akkor még nagyobb hittel dolgozhat Taumával, és az első húsz nyomába eredhet.” Fucsovics legközelebb Hamburgban, majd Kitz­bühelben indul, ha később „pontgyűjtő kényszerben” lesz, akár megfontolhatja, hogy alakít a versenynaptárán, és esetleg nem a kiemelt, az 500-as vagy 1000-es viadalokon, hanem – Baboshoz hasonlóan – challenger versenyeken vesz lendületet. Ez bevett szokás a mezőnyben.

Hivatalos verzió nincs az „álompár” szétválásáról
Fotó: MTI/EPA/Ritchie Tongo

Az egyéni világranglistán jelenleg a 124. Babos Tímea tavaly szeptemberben nevezte meg új edzőjét, a horvát Nick Horvatot, az együttműködésük márciusig tartott. Babos nemrég kicsúszott az első százból a ranglistán, majd júniusban megállapodott az amerikai Michael Joyce-szal, aki korábban Marija Sarapova útját egyengette. „Babos esetében az a legfontosabb, hogy olyan edzőt találjon, akiben hisz, és alárendeli magát a szakmai meglátásainak. Ha ez megtörténik, akkor megint bekerülhet az első száz közé. A női mezőny nem olyan sűrű, mint a férfiaké.”

Köves szerint nem köti kényszer Babost és Fucsovicsot, hogy folyamatosan elinduljanak vegyes párosban a Grand Slam-tornákon.

A tokiói olimpia előtt öt-hat héttel véglegesítik az olimpián induló teniszezők névsorát, s ha Babos párosban tartja az előkelő pozíció­ját (jelenleg a 3. a ranglistán), és Fucsovics egyesben stabilan az első 40-50 között horgonyoz le, akkor valószínűleg összeállhat Tokióban a magyar vegyes páros – amely rejtélyes okokra hivatkozva nem indult el Wimbledonban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.