A német rendőrök már a vonaton lecsaptak az első magyar szurkolókra

Münchenbe megérkeztek az első magyar szurkolók a szerda esti Németország–Magyarorország Európa-bajnoki csoportmérkőzésre. Még kevesen vannak, többen este, még többen szerdán érkeznek vonattal és autóval, és délután együtt vonulnak az Allianz Arenába. Bajorország fővárosán egyáltalán nem érződik a futball-láz, csak zászlók hirdetik, hogy a város az egyik házigazdája a kontinenstornának. A rendőrség mindenesetre nagy erőkkel várja a magyar szurkolókat.

Pajor-Gyulai László (München)
2021. 06. 22. 16:05
null
Ez fogadja azokat, akik vonattal érkeznek Münchenbe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

München belvárosa olyan mint bármikor máskor. A Marienplatz és környéke késő délutántól estig zsúfolt, a hosszú sétálóutcán sok ember kavarog, a söröző-éttermek teraszai is megtelnek ebédidőben, minden olyan, mint bármelyik hétköznapon. Az utcán már itt sem kell maszkot viselni, ám például a sörözőkbe csak úgy lehet bejutni, hogy ki kell tölteni egy papírt a nevünkkel, a dátummal, az asztalunk számával és a telefonszámunkkal – ha olyan fertőzöttre bukkannának, aki mondjuk ott költötte el az ebédjét, könnyű legyen megtalálni azokat, akik közel ülhettek hozzá. A népszerű üzletek előtt hosszú sorok kígyóznak türelmes emberekkel, itt is csak meghatározott számú vevőt lehet beengedni, amikor egy kijön, egy bemehet.

 

Ez fogadja azokat, akik vonattal érkeznek Münchenbe

 

A Marienplatzon áll a város gyönyörű városháza, a Bayern München futballistái ennek az erkélyeiről szokták ünnepelni a téren összegyűlő szurkolóikkal a bajnoki címeket, mondhatni, már megszokásból, hiszen a csapat az utóbbi kilenc évben mindig a Bundesliga élén végzett. Most azonban nincs semmi szokatlan, csupán féltucatnyi lobogó jelzi, hogy a város a labdarúgó Európa-bajnokság társrendezője, annak pedig nyoma sincs, hogy szerdán igen fontos meccset játszik a német válogatott a magyarral. Szemernyi futballhangulat sem uralkodott el a városban, legalább is kedden még biztosan nem. Dieter Reiter egy nyilatkozatában belengette, hogy szivárványos zászlókkal díszíti fel a városházát a meccs napján, egyelőre az épületen nem lobog semmilyen zászló, sem szivárványos, sem német, sem pedig az Európa Unióé. Az pedig ugye, már korábban eldőlt, hogy az UEFA nem engedi az Allianz Arenát a szivárvány színeivel kivilágítani.

Kora délután sikerült rábukkanni az első magyar szurkolókra, mindössze négyen voltak, fekete, Magyarország feliratú pólóban ebédeltek békésen a sétálóutca egyik teraszán. Délelőtt érkeztek vonattal, és akkor az egyikük piros, címeres válogatott mezt viselt, amivel fel is hívta magukra a figyelmet. Salzburg után, de már Németországban féltucatnyi rohamrendőr vette őket körül, és mindannyiukat alaposan igazoltatták majd átkutatták, a csomagjaikat is teljesen ki kellett üríteniük. Feltehetően pirotechnikát kerestek, ugyanakkor a nevét és az arcát inkább eltitkoló négy fiatalember elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy a rendőrök határozottan, de nagyon udvariasan kezelték őket, egy rossz szót sem szólhatnak rájuk. Ebből az következik, hogy a német rendőrség felkészült a várhatóan mintegy háromezer magyar fogadására. Ők négyen elmondták, sokan jegy vagy védettségi igazolás nélkül érkeznek majd kedden este vagy szerda délelőtt, és majd a stadionon kívülről szurkolnak.

 

Az Allianz Arena nem lesz szivárvány színekkel kivilágítva, ide vonulnak szerdán a magyar szurkolók

 

Ahogy Budapesten, úgy Münchenben is szervezetten, együtt vonulnak majd gyalog a stadionba, ami önmagában már-már sportteljesítménynek számít majd, hiszen a gyülekező helytől az Allianz Arena nem Hősök tere–Puskás Aréna távolságban terül el, a drukkereknek 11 kilométert kell majd megtenniük az előrejelzés szerint vagy a nagy hőségben, vagy az azt megszakító esőben. Ez utóbbi nem lebecsülendő, hétfőről keddre virradó éjszaka ugyanis komoly vihar zúdult Münchenre hatalmas villámokkal és igazi vízözönnel. A szurkolók azt is elmondták, a vonulást szervezők legfeljebb a külső elázást támogatják, a felhívásban külön kiemelték: „A közelben több vendéglátóegység található, viszont arra kérnénk mindenkit, lehetőleg tiszta fejjel töltse a délutánt. Mind a tesztelésnél, mind a stadionba való belépésnél komolyan veszik az alkoholmámoros állapotot, továbbá nem nyújt jó látványt dülöngélve megközelíteni a stadiont sem.” Még arra is felhívják a figyelmet, hogy ha valakinek olyan tetoválása van, amelynek a tartalma és a látványa ütközik a német törvényekkel, akkor azt vagy azokat takarja el.

München egyelőre olyan, mintha tudomást sem venne a szerda esti mérkőzésről. Szerdán viszont ezt már biztosan nem teheti meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.