A Nessun dorma a futballnak köszönheti a hatalmas népszerűségét

Az ízléses, visszafogott megnyitó ünnepség legszebb része az volt, amikor a római Olimpiai Stadionban Andrea Bocelli elénekelte a Nessun dormát. Talán nem árt tudni, hogy a világ alighanem legismertebb és legnépszerűbb operaáriája rengeteget köszönhet Luciano Pavarotti mellett a labdarúgásnak is, a futball nélkül nem vált volna azzá, amivé lett.

2021. 06. 12. 11:14
null
Andrea Bocelli varázslatosan adta elő a világ legnépszerűbb opera áriáját Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nessun dorma – ki ne ismerné? Az egyik legnépszerűbb dallam, a legtöbben alkalmasint nem is tudják, hogy Giacomo Puccini Turandot című operájának a része, más néven Kalaf áriája, de olyan nincs, hogy még sohasem hallotta volna. Pénteken este, az Európa-bajnokság megnyitó ünnepségén, a török–olasz mérkőzés előtt a világhírű énekes, Andrea Bocelli adta elő csodálatosan, és a választás nem a véletlen műve volt. A szervezők finoman arra utaltak, hogy a szerző nemzetiségén túl ennek az áriának köze van más úton is Olaszország és a futball kapcsolatához, és harmincegy évet ugrottak vissza az időben.

 

Andrea Bocelli varázslatosan adta elő a világ legnépszerűbb operaáriáját
Fotó: Twitter

 

Ahhoz, hogy a történet világos legyen, mi még egy esztendővel messzebb megyünk a múltba, egészen 1989-ig. Ennek az évnek egy szép napján Philip Bernie, az angol BBC sportszerkesztője éppen rádiót hallgatott, amelyben Luciano Pavarotti gyönyörű hangján a Nessun dorma szólt. Az ária lezárása kimondottan győzedelmes hatású, mi több, a magas hangon kiénekelt vincerò szó azt jelenti, hogy győzni fogok, és mindez lenyűgözte a fiatalembert. Nem sokkal később egy olasz futballról szóló műsoron dolgozott, és amikor Marco Tardelli híres, az 1982-es világbajnokság döntőjében előadott gólöröméhez keresett aláfestő zenét, Kalaf áriája ugrott be neki. A BBC a filmet többször is műsorra tűzte, és a kép, valamint a zene párosítása olyan jól működött, hogy a csatorna úgy döntött, a hamarosan kezdődő olaszországi világbajnokság közvetítéseit megelőző főcímében is ez a dal tér majd vissza nap mint nap, és ehhez Pavarotti 1972-es felvételét használták fel.

 

 

A DECCA hanglemezkiadó eleinte ódzkodott engedélyezni a felvétel használatát, ám később a vezetői áldották a döntésüket. A Nessun dorma azonnal a slágerlisták tetején találta magát, az Egyesült Királyságban a UK Singles Chart második helyéig jutott el. A Németország–Argentína világbajnoki döntő előtt a három tenor koncertet adott Rómában, amelynek a felvétele minden idők legnagyobb eladását produkáló albuma lett, majd egy évvel később a Hyde Parkba 125 ezren (!) mentek el Pavarottit élőben is meghallgatni. Visszatérve a mába, tavaly Olaszországban, amikor a halál aratott, és a koronavírus városokat kényszerített karanténba, divatba jöttek az erkélykoncertek. Az egyik leggyakrabban felharsanó dal Kalaf áriája volt, nem véletlenül, hiszen a kilátástalannak tűnő helyzetben erőt adhatott kiénekelni azt a szót, hogy vincerò.

Amúgy Pavarotti életében utoljára a 2006-os téli olimpia megnyitóján lépett fel, másfél évvel a halála előtt. Nem nehéz kitalálni, mit énekelt: természetesen a Nessun dormát.

...

Kövesse nálunk a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.