Indul a torna, ahol a döntősök kiléte fontosabb a végeredménynél

A tokiói olimpiai játékok női vízilabdatornájának selejtezőjét tavaly két alkalommal is elhalasztották, de nyolc hónap elteltével elérkezett az ideje a torna megrendezésének. A mától vasárnapig tartó viadalon a magyar válogatott mellett hét csapat küzd meg egymással Triesztben a két kvalifikációs hely valamelyikéért.

2021. 01. 19. 8:30
női vízilabda-válogatott, Bíró Attila
20200117 Budapest Duna Aréna Vízilabda EB nöi Magyarország Görögország Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem szól közbe a koronavírus-járvány, tavaly márciusban már teljes lett volna a tokiói ötkarikás játékokon részt vevő női vízilabda-válogatottak mezőnye, de egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, a Dél-afrikai Köztársaság, Japán, Kanada, Kína, Oroszország és Spanyolország biztos résztvevő. A kialakult helyzet miatt a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) előbb 2020 májusára, majd 2021 januárjára halasztotta a selejtezőtornát, amelyen az utolsó két kiadó helyért folyik majd a küzdelem.

A járvány miatt nemcsak az időpont változott, hanem a versenyzők száma is: az eredetileg tízcsapatos viadaltól Új-Zéland és Üzbegisztán is visszalépett. A fennmaradt nyolc válogatottat két csoportba osztották, az A jelű négyesbe a házigazda Olaszország mellett Hollandia, Franciaország és Szlovákia került. A B csoportban a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett Magyarország először Izraellel mérkőzik meg ma 14 órai kezdettel, holnap Kazahsztán, csütörtökön pedig Görögország ellen ugrik medencébe. Honfitársaink összecsapásait az M4 Sport közvetíti.

A csoportmérkőzések után egy csapat sem búcsúzik, hanem a pénteki negyeddöntőben folytatja szereplését. A szombati elődöntőn dől el minden, aki ott nyer, az kvalifikálja magát az olimpiára, a vasárnapi döntő valójában formaságnak tekinthető. Magyarország a szombati ki-ki meccsét várhatóan Hollandia vagy Olaszország ellen játszhatja. Egyik csapat sem számít könnyű ellenfélnek, az olaszok 2016-ban a riói olimpián ezüstérmet szereztek, a hollandok 2018-ban Európa-bajnokok lettek. Bíró Attila sem tudna választani a két lehetséges ellenfél közül.

Bíró Attila bízik a tanítványaiban
Fotó: Mirkó István

– Az egyik csapat egyik aspektusból, a másik egy ettől eltérő aspektusból nézve erősebb. Mind a kettőt képesek vagyunk legyőzni. Ha az akkori ellenfelünk hazai pályán játszik, akkor is. Ha lejt a pálya, akkor is. Ha a rendkívül masszív holland csapat jön szembe, amelyik semmivel nem gyengébb nálunk, ez sem számít. Ki leszünk hegyezve arra a meccsre – jelentette ki a VLV portálnak adott interjúban a válogatottat 2015 óta irányító szakember. – Elmondtam a lányoknak is, hogy mi az olimpiára nem az ötödik vagy a hatodik helyért, hanem éremért megyünk majd. Persze, oda ki kell jutni.

A szövetségi kapitány a keret kihirdetésével az utolsó pillanatig várt, szombat este ismertette a 15 utazó kilétét. A koronavírus szerencsére eddig elkerülte a magyar játékosokat, így Bíró maga dönthetett arról, kiket visz Olaszországba. A csapat vasárnap busszal utazott Triesztbe, ahol a budapesti felkészüléshez hasonlóan buborékban tölti a következő hetet.

A KERET:

kapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros)

mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)

tartalékok:

kapus: Kasó Orsolya (FTC), mezőnyjátékos: Antal Dóra (UVSE)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.