Olimpiai bajnokok meccselnek a MOB elnökségi tagságáért

A Magyar Olimpiai Bizottság június 20-i tisztújító közgyűlésén az elnöki posztra a regnáló Kulcsár Krisztián lesz az egyetlen aspiráns, alelnöknek Schmidt Gábor (nyári sportágak), valamint Deutsch Tamás és Orendi Mihály (téli sportágak) jelentkezett. Az elnökségi posztokra tizenhatan pályáznak. A tisztségekre a MOB rendes tagjai szerda délután 16 óráig nyújthatták be jelentkezésüket.

Forrás: MOB2020. 06. 10. 21:41
null
A korábbi sportolótársak nevében Kamuti Jenő búcsúzott és jelen volt Kulcsár Krisztián, a MOB megválasztott elnöke is Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint a kandidálók közül tizenegyen újra pályáznak, öten újak a listán, de a magyar sportban ismert személyiségek. A közgyűlés összehívásáról a MOB elnöksége május 27-én egyhangúlag döntött. A regnáló elnök, alelnökök és elnökségi tagok a közgyűlés napjának hatályával, június 20-ával lemondtak tisztségükről, s a tisztújítást az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia időpontjától függetlenül az eredeti tervek szerint 2020-ban tartják meg.

Bármely nemzetközi sportszövetség vezető tisztségviselője (Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai (Gyurta Dániel és Schmitt Pál) a MOB alapszabálya szerint automatikusan tagja az elnökségnek, amelynek létszáma az elnökkel és a két alelnökkel együtt összesen tizenhárom fő lesz. Vagyis eggyel kevesebb, mint jelenleg – ezt terjesztik majd szavazásra a tagság elé.

Az egyedüli elnökjelölt Kulcsár Krisztián olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, aki 2005-től a MOB tagja, 2017 májusától pedig a szervezet tizenhatodik elnöke. A nyári olimpiai sportágakért felelős alelnökjelölti posztra is csupán Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke pályázott. Ők ketten tehát rivális híján gyakorlatilag révbe értek, formaság, hogy a közgyűlésen megkapják a szavazatok ötven százalékát és még egy voksot.

Kulcsár Krisztiánnak nincs vetélytársa a MOB elnöki posztjáért
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Téli olimpiai sportágakért felelős alelnöknek Deutsch Tamás és Orendi Mihály jelentkezett. Előbbi a MOB eddigi nyári sportágakért felelős alelnöke, az MTK és a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke. Orendi Mihály korábban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója volt, jelenleg ő a MOB téli sportágakért felelős alelnöke. Deutsch és Orendi elnökségi tagságra nem jelentkezett, így amelyikük kevesebb szavazatot kap, az az elnökségbe sem kerül be.

Az elnökségi tagjelöltek: Csisztu Zsuzsanna olimpikon tornász, a Magyar Sportújságírók Szövetsége alelnöke; Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke; Imre Géza olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, a Budapest Honvéd sportigazgatója; Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke; Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó, a MOB felügyelőbizottsági tagja; Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász, a Magyar Torna Szövetség elnöke; Markovits László, a Vasas ügyvezető elnöke; Nébald György olimpiai bajnok kardvívó, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke; Pálinger Katalin olimpiai ezüstérmes kézilabdázó, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke; Schmidt Gábor; Sinkó Andrea, a MOB Sportolói Bizottságának elnöke; Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke; Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

A MOB elnökségének jelenlegi tagjai: Kulcsár Krisztián, Schmitt Pál, Deutsch Tamás, Orendi Mihály, Gyulai Miklós, Gyurta Dániel, Imre Géza, Kamuti Jenő, Kovács Antal, Magyar Zoltán, Markovits László, Pálinger Katalin, Schmidt Gábor és Vári Attila. Az öt új pályázó tehát Csisztu Zsuzsanna, Kovács István, Nébald György, Sinkó Andrea és Wladár Sándor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.