Önbizalomnövelő győzelem és sajnálatos sérülés az olaszok ellen

A magyar női kézilabda-válogatott a várakozásoknak megfelelően kiütéssel, 46-19-re győzött Olaszország ellen az érdi világbajnoki selejtező mérkőzésén. Visszavágó vasárnap, de ez már tét nélküli, a zömmel félprofi olaszok akkor is boldogok lesznek, ha megússzák az újabb nagy gólkülönbségű vereséget.

Magyar Nemzet
2021. 04. 16. 17:33
KLUJBER Katrin
Klujber Katrin tíz gólt szerzett Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy hónappal a sikeres olimpiai kvalifikációs torna után újra tétmérkőzést játszott a magyar női kézilabda-válogatott. A zömmel félprofi játékosokat felvonultató olasz csapat elleni mai és vasárnapi két mérkőzésen a decemberi világbajnoki szereplés kiharcolása a tét. Elek Gábor szövetségi kapitány együttese a sérült Kovacsics Anikó és Janurik Kinga nélkül állt fel az érdi találkozóra.

A két válogatott mind az öt eddigi mérkőzését a magyarok nyerték. A legkisebb különbségű győzelem 14 gólos volt, kétszer húszgólos magyar siker született. Nem az idei az első eset, amikor a vb-selejtezőben összekerül a két csapat: az 1997-es németországi tornára éppen az olaszok elleni két győzelemmel jutott ki a magyar válogatott. A vb-t – története során először – Dánia nyerte, a magyar csapat a kilencedik helyen végzett.

Még nem telt el két perc és 4-0 volt ide. Majd kicsit lassult a gólgyártás sebessége, a következő hatperces etapot 3-2-re a vendégek nyerték. Ezzel nem lett egy csapásra szoros a meccs, de kristálytisztán megmutatkozott, hogy a magyar válogatott legnagyobb ellenfele a saját maga koncentrációja. 4-0-s kezdés után nehéz volt szakmai kihívást látni a mérkőzésben. Lassan helyre állt a világ rendje: főleg a két szélső, Lukács Viktória és Márton Gréta volt aktív, a többiek is akkor villantak, amikor akartak. Az olasz „azzurra„ nem Ambros Martín védekező iskoláján nőtt fel, ebből adódóan szépen megszórták a mieink az olaszokat, Kiss Nikolett volt különösen aktív a szaggatotton túlról. 55 százalékos pontossággal lőtt ekkor a magyar csapat, s ha a 37 éves Monika Prünster nem véd jól, akkor már negyed óra játék után meglett volna a tízgólos előny.

nagy gólokkal jelentkezett
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

Erre várni kellett, a tömeges cserékre viszont nem. Elek Gábor váltott a belső posztokon: Kiss, Szucsánszki és Szöllősi-Zácsik helyett Háfra, Vámos és Klujber érkezett. A Fradi átlövője talpról suhintotta be a 16. magyar gólt, ezzel lett tíz közte. És még volt hátra tíz perc az első félidőből, amelynek az utolsó tíz másodpercében két gól is esett, egy olasz és egy magyar, utóbbit Klujber lőtte be 13 méterről. 23-10-es magyar előnnyel mentek szünetre a csapatok. Monika Prünster végül 11 védéssel zárta az első harminc percet.

A debreceni Vámos Petra bátran játszott
Fotó: Török Attila / Nemzeti Sport

A folytatásban Elek Gábor szövetségi kapitány rengeteget cserélt, bejött Schatzl, Kovács és Kisfaludy, a kapuban Bírót Szikora váltotta. A győzelem nem forgott veszélyben, Elek kedvére variálta a csapatot, kipróbálta a hét a hat elleni játékot. A foglalkozás elérte a célját, a nagy gólkülönbségű győzelem eleve garantált volt, komolyabb szakmai célt nehéz volt kitűzni az érdi első találkozóra, ha csak azt nem, hogy minden mezőnyjátékos megkapja a kellő terhelést. Percek kérdése volt, mikor alakul ki a húszgólos különbség, ez végül a második félidő 12. percében történt meg.

Szikora jól muzsikált a magyar kapuban. Szűk tíz perc volt hátra, amikor Kovács Anett fájdalmas arccal hagyta el a pályát, egy támadás során kifordult a bokája. A helyére visszaállt Lukács Viktória rögtön gólokkal kezdett. Húsz gólnál többel még soha nem győztük le az olaszokat, ez most Érden megtörtént, de ennek nem volt semmilyen jelentősége. A vége 46-19 lett. Folytatás vasárnap.

Elek Gábor szövetségi kapitány a mérkőzés után elmondta, hogy Kovács Anett bokasérülése az első orvosi vélemények szerint nem súlyos, de a ferencvárosi szélsőre néhány nap pihenő vár.

Elek természetesen a mérkőzésről is mondott egy-két szót. – Nagyképűség nélkül mondhatjuk, hogy nem volt kétséges, melyik csapat lesz a mérkőzés győztese, de egyáltalán nem volt mindegy, melyik arcunkat mutatjuk az olaszok ellen. Szerettünk volna magabiztos védekezésből rengeteg lerohanásgólt szerezni, összességében ez sikerült is. Igaz, kicsit több gólt kaptunk, mint amennyit szerettünk volna. Ettől függetlenül nem lehetünk elégedetlenek a látottakkal.

Női kézilabda vb-selejtező mérkőzés: Magyarország–Olaszország 46-19 (23-10). A tét nélküli visszavágót vasárnap játsszák a csapatok, a magyar válogatott gyakorlatilag kijutott a decemberi spanyolországi világbajnokságra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.