Pars Krisztián visszalépett és csalódott

Vasárnap a viharos idő miatt négy számot nem tudtak megrendezni az atlétikai ob-n, köztük a legnagyobb érdeklődéssel várt férfi-kalapácsvetést sem.

2019. 08. 01. 10:32
Pars Krisztián
London, 2017. augusztus 9. Pars Krisztián a férfi kalapácsvetés selejtezőjében a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban 2017. augusztus 9-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon) Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap a viharos idő miatt négy számot nem tudtak megrendezni az atlétikai ob-n Budapesten a Lantos Mihály Sportközpontban, köztük a legnagyobb érdeklődéssel várt férfi-kalapácsvetést sem. A kitüntetett figyelem annak szólt, hogy másfél éves eltiltása után ezen a versenyen tért volna vissza Pars Krisztián (képünkön), aki 2018 elején nem teljesítményfokozó szerrel akadt fenn egy doppingellenőrzésen. A 2012-es londoni olimpia bajnokának egy kísérlete éppenséggel volt – ez érvénytelen lett –, mert az első sorozatot lebonyolították, ám a második elején lefújták a viadalt, az addigi eredményeket törölték, és a férfi-kalapácsvetés országos bajnokságot tegnapra, a versenyszám hazai fellegvárába, Szombathelyre tették át. Ám a sérüléssel bajlódó Pars itt már nem indult el. Döntését tegnap délelőtt az SzPress Hírszolgálatnak indokolta:

„Mindent egy lapra teszek fel, amit csak az augusztus 17-i tapolcai versenyen szeretnék előhúzni. Féltem a térdemet, és nem akarom kitenni magamat annak, hogy a közelgő műtétem előtt súlyos ínszalagszakadást szenvedjek. A nagy cél továbbra is ott lebeg előttem. Szeretnék még nagyokat dobni, először a jövő évi Eb-n, aztán pedig Tokióban az olimpián. Most egy kicsit zavaros a helyzet, és ezt azért rossz kimondani, mert végre eljutottam odáig, hogy az edzéseken tíz-tizenkét dobást már nyugodtan bevállalhatok. Ugyanakkor az is igaz, hogy időről időre erős szúrás hasít a térdembe. Ismétlődően olyankor, amikor felspannolom magamat, úgy indítok és olyan sebességgel forgok, mintha makkegészséges lennék.”

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A 37 éves versenyző nem titkolja a csalódottságát, ami nem csak a sérüléséből fakad. „Arra számítottam, hogy a visszatérésemkor úgy kezelnek, mint egy olimpiai bajnokot, aki húsz esztendőn át alázattal szolgálta az atlétikát, sokat tett le az asztalra, és ez idő alatt csak egyetlen buta hibát követett el. Elvártam volna, hogy leülnek velem a vezetők egy asztalhoz, elmondják, hogy mihez kötik a beszüntetett támogatásom folytatását, világossá teszik, hogy mire számíthatok, és mire nem.”

Talán még most sem késő asztalhoz ülni a feleknek.

Az ob-t amúgy az Eb-bronzérmes Halász Bence nyerte 75,63 méteres eredménnyel. A vasárnap ugyancsak elmaradt női távolugrást, a férfihármasugrást és a férfisúlylökést a Honvéd pályáján rendezték meg, és női távolugrásban ketten is egyéni csúccsal teljesítették a 672 cm-es szintet az őszi, dohai világbajnokságra: Nguyen Anasztázia 677 centiméterrel győzött a szintet „kicentiző” Farkas Petra (672 cm) előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.