Hatan ülnének le két székre a Premier League csapatai közül

A végjátékához közeledik az idény Európa topbajnokságaiban is. Angliában még három forduló van hátra a versenyfutásból. Az első helyet a Manchester City már hetekkel ezelőtt „kibérelte” magának, és a United keddi, Leicester elleni 2-1-es vereségének köszönhetően immár bajnoknak is mondhatja magát. A City mellett a városi rivális már korábban kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába, de mögöttük nagy a tülekedés az indulást érő maradék két helyért; jelenleg hat csapat van versenyben.

2021. 05. 12. 10:58
Premier League
Győzelmével a Leicester nagyot lépett a BL-indulás felé Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Thomas Tuchel kinevezésekor rajtolt volna el a Premier League, akkor a Chelsea a második helyen tanyázna, hét ponttal lemaradva a listavezető City mögött és öt egységgel megelőzve a Unitedet. A kékek pechjére nem ez volt a forgatókönyv, és a német mester csak az idény közepén, azaz ­január végén vette át Frank Lampardtól a gyeplőt, így még a jövő évi BL-indulást érő helyezésük sem garantált, igaz, negyedikként, 64 pontjukkal már csak egy karnyújtásnyira vannak tőle. Hat ponttal előzik meg az ötödik helyezett West Hamet, és ha valami csoda folytán mégis kicsúsznának a top négyből, a Bajnokok Ligája idei kiírásának a megnyerésével is kvalifikálhatnák magukat. Mi sem egyszerűbb, nemde?

Kedd esti győzelme nyomán a Leicester is kényelmesebb helyzetbe került. Pedig már-már úgy tűnt, hogy az együttes a hajrára elfáradt, s ha nem vigyáz, úgy járhat, mint tavaly, amikor hiába volt nyerő pozícióban, a végén egy hajszállal lemaradt a BL-indulásról. A vetélytársak közül a rókáknak van a legnehezebb sorsolása: a maradék két fordulóban a Chelsea és a Tottenham vár még rájuk, így a ponthullatás szinte elkerülhetetlennek tűnik. Ennek ellenére is Brendan Rodgers csapata számít az egyik favoritnak, hogy az első négy hely egyikén végezzen.

Győzelmével a Leicester nagyot lépett a BL-indulás felé
Fotó: Europress/AFP

A kiadó helyekre még a West Ham, a Tottenham és az Everton mellett a Liverpool is pályázik. A címvédő vörösökkel megeshet a blama, hogy a bajnokság megnyerése után egy évvel lemaradnak a BL-ről. Jelenleg csupán a hatodik helyen állnak, formájuk ingadozik. Csak a sorsolás szól mellettük, ugyanis a United elleni pótolt rangadójukon kívül papíron gyengébb ellenfelekkel találkoznak a folytatásban.

Ráadásul a vörös ördögök szurkolói – akaratukon kívül – is az ősi riválisnak segíthettek be. Ugyanis május 2-án tüntettek, és betörtek az Old Traffordra, s a rendbontás miatt akkor elhalasztott mérkőzést csütörtökön (21.15, Spíler 1) rendezik meg, így a United játékosainak a legutóbbi, azaz tegnapi meccsük után még két nap sem jut a regenerálódásra, így kifacsart állapotban lépnének pályára.

Ezt megelőzendő, Ole Gunnar Solskjær vezetőedző soha nem látott kezdőcsapatot küldött pályára a Leicester ellen, de a mérkőzés kedvezőtlen alakulása miatt a második félidőben be kellett cserélnie a nagyágyúit is. Eközben a liverpooliak múlt szombaton játszották a legutóbbi mérkőzésüket, így erejük teljében érkezhetnek az álmok színházába. Egy manchesteri siker lehet alighanem az utolsó esélyük, hogy a bajnokságban kivívják a BL-szereplést.

A jelenlegi állás szerint Mohamed Szalah-t se láthatjuk jövőre a BL-ben
Fotó: EPA/Phil Noble

A West Hamnek is kegyes volt a sorsolás, a tabella második felében tanyázó klubokkal találkozik. A kalapácsosoknak nem várt módon az idény hajrájáig sikerült a tűz közelében maradniuk, igaz az utolsó négy fordulóban kicsit megbicsaklott a csapat lendülete, és egy siker mellé három vereség is becsúszott. Mindenesetre a West Ham üde színfolt lenne a Bajnokok Ligája palettáján.

A Tottenham José Mourinho kirúgása óta még keresi önmagát, és feltehetően az Európai Konferencialigával kell megelégedniük jövőre. A nyolcadik Everton lemaradása is túl nagynak tűnik a BL-indulás kiharcolásához, mert bár matematikailag még van esélye, kevéssé elképzelhető, hogy a hátralévő négy meccsét megnyerve majdnem húsz góllal feljavítja a gólarányát, miközben a Chelsea a három mérkőzésén egyetlen pontot sem szerez. Az idény eleji szárnyalás ellenére a nemzetközi kupaszereplés így újra csak álom maradhat Carlo Ancelotti tanítványainak.

Egyelőre tehát a Leicester és a Chelsea a befutó, de mint tudjuk, a Premier League-ben bármi megtörténhet, a City például a karácsonyi nyolcadik helyét váltotta bajnoki címre.

A vetélytársak hátralévő mérkőzései:

3. Leicester (66 pont/36 meccs): Chelsea (idegenben), Tottenham (otthon);

4. Chelsea (64/35): Arsenal (o), Leicester (o), Aston Villa (i);

5. West Ham (58/35): Brighton (i), West Brom (i), Southampton (o);

6. Liverpool (57/34): Manchester United (i), West Brom (i), Burnley (i), Crystal Palace (o);

7. Tottenham Hotspur (56/35): Wolverhampton (o), Aston Villa (o), Leicester (i);

8. Everton (55/34): Aston Villa (i), Sheffield (o), Wolverhampton (o), Manchester City (i).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.