A Real Madrid Tenerifére küldené az Atléticót

Tovább nem lehet húzni: szombaton eldől, hogy az Atlético vagy a Real Madrid nyeri a La Liga 2020/21-es kiírását. Más fontos kérdések is válaszra várnak a spanyol labdarúgó-bajnokság utolsó fordulójában, amely a történelem során hozott már drámai fordulatokat.

2021. 05. 22. 8:15
La Liga
Diego Simeone és Zinédine Zidane nagy csatát vív az aranyéremért Forrás: 90min.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy európai topbajnokság közül a La Liga az egyetlen, amelyben az utolsó forduló dönt a bajnoki cím sorsáról az Atlético Madrid és a címvédő Real Madrid között. Az Atlético kétpontos előnyből várja a szombati meccseket, így saját kezében van a sorsa, csupán nyernie kell a kiesés ellen küzdő Real Valladolid otthonában. A Real Madrid az Európa-liga-döntős Villarrealt fogadja, s csak győzelme esetén bízhat a címvédésben. Ekkor viszont bármilyen Atlético-pontvesztés a városi rivális végső sikerét jelentené, mivel a pontegyenlőség az egymás elleni mérleg miatt a Realnak kedvez.

Az utolsó előtti forduló nem volt mentes a drámától, hiszen Diego Simeone csapatának az Osasuna ellen az utolsó negyedórában fordítania kellett ahhoz, hogy megtartsa lépéselőnyét. A szombati zárásra készülve összegyűjtöttünk néhányat a La Liga történetének a leginkább kiélezett utolsó fordulóiról.

Diego Simeone és Zinédine Zidane nagy csatát vív az aranyéremért Fotó: 90min.com

1939/40: Az első légicsapás

Az Atlético története első bajnoki címét még Athletic Aviación néven nyerte. A polgárháború lezárultával végre újra elindulhatott a bajnokság, és elindulhatott az élvonalban a légierő zaragozai csapatával egyesült Athletic Madrid is, noha a polgárháború előtt kiesett. Az Oviedo viszont a lebombázott stadionja miatt nem vállalhatta a szereplést. Ha már részt vehetett, az Athletic Aviación a bajnoki címet is megnyerte. Az utolsó fordulót a Sevillához hasonlóan 27 ponttal kezdte a fővárosi csapat, csakhogy az andalúzok nem nyertek a Hércules otthonában.

1946/47: A nevető harmadik

Óriási volt a tumultus, az utolsó forduló előtt papíron a Bilbao, az Atlético, a Valencia és a Barcelona is eséllyel pályázott a bajnoki címre. A döntés napján azonban a négyesből csak a Valencia nyert, így az utolsó körben kettőt előzve megnyerte a trófeát.

1970/71: Győzelemmel felérő vereség

Újabb szoros csata, újabb valenciai ünneplés, pedig a csapat kikapott az Espanyol otthonában. Az Atlético–Barcelona meccs győztese így bajnok lehetett volna, a döntetlennel viszont egyikük sem került a Valencia elé.

1980/81: Utolsó forduló? Utolsó perc!

A Real Sociedadnak a zárónap előtt egy pont is elég volt, hogy biztosítsa első bajnoki címét a Real Madriddal szemben. A fővárosiak mégis sokáig reménykedhettek, mert a rivális vesztésre állt Gijónban. Egészen a 89. percig, amikor Jesús Mari Zamora megszerezte az egyenlítő és egyben végső sikert érő találatot.

1991/92: Korai nyaralás

A Real Madrid 28 perc után 2-0-ra vezetett Tenerifén, és talán már a bajnoki ünneplést tervezte. A Kanári-szigeteki csapat azonban fordított, a Barcelona pedig a maga meccsét megnyerve előzött az utolsó játéknapon.

1992/93: Korai nyaralás II.

Megismétlődött az egy évvel korábbi leosztás: a Real Madridnak Tenerifén kellett volna megtartania egypontos előnyét a Barcelonával szemben. A fent említett emlék nem segíthetett a hangolódásban, ráadásul a Tenerife is sokkal erősebb csapat volt, mint egy évvel korábban; ezúttal sima, 2-0-s győzelemmel kínálták tálcán a Barcelonának a bajnoki címet.

1993/94: Az elrontott tizenegyes

A Barcelona triplázott, egymást követő harmadik szezonjában is az utolsó fordulóban állt az élre. Pedig Miroszlav Djukics a 88. percben büntetőt lőhetett a Deportivo La Coruña történetének az első bajnoki címéért, de kihagyta, a galíciaiak pedig várhattak további hat esztendőt a trófeára. A mai napig ez az utolsó alkalom, amikor nem az a klub nyerte a La Ligát, amely az utolsó kört az élről kezdte.

2013/14: Bajnoki döntő

Az Atlético a legutóbbi bajnoki címét hét évvel ezelőtt szerezte, amikor a bajnokságot éppen az üldöző Barcelona otthonában zárta. A katalánok vezettek, de az Atlético egyenlített. találatát les miatt érvénytelenítették, maradt az 1-1, és kereken tíz év után ismét a Real–Barça pároson kívüli csapat nyerte a La Ligát.

Nem csak a bajnoki cím forog kockán

Mind az Atlético, mind a Real Madrid utolsó körös ellenfelének komoly a tét a záró fordulóban. Az már biztos, hogy a Bajnokok Ligája-szereplést a két fővárosi klub mellett a Barcelona és a Sevilla harcolta ki, a Villarrealnak azonban kell a pontszerzés a Real Madrid otthonában, hogy megtartsa az esélyét az Európa-ligára. A Real Sociedad 59, a Real Betis és a Villarreal 58 ponttal áll az utolsó forduló előtt, kettőnek El-kvóta, egynek csak Konferencia-liga-szereplés jut. Legalábbis a bajnoki szereplés alapján a Villarreal a szerdai Európa-liga-döntő megnyerésével még a BL-szereplést is kivívhatja magának a Manchester United ellen.

A három kieső helyből is csak egy talált gazdára, az Eibar már biztosan másodosztályú lesz a következő idényben. A Real Valladolidnak nyernie kell az Atlético ellen, és még ezzel a bravúrral sem lenne biztos a bennmaradás. Az Huesca sorsa a saját kezében van: ha nyer a Valencia ellen, azzal a Valladolidot és az Elchét is kiejti.

Szinte minden érdemi kérdés szombat este dől el, bár ha a Barcelona kikap az Eibartól, akkor a bajnokság utolsó meccsén a Sevilla egy győzelemmel elorozhatja a katalánok elől a bronzérmet.

La Liga, 38., utolsó forduló

Szombat, 18.00

Real Valladolid–Atlético Madrid (tv.: Spíler 2)

Real Madrid–Villarreal (tv.: Spíler 1)

Osasuna–Real Sociedad

Celta Vigo–Real Betis

Huesca–Valencia

Elche–Athletic Bilbao

Eibar–Barcelona

Pénteki eredmény

Levante–Cádiz 2-2

Vasárnap játsszák

18.30 Granada–Getafe

21.00 Sevilla–Alavés

A tabella állása az utolsó forduló előtt

1. Atlético 83

2. Real Madrid 81

3. Barcelona 76

4. Sevilla 74

5. Real Sociedad 59

6. Real Betis 58

7. Villarreal 58

[...]

17. Huesca 33

18. Elche 33

19. Valladolid 31

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.