Réka copfja volt tegnap a fókuszban

Mindenfajta medálból jutott versenyzőinknek tegnap a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu vb első éremosztó napján, a dobogó legfelső fokára a Hagymási Réka, Medveczky Erika kajakosduó állhatott fel. Az előző napi hajómizériája, kizárása után az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta „alulról” próbál építkezni.

2019. 08. 24. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tavasszal a budapesti asztalitenisz-világbajnokság szurkolói zónájában mi mást, pingpongütőket lehetett vásárolni, így valójában semmi meglepő nincs abban, hogy a Maty-éren hajókat árulnak. S bár egy menő egybeülős Nelo-típusért kerek egymillió forintot is elkérnek, láttunk 480 ezres ajánlatot is, egy piros modellen pedig már a „sold” (eladva) feliratú papírfecni fityegett, van tehát kereslet. Gyaníthatóan a tegnapi első előfutamban, a női K–1 500-on próbálkozó máltai Melanie Schembri sem egy közönséges ladikba ült be, ám három percen át hiába próbálkozott, hogy a feltámadó szélben beálljon a rajtba. Végül beborult a vízbe, és a mentőcsónak ment érte.

A negyedik előfutamban jött és a csütörtöki történések óta bizony ötszörös olimpiai bajnokunk is szenved. Bár simán továbbjutott, csak másodikként, fél másodperccel kikapott a svéd Linnea Stensilstől, a teljes mezőnyben pedig tízen is jobb időt kajakoztak nála. S ilyesmi aligha fordult volna vele elő, ha egy nappal korábban K–2 500-on a Kárász Annával alkotott párosát nem zárják ki azért, mert a hajójukról a mérlegelésnél kiderül, nyolcvan dekával az előírt súlyhatár alatt van. A malőr után klasszisunk tegnap délelőtt nyilatkozott először.

– Kicsit rendbe kellett tenni a fejemet, és most alulról építkezem… Az a megszokott rutinunk, hogy versenyek előtt az edzőm, a párom (Somogyi Béla, Kozák férje – a szerk.) mérlegeli a hajót, és ezúttal is megtette. Kétszer is, a rajt előtti mérést azonban elmulasztottuk. Még most sem értem, miként történhetett meg, nagyon nehéz ezt feldolgozni… Annának, aki csak ebben a számban indult volna, pedig még nehezebb megélnie, hogy egy hazai rendezésű vb-t egy ilyen betli miatt ki kell hagynia. Nagyon sajnálom őt – fogalmazott klasszisunk, aki ma folytatja a középfutamban.

Aranyérmes kettősünk öröme határtalan volt, akár a többi dobogósé
Fotó: Mirkó István

Ám már tegnap is nagyüzembe kapcsoltak a vb-n, és megindult a szurkolók első rohama is. A jó hangulatot megalapozta, hogy a parakajakosok között Kiss Péter még délelőtt a K–1 200-on aranyérmet és paralimpiai kvótát szerzett. Délután a vb-n a nem olimpiai számok döntői is magyar éremmel indultak, női K–2 200-on a Lucz Anna, Kiss Blanka páros a harmadik helyen végzett, és amikor a lányok kiszálltak a hajójukból, örömükben majdnem kiugrottak a bőrükből. Férfi C–2 500-on Hajdu Jonatán és Fekete Ádám dobhártyaszakító hangzavarban szerzett ezüstérmet, de ezt is, azt is lehetett fokozni, mert női K–2 1000-en Hagymási Réka és Medveczky Erika világbajnok lett, nagy fölénnyel megnyerve a döntőt!

– A felkészülésünkben az olimpiai táv, az ötszáz méter a hangsúlyos, de olyan sok alapozást végeztünk már el, hogy az ezer benne van a kezünkben. Ráfókuszáltam Réka copfjának a tetejére, minden mást kizártam, csak toltam alá a hajót – mosolygott a szám királynőjének számító Medveczky, aki K–2 1000-en a harmadik vb-aranyát nyerte, a harmadik különböző társával.

Ami a többi tegnapi finálét illeti, a férfiaknál K–4 1000-en az Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek egységünk a 4., K–1 500-on Dombvári Bence az 5., férfi C–2 200-on a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó a 8., a nőknél C–1 500-on az 5. helyen zárt.

Az olimpiai számokat nézve, férfi K–1 1000-en női K–1 200-on Lucz Dóra döntőbe került – női kajaknégyesünk és a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kenukettős 500-on ezt már csütörtökön megtette –, a tegnapi programból Kozák Danuta mellett C–1 1000-en Kiss Tamás, K–2 1000-en a Kammerer Zoltán, Gál Péter duó középdöntős lett. Ugyan a Kiss Balázs, Mike Róbert kenukettősünk 1000-en csak a B döntőbe jutott be, hihetjük, hogy a vb java még csak most jön számunkra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.