A sírból hozta vissza, de vb-döntős a sznúker királya

A háromszoros világbajnok Mark Selby 13-9-re és 16-14-re is vezetett, végül mégis az ötszörös vb-győztes Ronnie O’Sullivan nyerte meg a sznúker-világbajnokság elődöntőjében a slágermérkőzést. Kyren Wilson lesz a „Rakéta” ellenfele a szombaton kezdődő fináléban.

2020. 08. 14. 23:39
null
A skót McGill először győzte le Ronnie O'Sullivant

A háromszoros világbajnok Mark Selby 13-9-re és 16-14-re is vezetett, végül mégis az ötszörös vb-győztes Ronnie O’Sullivan nyerte meg a sznúker-világbajnokság elődöntőjében a slágermérkőzést. Kyren Wilson lesz a „Rakéta” ellenfele a szombaton kezdődő fináléban.

A mérkőzés – még szerdán – úgy kezdődött, hogy Ronnie O’Sullivan lehengerli Mark Selbyt. Sziporkázott, elhúzott 4-1-re, aztán mintha kissé könnyelművé vált volna, s az első szakasz végére Selby feljött 5-3-ra.

Csütörtökön következett a fordulat, Selby dominált, s 6-2-es szakaszsikerrel fordított 9-7-re. Péntek délelőtt Ronnie O’Sullivan továbbra is csak szenvedett, Selby elhúzott 13-9-re, s ha a harmadik etap utolsó két frame-e közül csak az egyiket megnyeri, valószínűleg eldől a meccs. De hibázott, s vetélytársa szépített 13-11-re.

Ronnie O’Sullivan a legkiélezettebb helyzetekben sem görcsölt

Már-már elgurult O’Sullivan gyógyszere

Innen folytatódott a péntek esti zárószakasz. Feljavult Ronnie O’Sullivan játéka, de Mark Selby hideg fejjel ezúttal tudta, hogyan kell a sportág zsenije ellen játszani. 15-14-nél a végjátékban ráadásul úgy tűnt, hogy a Rakéta idegei felmondták a szolgálatot, amikor már csak a rózsaszínű és a fekete golyó volt fenn – neki szüksége lett volna mindkettő belökésére – „beledurrantott” a fehér golyóba, s szégyenszemre nem találta el a rózsát. 16-14 – Selbynek már csak egy frame kellett volna a győzelemhez.

A következő két frame-et azonban Ronnie O’Sullivan ihletett formában ütötte végig, csinált egy 138-as bréket is, s egyenlített. Sőt a döntő frame-ben is remekül gurított, de a meccslabdánál, a „frame ballnál” hibázott.

Selby nem tudta végigütni az asztalt, a frame idegfeszítő biztonsági csatába torkollott. Sullivan újra durrantott egyet, de ezúttal szerencséje volt, sőt sznúkert adott Selbynek. Ő újabb fantasztikus lökéssel kimenekült, de a rekontrára jött szubkontra, s ekkor már Selby hibázott. Nem volt könnyű a következő lökés, de Ronnie O’Sullivannek nem remegett meg a keze, s ezzel eldőlt a meccs, az ötszörös vb-győztes nyert 17-16-ra.

A másik elődöntő szinte döntő frame-ben dőlt el, Kyren Wilson így múlta felül a selejtezőből egészen az elődöntőig jutott Anthony McGillt. A finálé szombaton már meg is kezdődik.

Azt szereti, amikor flottul mennek a dolgok

– Hasonlít a sznúker a golfhoz. Ugyanúgy, ha nem megy a kilökés, mint ott a lendítés, akkor csak szenvedés a játék. S én csak azt szeretem, amikor flottul mennek a dolgok, szépen sorban esnek a golyók – kezdte a nyilatkozatát Ronnie O’Sullivan, aki 15-14-es hátrányában arra a meghökkentő rossz lökésre magyarázattal szolgált.

– Egy-egy ilyen meccs eltart tíz órán át, sőt akár tovább is.

A nézők nem kíváncsiak a lassú, hosszadalmas kínlódásra, a váratlan húzásokat szeretik.

Megpróbáltam, akkor nem sikerült, a végén viszont, amikor hihetetlen safety-csatát vívtunk Markkal, akkor viszont igen – jegyezte meg Sullivan, akinek az lett volna a legrosszabb forgatókönyv, ha a lehető legszorosabb meccsen marad alul. A világbajnokság előtt kijelentette, inkább kiesik gyorsan az első fordulóban, mint hogy a végjátékban szoros küzdelemben maradjon alul. „Csak a hatodik világbajnoki cím érdekel” – mondta akkor, amihez most nagyon közel került.

Kyren Wilson megtette neki azt a szívességet, hogy még a negyeddöntőben kiverte a világbajnok, címvédő Judd Trumpot, aki ellen O’Sullivannek újabban nem sok babér termett. Wilson ellen viszont ő az esélyes.

– 16-14-re vezettem, addig tehát lényegében minden rendben ment. A végén volt néhány szituáció, amelyeket most már azt gondolom, másképp oldanék meg. Esélyt adtam Ronnie-nak, s élt vele. Ő nyert, így hát ő a nap embere – összegzett sportszerűen a vesztes Mark Selby.

A döntő ma már meg is kezdődik, a papírforma O’Sullivan sikerét ígéri. De Kyren Wilson Trump ellen megmutatta, hogy nem ijedős fajta.

O’Sullivan Stephen Hendry rekordjára hajt

A sznúker-világbajnokságok örök ranglistáját Joe Davis vezeti 12 győzelemmel. A profi korszakban, amióta rendre a sheffieldi Crucible színházban rendezik a vb-t. Stephen Hendry az első hét sikerrel. Az ötszörös bajnok Ronnie O’Sullivan nem is titkoltan az ő rekordját szeretné megdönteni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.