Sevcsenko rekordját két tanítványa is beállította

Ukrajna 2-1-re legyőzte Észak-Macedóniát Bukarestben. Andrej Sevcsenko 2012-ben még játékosként, idén szövetségi kapitányként ünnepelhetett Eb-meccsen aratott győzelmet, játékosként felállított gólcsúcsát viszont ketten is beállították.

K. D.
2021. 06. 17. 16:58
Jarmolenko beállítja Sevcsenko rekordját
Jarmolenkónak ma könnyebb dolga volt Fotó: Mihai Barbu Forrás: MTI/EPA/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzelmi kényszerben játszott Ukrajna és Észak-Macedónia is Bukarestben, miután az Európa-bajnokság első fordulójában mindkét válogatott vereséget szenvedett. Andrej Sevcsenko tanítványai Ukrajna hat Eb-meccses vereségsorozatának megszakítására készültek, míg Goran Pandevék az ország történetének első Eb-pontjaira hajtottak.

Nyílt sisakos játékot hozott a mérkőzés, az észak-macedónok is bátrabban játszottak, mint Ausztria ellen. Ennek ellenére nem ők szerezték meg a vezetést: Andrej Jarmolenko a hollandok elleni bombagólja után ezúttal közvetlen közelről talált be, és utolérte szövetségi kapitányát. Sevcsenko a 2012-es Eb-n szerzett két gólt, ezzel volt Ukrajna történetének legeredményesebb játékosa a kontinensviadalokon.

Jarmolenkónak ma könnyebb dolga volt, mint Hollandia ellen Fotó: MTI/EPA/AFP/Mihai Barbu

Az éllovasokhoz pedig néhány perc múlva csatlakozott Roman Jaremcsuk is, aki megduplázta az ukrán előnyt. Csatlakozhatott volna az Eb-n kétgólosok táborához az észak-macedón legenda, Goran Pandev is, de finom emelése előtt lesről indult.

A második félidőben viszont Pandev harcolt ki büntetőt. Ezgjan Alioszki tizenegyesét ugyan kivédte Georgij Buscsan, de a kipattanót bevágta a Leeds United középpályása, ezzel szorossá tette az utolsó fél órát.

Lőhetett büntetőt az ukrán válogatott is, a 83. percben a nem sokkal korábban becserélt Daniel Avramovszki könyökéhez ért a labda a tizenhatoson belül. Ukrán kollégáját követve azonban Sztole Dimitrijevszki is hárította a tizenegyest, ráadásul a hibázó Ruszlan Malinovszkijnak nem volt meg az a szerencséje sem, hogy a kipattanóból második esélyt kapjon.

Sevcsenko így tovább izgulhatott a kispadon, de végül megszületett Ukrajna második Eb-győzelme, kilenc évvel az első után, amelyet még hazai pályán, Sevcsenko duplájával értek el. Az ukránok megőrizték esélyüket a továbbjutásra, Észak-Macedónia sorsa viszont szinte megpecsételődött. Ha este Ausztria nem győzi le Hollandiát, akkor az Eb-újonc kiesése biztossá válik.

Európa-bajnokság, C csoport, 2. forduló

Ukrajna–Észak-Macedónia 2-1 (2-0)

Gólszerzők: Jarmolenko (29.), Jaremcsuk (34.), illetve Alioszki (57.)

Csereprogram

Már a kezdés előtt biztos volt, hogy történelmi lesz Ukrajna és Észak-Macedónia összecsapása: az argentin játékvezető, Fernando Rapallini lett az első dél-amerikai sípmester, aki Eb-meccset dirigálhatott. Az európai és a dél-amerikai szövetség új csereprogramjának részeként a spanyol Jesús Gil Manzano az Európa-bajnoksággal párhuzamosan zajló Copa América bírói keretének tagja.

Korábban egyszer, 2000-ben volt hasonlóra példa, akkor az afrikai szövetséggel működött együtt az UEFA: a francia Alain Sars fújt az Afrikai Nemzetek Kupáján, az egyiptomi Gamal Gandur pedig a belga–holland közös rendezésű Eb-n. Rá azonban sokkal inkább a 2002-es világbajnokság és a Spanyolország–Dél-Korea meccsen bemutatott ámokfutás miatt emlékszünk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.