Sírva búcsúzott el a sikerkapitány

Keddre már csaknem minden kérdőjel kiegyenesedett az Európa-bajnoki selejtezőkön, csupán a Wales–Magyarország és Szlovákia–Azerbajdzsán mérkőzések döntöttek még egy egyenesen kijutó csapatról. A hétfő esti találkozók sok gólt hoztak, és két edző is elbúcsúzott a játékosaitól – meglepő módon ugyanannak a találkozónak a két kapitánya köszönt el.

2019. 11. 20. 16:18
Euro 2020 Qualifier - Group F - Spain v Faroe Islands
Roberto Moreno győztesen távozik Fotó: Eloy Alonso Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmas kérdések csak a D jelű csoportban maradtak a hétfői játéknapra. Itt Svájc, Írország és Dánia is reménykedhetett a továbbjutásban, bár Svájcét akár borítékolni is lehetett, hiszen Gibraltár vendége volt. A helvétek 6-1-re nyertek idegenben, és ezzel csoportelsőként váltak a jövő nyári Európa-bajnokság biztos résztvevőivé. A másik két aspiráns egymás ellen játszott Dublinban, az íreknek csak a győzelem hozhatott üdvösséget, a dánoknak ehhez elegendő volt a döntetlen, és az 1-1-es végeredmény így őket repítette a kontinenstorna mezőnyébe, Írország pedig a pótselejtezők pénteki sorsolását várja.

Ezzel csak egyetlen hely maradt üresen Magyarország, Wales vagy Szlovákia számára – ez lapzártánk után dőlt el. Hétfőn a többi csoportban a továbbjutást tekintve tét nélkül léptek pályára a csapatok, és a nyolc mérkőzésen összesen 36 gól született, amely kiváló, 4,5-es átlagot jelent. Ez elsősorban az olaszoknak köszönhető, akik egymaguk kilencszer találtak az áldozati bárány szerepét betöltő örmények kapujába – egy becsületgóllal ők is hozzájárultak a bő terméshez –, a taljánok találatain ráadásul hét játékos osztozott. Olaszország százszázalékosan zárta a selejtezőket, története során ez először sikerült neki, s némi kárpótlást jelent a 2018-as vb-ért, amelyről az olaszok lemaradtak.

Luis Enrique visszatér
Fotó: Reuters

A spanyolok a tíz meccsükön összesen négy pontot vesztettek, és roppant termékenyek voltak, az utóbbi hat meccsükön Roberto Moreno irányításával kereken hússzor mattolták a soros ellenfelek védelmeit. Ennek és a biztos csoportgyőzelem ismeretében különösen meglepő, hogy a románok hétfői 5-0-s kiütése után Moreno könnyes szemmel elköszönt a játékosaitól, bejelentve, hogy nem folytatja a munkát szövetségi kapitányként. A 42 éves katalán edző a sajtónak nem is nyilatkozott. A Marca a sejtelmes Teljes válság címmel jelent meg tegnap. Az eset hátterében az áll, hogy az Eb-n már ismét Luis Enrique ül majd a spanyol válogatott kispadján. Enrique a nyár elején mondott le váratlanul a posztjáról, de utóbb mindenki megértette, hogy miért: két hónappal később meghalt a 9 éves kislánya. Roberto Moreno már akkor jelezte, hogy ha Enrique készen áll a visszatérésre, ő örömmel át-, helyesebben visszaadja neki a helyét. Ez történik most, csak éppen öröm nélkül.

Roberto Moreno győztesen távozik
Fotó: Reuters

Nem vetette szét a boldogság a másik öltözőt sem a madridi Wanda Metropolitano stadionban. A románok az ötgólos vereség után több megértéssel fogadták, hogy az ő szövetségi kapitányuk, Cosmin Contra is lemondott. Románia az F csoportban csupán negyedik lett, és a kapitányt nemcsak az eredménytelenség miatt támadták, hanem azért is, mert több játékosával összeveszett. Kritizálták a kisvárdai Gheorghe Grozav rendszeres behívásáért, valamint azzal is meggyanúsították, hogy a keret kialakításánál előnyben részesített egy bizonyos ügynökséghez tartozó játékosokat.

Végül egy magyar vonatkozású információ: Bosznia-Hercegovina 3-0-ra nyert Liechtensteinben, a bosnyákok első gólját a ferencvárosi Eldar Ćivić, a másik kettőt pedig a fehérvári Armin Hodžić szerezte.

Eb-résztvevők

A jövő évi Európa-bajnokságon biztosan ott lesz Anglia, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország, Ukrajna, valamint a fennmaradó egy helyen Magyarország, vagy Wales, vagy Szlovákia. A tegnapi mérkőzések előtt a 16-ból 14 hely már elkelt a Nemzetek Ligája rájátszására is, ahonnan további négy csapat kerül ki az Eb-re: Izland, Bosznia-Hercegovina, Írország, Skócia, Norvégia, Szerbia, Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Észak-Írország, Bulgária, Iz­rael és Románia.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.