Szabó Szebasztián még Hosszú Katinkát is túlszárnyalta

Szürreális adaléka a koronavírus-járványnak, hogy a földkerekség legjobb úszói hat hétre beköltöztek a Margitszigetre, ahol a külvilág teljes kizárásával élnek. No és persze időnként versenyeznek, mert a Nemzetközi Úszóliga teljes második szezonját a Duna Arénában bonyolítják le – mondani sem kell, zárt kapuk mögött. Az első két fordulón szép csendben már túl is vagyunk.

2020. 10. 21. 8:00
Szabó Szebasztián
A magyar zászló akár állásfoglalásként is értelmezhető Szabó úszósapkáján Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úszók elzárásáról annyit, hogy a versenyt és az edzést leszámítva a szállodájukat időnként hivatalosan csak kilencven percnél nem hosszabb egészségügyi sétára hagyhatják el, és egy Covid-kommandóként emlegetett egészségügyi stáb folyamatosan ellenőrzi őket. A protokollban foglaltak szerint még a kedvenc kabaláikat sem vihetik be a Duna Arénába, ahol tilos például a csoportképek készítése is. Pedig jó társaság állhatna össze. Adam Peaty, Ryan Murphy, Florent Manaudou, Chad le Clos, Ranomi Kromowidjojo, Sarah Sjöström, Lilly King, Emily Seebohm és persze – hogy csak tíz ütős nevet soroljunk a buborékból. Háromszoros olimpiai bajnokunkat azonban nem csupán az eredményei okán kell kiemelni, elvégre a Nemzetközi Úszóligát (ISL) az úszósport megreformálása céljából tavaly életre hívó ukrán származású milliárdos, Konsztantyin Grigorisin őt kérte fel a liga egyik nagykövetének. Hosszúnak természetesen abban is nagy szerepe van, hogy idén, amikor a járvány miatt problémás lenne fordulóra fordulóra utazni a nagyvilágban, a rövid pályás sorozatot teljesen egészében a Duna Arénában hozták tető alá.

A lebonyolítás a tavalyi menetrend szerint zajlik. 25 méteres medencében csapatok versenyeznek egymással, az egyéni számokban két-két úszóval bonyolítják le, akik a helyezésüknek megfelelően pontokat szereznek. Alapesetben az első kilenc pontot, a nyolcadik egyet kap, de idén tettek egy csavart a kiírásba: ha valaki nagyon megveri a mezőnyt, akkor egy adott táblázat alapján a hátul végzők pontjait is megkapja.

A női ötven méter pillangót Kromowidjojo például olyan nagy fölénnyel nyerte meg, hogy még a negyedik helyezettől is elrabolta a pontjait, 24-et kasszírozott. S hogy rögtön utána az első két forduló magyar szenzációját említsük: a férfi ötven méter pillangón Szabó Szebasztiánnak a kerek 22 másodperces országos csúcsa – a régit is ő tartotta 22,13-mal – a többiek eredményének függvényében 19 pontot jelentett, az ötödik helyezett már hoppon maradt. Ám ennél sokkal lényegesebb, hogy ez a 22 másodperc szenzációs idő, minden idők tizedik legjobb eredménye, és csak négyen úsztak valaha ennél gyorsabban! A világcsúcsot a brazil Nicholas Santos 21,75-tel tartja. A 24 éves Szabó Szebasztián szerb színekben kezdte a pályafutását, de magyar állampolgársággal is rendelkezik, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly októberében engedélyezte, hogy a zentai fiú a tokiói ötkarikás játékokon magyar színekben induljon. Két Eb-ezüstöt már nekünk nyert. Az ötven méter pillangó nincs az olimpia műsorán, ám Szabó a Duna Arénában száz pillangón is győzött, ötven gyorson második, száz gyorson harmadik lett, rajta kell tartanunk a szemünket.

Szabó Szebasztián szárnyal pillangón
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ISL első két fordulója során egyébként 220 úszó csobbant a vízbe, a legtöbb pontot egyénileg Lilly King szerezte (87,50), mögötte Murphy (74,50) és Sjöström (66,50) végzett a második és a harmadik helyen, Szabó Szebasztián (49,50) kilencedik lett, Hosszú Katinka (37) pedig a tizennyolcadik. Olimpiai bajnokunk vasárnap kétszáz háton az ötödik, majd kétszáz vegyesen a harmadik helyen zárt, hétfőn pedig a kétszáz pillangót és a négyszáz vegyest is megnyerte, míg száz vegyesen negyedikként ért célba. A férfi ötven gyorsot Lobanovszkij Maxim, a férfi négyszáz vegyest Verrasztó Dávid nyerte meg, ők sem lehetnek elégedetlenek. A női kétszáz méter pillangón a nagymedencében világbajnok Kapás Boglárkának ezúttal be kellett érnie az ötödik hellyel, de ez sem tragédia, mert jelen esetben azért az a legfontosabb, hogy végre verseny zajlik a sportágban. Cserébe talán még a bezártságot is el lehet viselni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.