Szilágyi Áron megállíthatatlan

Kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk két héttel azután, hogy megnyerte a varsói világkupát, szombaton a luxembourgi vk-n is mindenkit maga mögé utasított.

2020. 03. 07. 17:57
SZILÁGYI Áron
Budapest, 2019. július 21. Szilágyi Áron a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyén a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 20-án MTI/Czagány Balázs Fotó: Czagány Balázs Forrás: MTI/Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenzációs formában van Kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk két héttel azután, hogy megnyerte a varsói világkupát, szombaton a luxembourgi vk-n is mindenkit maga mögé utasított.

A Vasas vívója a verseny előtt a világranglista hatodik helyén állt, és a 64-es főtáblán sorrendben az olasz Dreossit 15-9-re, az orosz Lohanovot 15-13-ra, a kínai Hszü Jing-minget 15-8-ra, az olasz Curatolit 15-6-ra, majd az orosz Resetnyikovot 15-9-re verte, így jutott be a döntőbe, ahol a dél-koreai Gu Bon Gillel találkozott. Két hete a varsói világkupán a nyolcaddöntőben klasszisunk 15-13-ra győzte le az ázsiai vívót – aki csapatban olimpiai bajnok –, és ezúttal is jobbnak bizonyult nála: Szilágyi most 15-12-re nyert, és varsói diadala után újra a dobogó legfelső fokára állhatott. Az olimpiai kvalifikációs világkupán Luxembourgban vasárnap csapatversenyt rendeznek, és a rangsorban második helyen álló együttesünk véglegesítheti a tokiói kvótáját.

A női kardvívók athéni világkupa-versenyén szombaton Pusztai Liza nagyszerű vívással ezüstérmet szerzett, Márton Anna pedig a hatodik helyen végzett. A görög fővárosban azonban a vasárnapi csapatverseny lesz igazán fontos számunkra. A kvalifikációs rangsorban együttesünk jelenleg olimpiai kvótát érő helyen áll, de nagy harcban van az ukránokkal.

A koronavírus terjedése miatt meghozott intézkedés alapján Budapesten a Ludovika Arénában a nézők kizárásával zajlik a párbajtőrözők Grand Prix-versenye, amelyen szombaton a nők selejtezőjét rendezték meg. A világranglista alapján az első tizenhat kiemelt pihenhetett, de így is óriási mezőny, 242 vívónő lépett pástra. A világranglistán legelőrébb jegyzett versenyzőnk, a rangsor 41. helyén álló, még csak 17 éves Muhari Eszter remekül forgatta a pengét, a csoportjában mind a hat asszóját megnyerte, ezzel mentesült a további csatározásoktól, egyből felkerült a 64-es főtáblára.

Válogatottunkból a legnagyobb figyelem riói olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese szereplését kísérte, aki szülés után 37 évesen tért vissza a pástra, s legutóbb 18 hónapja indult versenyen. A csoportjában az itt még öt tusra menő asszókban három ellenfelét legyőzte, háromtól kikapott, és az egyenes kieséses folytatásban még három akadályt kellett vennie, hogy feljusson a főtáblára. Ám magabiztosan megoldotta a feladatot. A német Vollrath ellen a legszebb napjait idézően kezdett, 7-0-ra elhúzott, a folytatásban 12-1-re is vezetett, végül 15-5-re győzött. Ezután a román Beneát 15-11-re, majd az észt Zujkovát 15-9-re verte, így mondhatjuk, hogy eddig remekül sikerült a visszatérése. A főtáblára Muhari és Szász-Kovács mellé Büki Lili és Kun Anna is felverekedte magát.

A férfiak versenyében még pénteken Siklósi Gergelynek (3.) és Rédli Andrásnak (12.) kiemeltként nem kellett vívnia a selejtezőben, ahonnan Andrásfi Tibor, Somfai Péter, Berta Dániel, Peterdi András, Bányai Botond és Osman-Touson Maruán is csatlakozott hozzájuk a főtáblára. Az ugyancsak olimpiai kvalifikációs viadalon a világbajnoki címvédő Siklósi vasárnap bebiztosíthatja a tokiói egyéni kvótáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.