Szívesen látott orosz

Három éve az orosz birkózóbajnokságon akkora patáliát csapott, hogy a belügyminisztérium kommandós alakulatának kellett rendet tennie, tegnap pedig a nurszultáni vb-n már magyar színekben szerzett olim­piai kvótát Iszmail Muszukajev. A dagesztáni származású sportoló a szabadfogás 65 kg-os súlycsoportjában ma a bronzéremért lép szőnyegre, miként a női 62 kg-ban ugyancsak kvótához jutott Sastin Marianna is.

2019. 09. 20. 14:15
null
Dagesztáni „honfitársunk” (kék szerelésben) egy olimpiai bajnokot is legyőzött Fotó: MBSZ/Martin Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabadfogás egyik bölcsője a Kaukázus vidéke, s mivel az orosz válogatottba roppant nehéz bekerülni, jó néhány itteni „karfiolfülű” megy külföldre – a sportágban nem leküzdhetetlen procedúra a honosítás. Ez számunkra sem ördögtől való, a tavalyi budapesti vb-n Olejnyik Pavlo – igaz, ő az ukránok Európa-bajnoka volt – magyarként végzett az ötödik helyen. Válogatottunk a kazahsztáni vb-re két importált dagesztánival utazott ki, Muszukajev Iszmail (65 kg) és Kuramagomedov Murad (74 kg) személyében, akik korábban felnőtt világversenyen nem szerepeltek orosz színekben, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem gördítene akadályt a tokiói indulásuk elé. (Olejnyik esetében nem ez a helyzet.)

Muszukajev azonban így is ismert alakja a sportágnak. Három éve az olimpiai válogatónak számító orosz bajnokságon történt, a szibériai Jakutszkban, hogy az elveszített elődöntője után bírói csalást kiáltva óriási botrányt csapott. Alig tudták lefogni, és arrafelé gyorsan csattannak a pofonok is, a belügyminisztérium kommandós alakulata, az OMON akadályozta meg, hogy tömegverekedés törjön ki a szőnyeg körül. A sztorihoz azért hozzátartozik, hogy Muszukajev nem ok nélkül hőbörgött, mert utóbb az ominózus meccs győztese is azt mondta, hogy a szülőföldjén igazságtalanul segítették a bírók.

Ez a balhé vezetett oda, hogy a riói olimpiáról lemaradt, ma már 26 éves dagesztáni versenyző idén hozzánk került, és a vb tegnapi történései alapján igencsak megéri a pénzét. Négy meccset nyert, és a másodikon, a 32 között oktatófilmbe illő birkózással verte 5-1-re a grúz Hincsegasvilit, aki egy súlycsoporttal lejjebb Rióban olimpiai bajnok volt. Muszukajev ezután 8-0-ra győzött a San Marinó-i színekben induló, amerikai születésű Amine ellen, majd a négy közé jutásért, az olimpiai kvótáért 15-2-es technikai tussal győzte le az idei Eb-n ezüstérmes török Kilicsallayát. Az elődöntőben az orosz induló – ugyancsak dagesztáni –, kétszeres Európa-bajnok Rasidovval csapott össze, aki mögékerüléssel és egy lökésgyanús kiléptetéssel 3-0-ra elhúzott. Újdonsült honfitársunk levitellel 3-2-re felzárkózott, de fordítani már nem tudott, így ma a bronzéremért szállhat harcba.

Dagesztáni „honfitársunk” (kék szerelésben) egy olimpiai bajnokot is legyőzött
Fotó: MBSZ/Martin Gábor

– Nyerni akartam most is, és szerintem az a pont vitatható volt, amit az ellenfelem a kitolásért kapott, de előtte négyszer azért sikerült győznöm, ennek és a kvótának is örülök. Lehet, hogy másnak bravúrnak tűnik Hincsegas­vili legyőzése, nekem nem annyira, most birkóztam vele másodszor, és másodszor is megvertem. Elfáradtam, de pénteken mindent megteszek a bronzérem megszerzéséért – ígérte meg Muszukajev.

A női 62 kg-ban kvótát szerző, negyedik olimpiája előtt álló Sastin Marianna is a harmadik helyet célozhatja meg. A Vasas 36 éves, szülés után tavaly visszatért világbajnoka sorrendben olasz, dél-koreai és moldáviai versenyzőt verve jutott be az elődöntőbe, és itt azzal a bolgár Juszeinnel találkozott, akit a 2013-as budapesti vb döntőjében legyőzött. A tegnapi mérkőzésük egy percig sem tartott, miután Juszeinnek sikerült meglepnie Sastint, földre vitte, orsóba fogta és négyszer megpörgette, ami technikai tust jelentett (0-10).

– Eddig nagyjából egyenlőre álltunk, sajnálom, hogy most beszorult a lábam, a térdemet nem akartam kitöretni. Ez most így alakult, majd az olimpiáig többet gyakorlom az orsó védését. Szebb vége is lehetett volna a napnak, de a lényeg az, hogy megszereztem a tokiói kvótát – nyilatkozta Sastin Marianna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.