Szolnokon a hangulat is megváltozik

Legutóbb csak a negyedik helyig jutott el a Szolnoki Olajbányász – igaz, a kupagyőzelem meglett tavasszal –, ráadásul a csapat papíron meg is gyengült a nemrég kezdődött idényre.

2019. 10. 09. 10:54
Pór Péter;
Pór Péternél jó kezekben van a szakosztály jövője Fotó: MTI/Bugány János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évtized sikercsapata: a legutóbbi kilenc bajnokságból hatot megnyert, hétszer hazavitte a Magyar Kupát. A legutóbb azonban csak a negyedik helyig jutott el a Szolnoki Olajbányász – igaz, a kupagyőzelem meglett tavasszal –, ráadásul a csapat papíron meg is gyengült a nemrég kezdődött idényre. Olaszországba szerződött a legnagyobb sztár, Vojvoda Dávid, a fiatal válogatott Benke Szilárd Szombathelyre költözött, több neves légiós pedig távozott, illetve visszavonult.

A felnőtt keretben most hét olyan magyar kosarast találunk, aki 21 éves vagy annál is fiatalabb, ráadásul a klub vezetői kinevezték szakmai igazgatónak azt a Pór Pétert, aki tapasztalt az utánpótlás-nevelésben, de a felnőtteknél is roppant sikeres volt, a Szolnok az irányításával három bajnoki címet nyert, és a csapat hét éve vele jutott el az EuroChallenge-kupa négyes döntőjébe. Feladata olyan modell kidolgozása és működtetése, amellyel a saját nevelésű fiatalok a korábbiaknál komolyabb szerephez juthatnak az első csapatban. Amikor erről beszélgetünk, elöljáróban leszögezi, nehogy bárki félreértse a feladatát:

– A külföldi játékosok kiválasztásánál, az edzésmunka megszabásánál, a taktika kidolgozásánál természetesen Dragan Alekszicsé, a vezetőedzőé az utolsó szó, én legfeljebb a véleményemet osztom meg vele ezekről, ha kéri. Az én munkám azt elősegíteni, hogy a keret első tíz játékosa között több olyan helyi fiatal is helyet kapjon, mint például most Rudner Gábor és Pallai Tamás. Ez az új tulajdonos, a városi önkormányzat határozott igénye. Érthető, hiszen a mérkőzések hangulata is megváltozik, amikor szolnoki fiúk lépnek pályára. A jelek biztatók, hiszen a korosztályos válogatottak nyári programjaiban az U15-től az U20-ig hét játékosunk vett részt, és két edzőnk is feladatokat kapott – vázolta a szakember.

Pór Péternél jó kezekben van a szakosztály jövője
Fotó: MTI/Bugány János

Az egyik kulcskérdés éppen az edzők felkészültsége: a magyar szövetség az elmúlt hónapokban nyíltan megfogalmazta, hogy a férfiaknál az utánpótlásban más szemléletű és személy szerint is más, képzettebb szakemberekre van szükség. A sok csere mellett az edzőképzés is komoly reformra szorul, és Pór Péter szerint a szolnoki akadémián az új modellben már a kor igényeinek megfelelően dolgoznak.

– Tudni kell, hogy az egyes korosztályok milyen jellegű munkát igényelnek. Más a gyerekekkel megszerettetni a kosárlabdát, más képezni, fizikálisan fejleszteni őket vagy taktikát tanítani nekik, és mi ennek megfelelően építettük ki a rendszerünket. Ma már világos, hogy a kosárlabdázóknak atlétáknak kell lenniük, ezért a felnőtteknél egy korábbi országos bajnok sprinter és távolugró segíti a felkészülést, ami például nagyon tetszik az amerikai légiósainknak. A tizenéveseknél erőnléti edző és atléta is dolgozik, a 8–12 esztendősök mellett pedig olyan szakember is van, aki a mozgáskoordináció tökéletesítésében jártas. A 16–18 évesek mindent egybevetve hetente hét-kilenc edzésen vesznek részt, ezt kell összhangba hozni a versenyeztetéssel – mondta Pór Péter.

Minden csapatsportnak az Achilles-sarka nálunk az átmenet a ifjúsági, illetve juniorkorból a felnőttbe, azaz a tehetségek beérése vagy sajnos annak az elmaradása. Szolnokon most összejött egy olyan generáció, amelyet érdemes volt elindítani az NB I/B-ben, ez is az átmenetet hivatott segíteni. Így nem kallódnak el azok, akik az U20-as bajnokságban már nem, a felnőttek között pedig még nem tudnak játszani. A versenyeztetés, a klubszintű menedzselés tehát legalább annyira fontos, mint az edzésmunka korszerűsége és magas színvonala. Az U15-ös és U18-as csapat például résztvevője az EYBL nevű nemzetközi sorozatnak is.

– Meglehet, lesz olyan korosztály, amelyből senki sem nő ki, de lesz olyan, amelyből többen is – mondta Pór Péter. – Utóbbi változat sok évre adna megoldást, a lényeg az, hogy minél több, kiválóan felkészült szolnoki fiatal beépítésével érje el a felnőttcsapat azt, hogy harcban legyen a bajnoki címért és folyamatosan indulhasson európai kupában, ráadásul ebből a válogatott is sokat profitálhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.