Tálcán kínálják társaiknak a gólokat

Tálcán kínálják társaiknak a gólokat, miközben maguk is gyakran a hálóba találnak.

Ch. Gáll András
2020. 07. 13. 9:16
null
Papu Gómez betört az asszisztirályok közé Fotó: Marco Cerescioli Forrás: atalanta.it
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tálcán kínálják társaiknak a gólokat, miközben maguk is gyakran a hálóba találnak. A kosárlabdához hasonlóan ma már a futballban is számontartják nemcsak a gólokat, hanem a gólpasszokat is, hiszen ez a mutató legalább olyan fontos, mint az előbbi.

Az európai topligák közül eddig a Bundesliga fejeződött be, totális Bayern München-fölénnyel. Nem elég, hogy a bajorok utcahosszal megnyerték a bajnokságot, a gólkirály is az ő játékosuk lett, 34 góllal, amivel jelenleg az európai Aranycipőért folyó versenyt is vezeti, bár két Serie A-játékos, Ciro Immobile (Lazio, 29 gól) és (Juventus, 28) még simán beérheti a hátralévő hat fordulóban.

De van a bajoroknak még egy kategóriagyőztesük, személyében, aki 21 gólpasszal (plusz nyolc góllal) megdöntötte 2014–2015-ből származó húsz gólpasszos Bundesliga-csúcsát.

Jelenleg az asszisztensek kontinentális rangsorában a második, akik, ahogy öregszik, egyre előzékenyebb lesz; a góllövés már nem megy neki úgy, mint régen, ehelyett ontja a gólpasszokat, a jelenleg zajló bajnokságban húszat, ami számára egyéni csúcs, és még három forduló hátravan. Legutóbb Valladolidban Vidal győztes góljához szolgáltatta az átadást. S mielőtt elfelejtenénk: 22 góljával még így is vezeti a La Liga góllövőlistáját. Jelenleg ő az egyetlen játékos, aki ebben a szezonban elérte a 20/20-as határt. Ilyesmire eddig egyedül Thierry Henry volt képes Európában; a francia zseni az Arsenal színeiben, 2002–2003-ban 24 bajnoki gólig és 20 gólpasszig jutott, ezt múlhatja most felül Messi.

Momentán 18 gólpassznál és 11 gólnál tart Kevin de Bruyne a Premier League-ben, ahol három forduló még hátravan, tehát a belga még simán megdöntheti ötéves egyéni csúcsát, a húsz gólt érő átadást. A hirtelenszőke belgát nem véletlenül tartja mestere, Pep Guardiola a világ legjobb középpályásának.

Jadon Sancho már nem javíthat az eredményén, mert befejeződött a Bundesliga, de a Borussia Dortmund angol támadója kitett magáért 2019–2020-ban: 16 gólpassz mellett 17 gólt is termelt, azaz 34 gólban volt benne nyakig. Elképesztő!

Papu Gómez betört az asszisztkirályok közé Fotó: Atalanta.it

A legkevésbé ismert játékos a legalább tizenhat gólpasszt elérők mezőnyében egy 32 éves, mélynövésű argentin veterán, Papu Gómez, az Atalanta irányítója. A szezon európai meglepetéscsapata, amely a harmadik helyen áll a Serie A-ban és már bejutott a legjobb nyolcba a Bajnokok Ligájában, rengeteget köszönhet Gómeznek, aki 16 gólpassza mellett rúgott hat gólt is. Itáliában soha, senki nem volt képes tizenhat gólpasszra a múltban, még Hamšík és Ronaldinho, a műfaj specialistái sem. És még hat forduló hátravan a Serie A-ból…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.