Visszatérők csapata: rák, robbanás, sumákolás sem akadály

Magyar idő szerint február 8-án, hajnalban rendezik az évről évre a legnézettebb sportesemények közé tartozó Super Bowlt. A két résztvevő közül először a Tampa Bay Buccaneerst mutatjuk be.

2021. 02. 04. 9:00
Nagy visszatérők a Buccaneersben
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tampa Bay Buccaneers az NFL történetének első csapata, amely hazai Super Bowlra készül. Bár az együttes a 2003-as végső győzelme óta tizennyolc évet várt az újabb győztes rájátszásmeccsre, nagy visszatérők főszereplésével egyáltalán nem számít rutintalannak az amerikai futball legnagyobb mérkőzése előtt.

Tom Brady

Az egyetlen irányító, aki negyvenedik születésnapja után is pályára lépett a Super Bowlon, ő viszont ezt immár harmadszorra teheti meg, míg teljes karrierjét tekintve tizedik nagydöntőjére készül. A New England Patriotsnál töltött szűk két évtized alatt hat bajnoki címével és számtalan egyéni rekordjával megalapozta, hogy a valaha volt legnagyobb amerkaifutball-játékosként tekintsenek rá. Erre idén rátett még egy lapáttal, hiszen új csapatát, a rájátszást több mint egy évtizede nem látott Tampa Bay Buccaneerst első nekifutásra bevezette a Super Bowlba. Olyan értelemben nem tartozik a visszatérők közé, hogy még sosem vonult vissza, sőt, egyesek szerint sohasem fog. Korábban azt nyilatkozta, hogy 45 éves koráig játszana, de látva, hogy 43 évesen még mindig a liga krémjéhez tartozik, már változott a véleménye...

A Tampa Bay támadásért felelős edzője, Byron Leftwich két és fél évvel fiatalabb, mint irányítója, Leftwich maga is irányító volt, cserejátékosként nyert is Super Bowlt a Pittsburgh Steelers tagjaként.

Rob Gronkowski

Brady játszótársa volt a New Englandben, de a 2019-es Super Bowl, a harmadik bajnoki címe megszerzése után visszavonult. Tekintve, hogy egyre több sérülés gyötörte, és nem volt már képes arra a domináns teljesítményére, mint első szezonjaiban, amikor forradalmasította a tight end pozíciót, nem volt meglepő a döntés. Az annál inkább, hogy meggondolta magát, és Brady kifejezett kérésére mégis visszatért. Az egy év kihagyás nem látszott meg a játékán, a későbbi éveiben mutatott szintet most is megüti, hét touchdownt szerzett. Pedig nem feltétlenül a visszatérők sikerreceptjét követte: a héten elárulta, hogy a karantén alatt csalt az edzésekkel, egymás után több pólóban filmezte magát, majd napokig tudott videókat küldeni magáról az erőnléti edzőnek.

Idén nem Gronkowski volt Brady első számú célpontja, hanem Mike Evans. A 27 éves elkapó az első játékos lett az NFL történetében, aki első hét idényében kivétel nélkül 1000 elkapott yard fölé jutott.

Jason Pierre-Paul

A védőfalember 2012-ben a New York Giants tagjaként nyert Super Bowlt, a döntőben mostani csapattársát, Tom Bradyt (akkor New England) legyőzve. JPP-től akkoriban rettegtek az ellenfél támadói, aztán elindult a lejtőn. A mélypont 2015-ben jött el, amikor az Egyesült Államok függetlenségének ünnepén egy petárdával lerobbantotta a jobb kezét. A mutatóujját amputálni kellett, de lényegében a teljes kézfeje deformálódott, speciális kesztyűben mégis visszatérhetett a pályára. Idén pedig legszebb napjait idézve játszik, 2012 óta először válaszották be az NFL All Star-meccsének számító Pro Bowl keretébe (igaz, a gálamérkőzést nem rendezik meg a koronavírus-járvány miatt), a Green Bay elleni főcsoportdöntőben Aaron Rodgerst is kétszer földre vitte. Jason Pierre-Paul eddig karrierje összes rájátszásmeccsét megnyerte!

Pierre-Paul társa a védőfalban a tongai gyökerekkel rendelkező Vita Vea, aki ritkán használja teljes nevét. Valószínűleg a Super Bowl-közvetítésekben sem sokszor hangzik majd el, hogy Tevita Tuliʻakiʻono Tuipulotu Mosese Vaʻhae Fehoko Faletau Vea.

Bruce Arians

– Biztos, hogy nem vonulok vissza, ha megnyerjük a Super Bowlt – a fenti játékosok bármelyikét kérdezhették volna hasonlóról, de ez Bruce Arians vezetőedző felelete volt. Pedig ő is a visszatérők közé tartozik. A 68 éves szakember testéből prosztata-, bőr- és vesetumort is eltávolítottak az elmúlt 15 év során, utóbbi miatt döntött úgy 2017-ben, hogy befejezi az edzősködést. 2019-ben mégis újra munkát vállalt, és sem megviselt szervezete, sem a koronavírus nem riasztotta el. Edzőként a pályán is szereti vállalni a kockázatot, ezért küldték el annak idején Pittsburghből, pedig asszisztenstrénerként két Super Bowlt nyert a csapattal. Főedzőként az idei lesz az első Super Bowlja.

Bruce Arians az egyetlen az NFL történetében, akit beugró szakvezetőként választottak meg az év edzőjének. A 2012-es idény nagy részében a leukémiával küzdő Chuck Pagano helyett ő irányította az Indianapolis Coltsot, amely nagyon gyenge évét követően talpra állt, és ismét rájátszásba jutott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.