Tengerparti futás Montevideóban

Februárban a magyar télből az uruguayi nyárba szerződött a világvándor, a tizenegy ország tizenhárom klubjában megfordult, 42-szeres válogatott labdarúgó, Vadócz Krisztián. A kispesti nevelésű középpályást kétkedve fogadták a montevideói Peñarolnál, de ő hamar elhallgattatta a kritikusait. Közben Uruguayt is utolérte a koronavírus-járvány, ám kijárási tilalmat még nem vezettek be, így Vadócz kimerészkedik a pálmafák közé, és futással, szabadtéri erőfejlesztéssel tartja magát edzésben.

2020. 03. 28. 11:44
null
A Peñarol magyar légiósa hamar beilleszkedett csapatába Fotó: AC Peñarol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carmela Hontu nevét megjegyezte Vadócz Krisztián, a Peñarol labdarúgója. Uruguayban alapvetésnek tekintik, hogy többek között az 57 éves divattervező felelőtlenségének köszönhetően érkezett meg a koronavírus a dél-amerikai országba. Ezt megerősítik a 34 éves magyar középpályás tapasztalatai. – Az otthoni források és a helyi újságok is beszámoltak az esetről. Hontu lázasan repült haza Spanyolországból, majd találkozott az édesanyjával, és részt vett egy ötszáz fős esküvőn – mesélte lapunknak a magyar labdarúgó. – A lagzi vendégei közül többen elkapták a koronavírust, hallom, hogy akár vádat is emelhetnek a felelőtlen nő ellen. A vírus terjedésével szemben csak felelősségteljesen tudunk védekezni, csakis úgy, ha minimálisra szorítjuk vissza a személyes szükségleteinket. Én is ennek szellemében élem a hétköznapjaimat Montevideóban.

Vadócz a korábbi hongkongi csapattársa, az azóta edzőként dolgozó uruguayi legenda, a 2010-es világbajnokság legjobb játékosának választott, Európa-liga-győztes csatár, Diego Forlán kifejezett kérésére igazolt február elején a nagy múltú klubhoz. A hónap közepén elrendelt kényszerszünetig Vadócz öt meccsen (három bajnoki, két Libertadores-kupa) lépett pályára, s mivel korábban megfordult a spanyol bajnokságban, nem voltak nyelvi nehézségei, könnyen beilleszkedett. – Kicsit szürreá­lis lehetett a helyieknek, hogy mit keres Montevideóban egy szőke, kék szemű, harmincas játékos Kelet-Európából. A többség tudta, hogy Forlán csapattársa voltam a hongkongi Kitchee-ben, és ő szorgalmazta a leigazolásomat. Meg kellett küzdenem a helyemért: ha nem teljesítek, felraktak volna az első gépre – mondta a világjáró, négy földrészen, tizenegy különböző bajnokság (magyar, francia, skót, holland, spanyol, dán, indiai, svájci, ausztrál, hongkongi és uruguayi) tizenhárom klubjában megfordult, 42-szeres válogatott játékos.

A Peñarol magyar légiósa hamar beilleszkedett csapatába
Fotó: AC Peñarol

Vadócz gyorsan beilleszkedett, s ha nem bénítja meg a sportéletet a világjárvány, akkor további meccseken állt volna Forlán rendelkezésére. A kényszerszünetben tengerparti futással tartja magát kondícióban; a jövő héten dől el, hogyan határoz a klubja: marad az egyéni edzés vagy eljön a közös gyakorlás ideje. – Egyedül vagyok Montevideóban, profi módon készülök, de így is nagyon nehéz átvészelni ezt az embert próbáló időszakot. A feleségem repült volna ki hozzám, de még várni kell a találkozásra; március 18-a óta Montevideo repülőtere nem fogad Európából érkező járatokat.

Kijárási tilalmat egyelőre nem vezetett be az uruguayi kormány, az óvintézkedéseket szigorúan veszik, ahogy Európában, a dél-amerikai országban is egyre többen csak szájmaszkban merészkednek ki az utcára, szigorú távolságot tartanak az emberek a másiktól. A szenvedélyes szurkolók lelkesedése a járvány idején sem csillapodik, amint meglátnak egy-egy Peñarol-játékost, akár tíz méter távolságban, gondolkodás nélkül kapják elő a telefont, és máris készítik a szelfit. – Tízből nyolc ember leszólít minket az utcán, Dél-Amerikában a futball olyan, mint a vallás, s amíg a Peñarolhoz tartozunk, mi, játékosok vagyunk az imádatuk tárgyai – magyarázta a kispesti nevelésű középpályás.

Vadócz csapattársai közül a jobbhátvéd, Giovanni González játszott a magyar válogatott ellen tavaly novemberben a Puskás Aréna nyitómérkőzésén, s utána áradozott a létesítményről. – Kár, hogy nem a pályán osztotta meg velem a véleményét. Az azt jelentette volna, hogy együtt álldogálunk a lefújás után a stadion gyepén. Ugyan már a 34. évemet töltöm, de olyan nincs, hogy én valaha lemondjak a válogatottságról – váltott tónust a tapasztalt futballista.

Bár őt hallgatva úgy tűnt, most azzal is beérné, ha újra visszazökkenne minden az eredeti kerékvágásba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.