Úgy néz ki, a NOB nem akar budapesti olimpiát 2032-ben

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy a 2032-es nyári ötkarikás játékok megrendezésére az ausztrál Brisbane-t részesíti előnyben, ezért „célzott párbeszédet” kezdeményez az ausztrál várossal. Számunkra ez hideg zuhany, a Budapest 2032 Bizottság éppen a héten tartotta meg az alakuló ülését. Arról szó sincs, hogy Brisbane máris a 2032-es olimpia házigazdájának tekintheti magát, de az világos, hogy jelentős lépéselőnybe került.

Magyar Nemzet
2021. 02. 25. 8:29
null
Brisbane Forrás: .olympics.com.au
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NOB szerda este jelentette be, hogy az előzetes felmérések alapján Brisbane a preferáltja, és tárgyalásokat kíván folytatni a lehetséges rendezésről. Ha ezek sikeresek lesznek, akkor a NOB végrehajtó bizottsága a közgyűlésnek azt javasolja majd, hogy Brisbane legyen a 2032-es nyári ötkarikás játékok házigazdája. A NOB-hoz közelálló források már korábban jelezték, hogy az első számú favorit Brisbane, a végrehajtó bizottság mostani lépése azonban jelentősen tovább gyengíti a többi érdeklődő esélyét. Az előnyben részesített státusz azt szolgálja, hogy a többi érdeklődő több éven át ne fordítson feleslegesen kiadásokat a kandidálásra.

Brisbane lépéselőnybe került
Forrás: Olympics.com.au

Kedden Németországban Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke bejelentette be, hogy a kandidálásuk döntő szakaszba lépett, s pénteken tárgyal az érintett városok polgármestereivel.

A Budapest 2032 Bizottság Szalay-Berzeviczy Attila vezetésével kedden tartotta meg az alakuló ülését. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) székházában rendezett eseményen részt vett Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, Deutsch Tamás és Schmidt Gábor alelnök, Kovács Antal elnökségi tag és Vékássy Bálint főtitkár is. A MOB elnöksége a január 27-i ülésén döntött a Budapest 2032 Bizottság létrehozásáról. Mint akkor Szalay-Berzeviczy Attila megfogalmazta: „a bizottság feladata kizárólag annak a kérdéskörnek az átfogó vizsgálatára terjed ki, hogy lehetséges-e, illetve érdemes-e Budapestnek megfontolni azt, hogy beadja-e a 2032-es nyári olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatát.”

A bizottságvezető az alakuló ülésen feladatként azt határozta meg, hogy el kell készíteni egy makrogazdasági és megvalósíthatósági tanulmányt, ennek kivitelezőjét ki kell választani, ennek a folyamatát meg kell kezdeni, és kommunikációs tervet kell készíteni.

Kulcsár Krisztián elmondta, hogy a cél egy olyan átlátható tanulmányt készíteni, ami alapján világos képet kapunk arról, milyen olimpiát képes rendezni Budapest 2032-ben. A sportvezető emlékeztetett, hogy a pályázatot a rendező városnak kell benyújtania a kormányzat támogatásával, állami garanciával, a nemzeti olimpiai bizottság mint joghatóság együttműködésével.

Amikor ez az ülés befejeződött, a jelenlevők nem tudhatták, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság másnap eléggé határozottan Brisbane mellett állt ki – nagy kérdés, hogy ez mennyiben módosítja a mi terveinket. A 2032-es nyári olimpia megrendezésének gondolatával Ázsiából Mumbai (India), Jakarta (Indonézia) és Doha (Katar), Európából pedig a spanyolok madridi kandidálással is kacérkodnak – vagy legalábbis eddig ezt tették. Az kétségtelen, hogy legkomolyabban az ausztrálok nyilvánították ki rendezési szándékaikat.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott nyári olimpiának Tokió ad otthont, a 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik. Ausztrália eddig két nyári olimpiának adott otthont: 1956-ban Melbourne, 2000-ben Sydney volt a helyszín.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.